Kako postići ravnu kosu prekrasnog sjaja?

Ravnanje kose je među mlađom populacijom djevojaka postalo totalno nezaobilazno. Danas malo tko u svome domu nema fenomenalan električni uređaj za ravnanje kose iako to i više nije toliko moderno. Pegla za kosu postaje brzo hit i utemeljuje svoje mjesto čvrsto i nezamjenjivo. Ovaj fenomenalan proizvod koji spašava svaku ženu i vrlo brzo daje željeni rezultat razvijao se kroz godine.

zarakosa
Ravna kosa nije uvijek bila popularna jer kada pogledamo u povijest vidimo da je ravna kosa u usporedbi sa pletenicama i chignonima-punđama vrlo nov pristup oblikovanju kose. Pletenice koje su zadnjih dvije godine doživjele vrhunac svoje popularnosti i modernizacje, ravna kosa postala je poželjna tek sa frizurama poput kratko dječačkog (Twigy) i bob frizurama, razdoblje šezdesetih godina. Pojavom takvih frizura jačala je i samouvjerenost žena.

Laganim prijelazom u sedamdesete nosila se sve duža kosa. Prirodno kovrčava kosa više nije bila poželjna među ženama i nosile su se frizure na način da se velikim uvijačima uvijao donji dio frizure prema van, a ostatak je kose bio ravan. U zamahu revolucije stigle su sedamdesete i hipi look, vrijeme kada su se počele nositi ispeglane i slobodne frizure, blago valovite ili potpuno ravne, a važno je bilo da izgledaju prirodno, gotovo zapušteno i da su duge kose. Zanimljiva činjenica je da u to doba frizeri rade samo sa velikim uvijačima, pegla za kosu kao takva još nije ni postajala pa su žene ravnale svoju kosu pomoću obične pegle za odjeću.

kosa
Danas, moderna žena koja ima prirodno kovrčavu kosu često ima vrlo veliku želju da ju izravna i to na duže vrijeme a ne samo od „pranja do pranja”. Iako ravnanje kose dolazi među zadnjim otkrićima ona je vrlo popularna no valoviti izgled kose joj je najveći konkurent. Od ravne kose uvijek su popularnije bile kovrčice, punđe, umeci, pletenice i druge komplicirane frizure, ali u trenucima kada je ženska svijest jačala, kosa je uvijek bivala jednostavnija. Koliko su si žene uistinu olakšale posao ravnanjem kose teško je reći, jer valovite i kovrčave žene morale su uložiti više truda, vještine i vremena.
Stilisti salona Dessange iz svog profesionalnog iskustva savjetuju da je najsigurniji način za ravnanje kose uz obaveznu upotrebu preparata i proizvoda koji štite kosu i time samo vlakno kose od isušivanja i pucanja. Pravilno ravnanje kose započinje odabirom odgovarajućeg proizvoda za pranje kose,zatim slijedi njega kose i nakon toga proizvod koji se nanosi na vlažnu ručnikom posušenu kosu, termoaktivni sprey koji svojim sastojcima zaštiti vlas od visokih temperatura kojima je kosa izložena kod peglanja-ravnanja.. U zadnje vrijeme sve više žena rado koristi proizvode u spreju koji se nanose na skroz suhu kosu i samim time su idealni ukoliko želimo popraviti frizuru bez da smo obavezni prije oprati kosu. Važno je znati da svi ti proizvodi djeluju odnosno štite kosu do 220 stupnjeva prilikom ravnanja.

mangopost5
Ravnanje kose ne moramo raditi samo peglom za kosu, vrsni frizer će ju znati isfenirati velikom okruglom četkom. Iako je moguće kosu izravnati četko, mnogo brže postižemo rezultat peglanjem kose. Ravnanje kose ne mora značiti da ona mora izgledati savršeno ravno već je i poželjno da kosa izgleda uredno, ne savršeno ravno kao što svoju kosu feniraju odnosno ravnaju Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, Beyonce te Kim Kardashian. Ravna kosa svakoj ženi daje profinjen, profesionalan i dotjeran izgled, a lako ju je nositi bez obzira na oblik lica i teksturu kose i dužinu. U pojedinim slučajevima kada je kosa izrazito kovrčava, bolje je kosu prepustiti u ruke profesionalce, a kada ravnate kod kuće, svakako prvo isfenirajte kosu i tek se tada primite pegle. Na tržištu postoji veliki izbor pegli koje se razlikuju po jačini, izgledu-boji, vrlo su atraktivne i lagane. Zahvaljujući napretku tehnologije u svijetu frizerstva postaju sve ‘zdravije’ za kosu.

Tekst: Sanja Čabraja iz salona Dessange

Foto: Zara/Imax/Mango

0