Kako se nakon godišnjeg ponovno pokrenuti i vratiti u rutinu vježbanja? 
Kako se nakon godišnjeg ponovno pokrenuti i vratiti u rutinu vježbanja? 

Kako se nakon godišnjeg ponovno pokrenuti i
vratiti u rutinu vježbanja? 

Ako baš niste onaj zagriženi vježbač koji trenira čak i na godišnjem, vjerojatno vam je poznat onaj osjećaj po povratku s mora kada vam se baš ništa ne da. Među ostalim, nekako vam se ne da pokrenuti, a pogotovo vam se ne da ponovno kročiti u teretanu. Dobra vijest je da niste jedini koji se tako osjećaju. Mnogi se sretnu s time jer im nakon godišnjeg naprosto treba vremena da se ponovo asimiliraju na radne uvjete i da se vrate u svoju rutinu. To nije ništa novo ili čudno i samo je bitno da se u rutinu zaista vratite. To ne mora biti odmah dan nakon godišnjeg i treba biti vašim tempom. Kako bismo vam vraćanje u rutinu olakšali u nastavku donosimo savjete koje je lako pratiti, a zaista djeluju.

Samsung Galaxy Watch6

1. Nigdje vam se ne žuri

Prvo na što trebate obratiti pažnju je da vam se nigdje ne žuri. Teretane, staze za trčanje i razne druge aktivnosti neće nigdje pobjeći, niti će vaši rezultati nestati preko noći. Polako se vratite svojoj rutini kada se osjećate spremnima, prije svega, kada se mentalno zaista vratite s godišnjeg, a svi znamo da to nije prvi radni dan nakon odmora.

2. Postavite realne ciljeve

Ako ste prije godišnjeg odrađivali treninge od sat vremena, a sada vam se čini da ne možete ni pet minuta, ključ je da si postavite realne ciljeve. Ne morate odmah ponovo krenuti s tako dugim treninzima, možete početi s nekim lakšim i kraćim. Na kraju, za samopouzdanje nema goreg od razočaranja jer niste uspjeli odraditi neki trening, a to vas nikako ne bi motiviralo da nastavite.

Jednom kada ciljeve postavite, njih trebate i pratiti kako biste znali napredujete li. To možete uz novu Samsung Galaxy Watch6 seriju koja nudi personalizirano praćenje napretka, postavljanje ciljeva, a tu je i funkcija Sastav tijela koja mjeri sastav skeletnih mišića, bazalni metabolizam, količinu tjelesne vode i postotak tjelesne masti.

Samsung Galaxy Watch6
Samsung Galaxy Watch6

3. Dovedite prehranu ponovo u red

Vjerujemo da ste se na godišnjem malo opustili što se prehrane tiče. I to je sasvim normalno jer se malo kome na moru da brojati kalorije i paziti na svaki zalogaj. Jednostavan način da se ponovno vratite zdravoj prehrani je da počnete kuhati svoje obroke i da u njih uključite svoje omiljene zdrave namirnice. Pritom, pazite na omjere makronutrijenata koje treba prilagoditi ovisno o tome želite li dobiti na masi, izgubiti ili samo održavati kilažu.

4. Dovoljno spavajte

San je bitan za normalno funkcioniranje tijekom dana, kao i za oporavak mišića nakon treninga. Da biste mogli kvalitetno vježbati svome tijelu morate dati da se regenerira. Pritom, nije samo bitno da spavate, bitno je da dobro spavate. A kako znate da dobili potrebnu količinu kvalitetnog sna? To će vam reći novi Samsung Galaxy Watch6 i Samsung Galaxy Watch6 Classic. Oni sada imaju funkciju Advanced Sleep Coaching koja vam daje uvid u kvalitetu vašeg sna, faze spavanja te daje savjete što promijeniti da biste poboljšali san. Također, detektira hrkanje, a daje i mogućnost planiranja odlaska na spavanje.

Vaš Galaxy Watch6 analizirat će nekoliko čimbenika: ukupno vrijeme spavanja, cikluse spavanja, vrijeme budnosti te fizički i mentalni oporavak, a sve kako biste mogli razumjeti kvalitetu sna koju dobivate svaku noć. Tu je i funkcija postojanost spavanja koja prikazuje koliko je dosljedno vaše vrijeme spavanja i budnosti, a tu je i poseban simbol životinje koji predstavlja vaš tip spavanja. Jako zabavna, a jako korisna funkcija.

Samsung Galaxy Watch6
Samsung Galaxy Watch6

5. Probajte nešto novo

Ako vam teretana ili vaša standardna aktivnost trenutno nisu “napeti”, nije loše naći neku novu vrstu treninga za isprobati. To će vas malo izvući iz zone komfora, a možda nađete i novi omiljeni trening. Upravo Samsung Galaxy Watch6 serija nudi velik broj različitih treninga koje možete pratiti na satu, koji ima najveći ekran dosad. Ovi satovi automatski prepoznaju mnoge treninge od trčanja do veslanja, a ručno možete izabrati još preko 90 različitih treninga.

Samsung Galaxy Watch6
Samsung Galaxy Watch6

6. Smanjite intenzitet

Zadnje što želite je da se preforsirate pa da danima patite doma s upalom mišića. Nakon godišnjeg biste trebali krenuti s vježbama nižeg intenziteta kako biste se lako ponovno “uigrali”. Jednom kada vam to postane prelako, ponovno dignite intenzitet i postepeno se vraćajte na onaj koji ste imali prije odlaska na godišnji. Ako niste sigurni kako pratiti intenzitet teninga, Samsung Galaxy Watch6 serija nudi personalizirano praćenje zona otkucaja srca. Tako pratite intenzitet uz koji možete postići svoje ciljeve.

Samsung Galaxy Watch6
Samsung Galaxy Watch6

7. Trening prilagodite sebi

Kako bi ste se motivirali, trening u potpunosti prilagodite sebi. Svoj sat i slušalice povežite s pametnim telefonom i puštajte svoju omiljenu glazbu za vježbanje. Ako vam se ne da do teretane vježbajte u udobnosti vlastitog doma ili u svom omiljenom parku. Ako vam nedostaje još malo motivacije, nove Samsung Galaxy satove možete personalizirati i na pozadinu staviti, recimo, fotografiju sebe u najboljoj formi. Ili, pak, možete okinuti svježu fotku s treninga, naime, novi Samsung satovi nude mogućnost da preko njih stisnete okidač i fotkate se pametnim telefonom. Također, ne morate brinuti da ćete sat oštetiti jer je na njemu vrlo izdržljivo staklo od safirnog kristala, a valja naglasiti i da baterija traje do 40 sati.

Samsung Galaxy Watch6
Samsung Galaxy Watch6

Što kada je prevruće za klasičan trening?

Nemojte da temperature budu prepreka vašem vraćanju u rutinu. Ako vam je prevruće za klasičan trening, uvijek možete izabrati meditaciju, jogu ili pilates. Sve su to efektivni treninzi koji, bez jakog inteziteta daju vidljive rezultate, a dobri su i za tijelo i za um. Nova Samsung Galaxy Watch6 serija velik naglasak stavlja na wellbeing, a to uključuje i mentalnu i fizičku dobrobit. Biranjem ovakvih treninga ćete se pokrenuti, ali i opustiti u isto vrijeme, a upravo opuštanje je jedan od ključnih faktora kada se želite vratiti u rutinu i ponovno se motivirati.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori