Kako spriječiti prejedanje

Stroge dijete nisu za svakoga, a najčešće ni ne daju dugotrajne rezultate jer čim se s dijetom prestane, kilogrami se vraćaju. Umjesto rigoroznih dijeta i teško primjenjivih promjena u prehrani, sprječavajući prejedanje lakše ćete izgubiti kilograme i zadržati željenu tjelesnu težinu. To ćete učiniti kroz jednostavne promjene koje možete unijeti u svakodnevni život, a nekoliko njih donosimo u nastavku.

01

Pospremite kuhinjske površine. Ako na kuhinjskom pultu ili stolu uz grickalice držite i hrpu stvari kojima tamo nije mjesto, poput novina, pošte i zaboravljenog posuđa koje se suši pored sudopera, veće su šanse da ćete pretjerati s grickalicama. Kekse i čokolade pospremite u zatvoreni kuhinjski ormarić. Ne trebate si ih uskraćivati i prestati kupovati jer vam nije u cilju potpuno prestati jesti slatkiše, već samo smanjiti unos. Zdrave grickalice poput voća i povrća stavite na jasno vidljiva mjesta poput zdjele na sredini stola i srednje police u hladnjaku.

02

Jedite redovito, otprilike svaka četiri sata. Porcije koje jedete neka budu manje, ali kvalitetnije. Namirnice bogate vlaknima, zdrave masnoće i hrana bogata proteinima neka budu sastavni dio vaše svakodnevne prehrane. Takve namirnice omogućit će vam da se duže osjećate sitima, a manjim obrocima izbjeći ćete osjećaj umora nakon jela. Jedite polako i zaustavite se prije nego osjetite da ste puni jer tijelu treba neko vrijeme da shvati koliko je dovoljno. To osobito vrijedi kada jedete u restoranima i ne možete kontrolirati koliko hrane dobivate na tanjuru.

04

Ne miješajte žeđ s glađu. Vrlo često zaboravljamo piti 8 čaša vode dnevno, što može dovesti do osjećaja sličnog gladi. To se najčeśće događa u popodnevnim satima, osobito nakon ručka. Ako osjećate glad ubrzo nakon obroka, popijte čašu vode ili biljnog čaja i taj osjećaj bi trebao nestati. Čašu vode također možete popiti i prije obroka kako ne biste pojeli više nego što vam je potrebno. Na stolu u uredu uvijek imajte čašu vode, a kada ste u pokretu, spremite malu bočicu vode u torbu. Zapamtite, ono što držite na vidljivom mjestu konzumirat ćete češće, zato vodu i voće uvijek držite blizu.

03

Napravite kontrast na tanjuru. Osim što manji tanjur znači da ćete na njega staviti manje hrane nego na veći, i boja tanjura u tome igra ulogu. Ako postoji kontrast između boje tanjura i onoga što na njega stavljate, vjerojatno ćete staviti manje nego kada bi boje bile slične. Nabavite set u tamnijoj boji i tako ćete smanjit unos svijetlih ugljikohidrata poput tjestenine. Prilikom posluživanja hrane kod kuće, za štednjakom izvadite koliko mislite pojesti i odnesite za stol. Tako ćete razmisliti prije nego ustanete po još jednu porciju i spriječiti unos prevelike količine hrane.

Foto: H&M, Shutterstock

0