Izgradite cijelo tijelo plešući balet

Trenutno u svijetu balet kotira kao jedna od izuzetno popularnih vrsta rekreacije te je sve popularniji u Hrvatskoj kao rekreativna aktivnost – kao odlazak u teretanu ili na aerobic. Razgovarali smo s Andreom Solomun, jednom od plesačica i koreografkinja Dance Company & M i instruktoricom baleta za odrasle u Andrea’s room, koja nam je pobliže objasnila koje su sve koristi od treniranja ove vrste plesa.

balet 1

Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima. Balet karakteriziraju stroge forme tijela i otvoreni položaj stopala. Plesna tehnika ne poznaje upotrebu sile i naglih pokreta. Svi pokreti moraju biti kontrolirani i ne smiju se izvoditi sa zgrčenim mišićima, već istegnutim u ‘daljinu’.

yoga_velika

Elementi koji se uvježbavaju su veliki i mali čučnjevi (‘plié’ i ‘grand plié’), istezanje i dizanje nogu, rad stopala, različiti nagibi i rotacije tijela, različite vrste okreta (‘pirouette’) i skokova koji se mogu izvoditi iz velikoga ili malog čučnja, s obje ili jedne noge i sl.

balet 3

Balet nije samo za profesionalce, već je i izvrsna aktivnost za rekreativce. Klasični balet oduvijek je bio smatran izuzetno zahtjevnim i teskim kao i sama profesija plesača klasičnoga baleta. To i je neosporivo, međutim, obrazovanje klasičnoga baleta moze biti prilagođeno i amaterima, odnosno olakšano i primjereno rekreativcima koji ga žele naučiti i trenirati.

balet 2

Klasični balet za amatere odnosno rekreativni klasični balet odličan je za pravilno držanje tijela, izgrađuje vitičastu muskulaturu i izduljuje tijelo. Do sada se pokazalo da riješava problem spuštenih stopala (tzv. platfus), a odličan je i za one koji zele olakšati probleme bolnih leđa i kralježnice jer izgradjuje adekvatnu abdominalnu i leđnu muskulaturu. Njime se također dobiva sjajna definicija ruku i ledja, kao i definicija nogu. Zbog detaljnog pristupa tijelu balet kao trening izgradjuje cijelo tijelo.

balet 4

Foto: Facebook

0