Ako vas zanima joga, ovdje su odgovori na sva pitanja

Ako vas zanima joga, ovdje su
odgovori na sva pitanja

@madeleine_shaw_

@madeleine_shaw_

Prvi leksikon joge

Ako ste ikad i krenuli s čitanjem neke ozbiljnije literature o jogi, zasigurno ste se susreli s teško prohodnim tekstom, pojmovima kojima ne znate ni značenje ni izgovor. Napokon je pred vama prilika da to promijenite. Prvi ilustrirani leksikon joge na hrvatskom jeziku sadrži više od 1300 natuknica te više od 300 ilustracija. Donosi i iscrpan popis pomno odabrane bibliografije o jogi, ukupno 400 naslova, svrstanih po jezicima i kategorijama.

Upoznavanje s jogom

Predstavljena je jednostavna, pregledna i praktična knjiga višegodišnjeg praktikanta joge s pojmovima i objašnjenima iz područja joge. Pravi je to način upoznavanja s problematikom joge koju mi, zapadnjaci, trebamo pozorno upoznati ako želimo razumjeti osnovne pristupe. O jogi su napisane brojne studije i knjige, a broj zainteresiranih za učenje joge sve je veći. Autorova nakana je bila stvaranje znatno obimnijeg leksikona joge koji bi istovremeno funkcionirao kao sanskrtski rječnik joge s preciznim opisom najvažnijih pojmova. Stoga ovaj leksikon nudi jasno i točno objašnjenje svih najbitnijih pojmova za razumijevanje smisla i svrhe hinduističke joge. Leksikon je namijenjen najširem krugu čitatelja kao prva ili osnovna informacija o jogi, ali ga mogu koristiti i revni praktikanti te učitelji joge, kojima može poslužiti kao podsjetnik ili pomoć u boljem snalaženju u literaturi o jogi.

@chrissy__808

@chrissy__808

Što je oblikovalo razvoj joge?

Autor ovog zanimljivog i iznad svega iznimno potrebnog leksikona je Domagoj Orlić, dugogodišnji praktikant i proučavatelj joge, ali i autor pet knjiga na temu joge. U djelu je naglasio i istaknuo sve najvažnije pojmove i prakse kako ortodoksnog hinduizma, tako i tantrizma. Te su dvije glavne struje indijske duhovnosti i religioznosti u najvećoj mjeri oblikovale razvoj joge kao univerzalnog praktikuma koji omogućuje realizaciju takoreći bilo kojeg religiozno-duhovnog cilja koji stremi samotransformaciji i samotranscendenciji.

Dvije sretnice ili sretnika imat će priliku osvojiti leksikon. Trebate poslati svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila PRVI LEKSIKON JOGE. Prijave primamo do 9. srpnja u ponoć.

Čestitamo Mariji Belamaric i Sunčici Babić!

download

Foto: Mozaik knjiga, Instagram

Učitati još
Zatvori