5 izgovora kojima izbjegavate vježbanje i kako im se suprotstaviti

karlie1

Bilo da je riječ o yogi, joggingu, planinarenju, plesu ili običnoj šetnji sigurno je kako će većina žena na prijedlog jedne od ovih aktivnosti reagirati negativno, bolje rečeno pronaći će izliku kako izbjeći kretanje u prirodi ili običnu, jednostavnu tjelovježbu. Naravno, draže nam je otići u kino s najboljom prijateljicom ili čitati knjigu u toplom krevetu no u određenom trenutku vrijeme je za ostaviti čokoladu sa strane i pokrenuti svoje mišiće. Donosimo 5 najčešćih izgovora zbog kojih odustajemo od vježbanja te otkrivamo kako im se najlakše suprotstaviti.

“Nemam vremena, krenut ću kad se riješim svih obaveza”
Mnoge žene smatraju kako jednostavno nemaju vremena razgibati se i provesti neko vrijeme vježbajući. To može biti točno s obzirom na sve obaveze s kojima se svakodnevno suočavamo bilo da je riječ o djeci ili poslu. Ipak, činjenica je da smo, ako to zaista želimo, u mogućnosti izdvojiti tridesetak minuta svaki dan kako bi pokrenuli mišiće i prepustili se tjelovježbi, pa čak i ako bi se razgibavali doma ispred televizora. Najteže je krenuti i stvoriti si naviku vježbanja no bitno je ne odustati. Jednom kad steknete rutinu, dan bez šetnje i općenito kretanja, bit će vam neobičan i čudan.

hm-sport-spring-2015-photos01

“Potpuno sam demotivirana”
Od same pomisli na zagušljivu teretanu i znoj mnogima padne mrak na oči. Bolovi, upala mišića, dodatno kretanje… Upravo su to jedni od ključnih faktora zbog kojih je vježbanje percipirano kao neprivlačno. Međutim, zaista je nepotrebno razmišljati na takav način. Postoji mnogo ‘pozitivnih’ razloga radi kojih ćete dobiti dodatnu dozu motivacije. Sjetite se svih projekata koji su organizirani kako bi se prikupila određena količina novca za pomoć djeci, imajte na umu da ne morate trčati sami; pozovite svoju najbolju prijateljicu, trčanjem možete animirati djecu… Ako vam je motivacija na nuli, a želite da se to promijeni, razmislite o mogućnostima koje vam vježbanje pruža te ćete uvidjeti da uistinu nema razloga za negativan stav.

”Nisam spremna, nisam u formi”
Ukoliko ste jedni od onih koje demotivira ova rečenica, zapitajte se: Zašto bi trebali biti u formi prije nego što krenete vježbati? Cilj je da dođete do ‘stadija’ u kojem ćete biti u formi zbog čega ćete se bolje osjećati. Ako ste jedni od onih koji nikad nisu imali naviku vježbanja ili ako ste nešto trenirali jako davno bitno je pripaziti da ne pretjerate. Nemojte se previše naprezati. Počnite s malim koracima; prvi dan brzo hodajte dvadesetak minuta, drugi dan malo dulje, treći dan lagano trčite… Pretjerano naprezanje mišića koji jako dugo nisu bili ‘korišteni’ samo vam mogu odmoći.

hm-sport-spring-2015-04

“Ne poznajem vježbe, ne znam ih pravilno izvoditi”
Ovo je jako  loš, ali ne nužno i nebitan izgovor. Jako je važno znati pravilno izvesti određenu vježbu jer u protivnom bi moglo doći do nepoželjnih bolova i upalnih procesa mišića i živaca. Ako niste upoznati s mnogo vježbi, a želite naučiti nove pokrete i načine kako se istegnuti predlažemo vam da kupite ili posudite DVD koji prikazuje profesionalnog trenera/trenericu odnosne njegove demonstracije. Osim toga, na internetu je postavljeno mnogo video zapisa na kojima se može vidjeti grupno razgibavanje i tjelovježba, a moguće je skinuti razne aplikacije za vježbanje na mobitel.

lululemon 128 $

“Nemam odgovarajuću opremu”
Ne morate imati tenisice od 1000 kuna, profesionalnu sportsku torbu i termosicu, najveći i najmekši ručnik niti tajice i majicu od najpoznatijeg sportskog brenda. Istina je kako je ono skuplje inače i kvalitetnije, no činjenica je da postoje i tenisice koje su snižene, njihova kvaliteta i izgled nisu se promijenili od prošle godine. Kada razmišljate o opremi za vježbanje, zaboravite na nove kolekcije, što je u modi i kako će vas drugi gledati. Bitno je da je vaša sportska odjeća i obuća udobna i prikladna te da zbog nje nećete snositi nikakve posljedice kao na primjer pretjerano se znojiti.

Foto: H&M Sport, Nike, Lululemon

0