Kako smršaviti bez dijete

Ako želimo izgubiti na kilaži, gotovo uvijek moramo se odreći nečega ili otići na strogu dijetu. Za nas koji volimo jesti apsolutno sve i ne pada nam na pamet odreći se čokolade ili krenuti na rigoroznu dijetu, mršavljenje je prava borba. Iako skidanju velikog viška kilograma treba pristupiti temeljitije, oni koji se žele riješiti onog tvrdoglavog zadnjeg kilograma, mogu se izvući uz ovih nekoliko savjeta.

shutterstock_168489491

Za početak, jedna dobra vijest za nas ljubitelje hrane – dijete, one neprovjerene i neuravnotežene, mogu imati efekt suprotan željenom. Zato što neke namirnice ne jedemo, može se dogoditi da našem tijelu fale neki nutrijenti koji mu omogućuju zdravo funkcioniranje. Isto tako, baš zbog toga što si uskraćujemo povremeno konzumiranje slastica, događa se da počnemo pretjerivati u nekim drugim namirnicama, što opet nije dobro.

04

Ako već preskačete dijetu, ono što nikako ne biste trebali preskočiti je tjelovježba. Onaj kolač koji ste pojeli nakon ručka neće se sam istopiti, zato tenisice na noge i počnite s tjelovježbom. Kako ne biste odustali, povedite i prijateljicu jer vježbanje u paru je uvijek zabavnije. Tjelesne aktivnosti u prirodi uvijek su bolje od onih u zatvorenom prostoru, a i vi ćete više uživati. Čak i polusatna šetnja dat će pozitivne rezultate, a vožnju liftom zamijenite penjanjem po stepenicama za još brži napredak i na dobrom ste putu ka smanjenju težine.

shutterstock_203443189

Često se događa da se okrećemo “fat free” proizvodima u nadi da se od njih nećemo toliko udebljati. Istina je potpuno suprotna. U takvim proizvodima nedostatak masti, i to najčešće onih dobrih, nadoknađen je nezdravim šećerima. Zdrave masti našem su organizmu potrebne, pa sljedeći put izaberite običan jogurt umjesto onog s manje masti bez imalo grižnje savjesti.

shutterstock_257450236

Iako su ovo savjeti kako smršaviti bez dijete, neki od njih ipak se odnose na prehranu. Te promjene ne mogu se nazvati dijetom jer vam je dopušteno jesti apsolutno sve i to kad god hoćete. Započnite s više povrća. Umjesto hrpe tjestenine i par komadića povrća, napravite suprotno – više povrća i manja količina tjestenine. Na taj način jest ćete sve što želite, ali u drugačijim omjerima i više ćete uživati u onome manje zdravom.

shutterstock_169621412

Kad god ste u prilici, hranu pripremite sami kako biste kontrolirali količinu masti i ostalih nezdravih sastojaka. Ako ste navikli uživati u raznim slasticama, nemojte ih izbaciti iz prehrane kako se ne biste osjećali da vam je nešto oduzeto. Jedan kolač ili kockica (ili pet) čokolade nikoga nije ubila, pa neće ni vas. Neka vam to posluži kao nagrada ili motivacija.

Foto: Pull and Bear

0