8 razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o trčanju
8 razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o trčanju

8 razloga zbog kojih biste trebali
razmisliti o trčanju

Jesen je idealno vrijeme za nove odluke i početke. Ako ste tijekom ljeta zanemarili tjelovježbu, sada je pravi trenutak za aktivaciju mišića. Trčanje je jedan od najčešćih oblika vježbanja. Iako je mnogima mrsko, ima brojne benefite za organizam.

Od poboljšanja zdravlja srca i pluća te smanjenja rizika od raznih bolesti do poboljšanja raspoloženja i samopouzdanja, postoje prednosti zbog kojih se isplati vezati tenisice i znojiti.

Koje su prednosti trčanja i što vam je sve potrebno

Trčanje možda nije jedna od dražih tjelesnih aktivnosti, no svakako je među najzdravijima. Stručnjaci su potvrdili kako 30 do 60 minuta trčanja tjedno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti te produžiti životni vijek. Također, ono poboljšava vaše fizičko i mentalno zdravlje, a to su samo neki od benefita. U nastavku donosimo još nekoliko razloga zašto biste trebali krenuti trčati. Možda je vrijeme da navučete tenisice i prošećete do najbližeg parka, šume, plaže ili nasipa.

Trčanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Ako ste ikada trčali kako biste uhvatili autobus i odmah nakon toga osjećali da ste ostali bez daha, očito je da ono djeluje na vaš kardiovaskularni sustav. Vaš se broj otkucaja srca trčanjem povećava kako bi pumpalo više krvi (a time i kisika i hranjivih tvari) u aktivne mišiće.

S vremenom, srce i pluća se prilagođavaju. Srce postaje jače, omogućujući mu da pumpa veći volumen krvi po otkucaju, a i pluća postaju snažnija.

Zašto je trčanje zdravo

Trčanje gradi mišićnu snagu

Trčanje će definirati vaše noge i guzu. Uz pravilnu prehranu, dovoljno kalorija i proteina koji će vam dati energiju za trening, izgradit ćete mišiće i povećati snagu. Osim toga, oblikovat ćete tijelo i poboljšati izdržljivosti.

Trčanjem protiv celulita

Trčanje je aerobna aktivnost koja će vam ubrzati cirkulaciju, metabolizam i potrošnju masti. Organizam će tako brže izlučiti štetne tvari koje pogoduju nastanku celulita. Dakle pomaže u smanjenju masnih naslaga.

Trčanje povećava gustoću kostiju

Brojne studije pokazale su da aktivnosti visokog intenziteta jačaju strukturu kostiju. Trčanje također povećava proizvodnju hormona za izgradnju kostiju u tijelu. Jače kosti su otpornije i manje je vjerojatno da će se slomiti.

trčanje

Mozak će vam biti zahvalan

Trčanjem, mozak lakše dolazi do kreativnih rješenja. Naime, kisik našem mozgu i živčanom sustavu omogućuje da bolje funkcionira.

Trčanje smanjuje stres i povećava samopouzdanje

Odlazak u prirodu, mir i svježi zrak izvrstan su način za smanjenje stresa i napetosti. Ovom vježbom izbacit ćete sve negativne emocije. Trčanjem sami sebi postavljate ciljeve koje onda dostižete i dalje postavljate nove granice. Kao takvo, trčanje može pomoći u razvoju osjećaja samoefikasnosti i jačanju samopouzdanja.

Trčanje je pristupačno

Ovo je aktivnost koja zahtjeva jako malo ulaganja. Osim dobrog para tenisica za trčanje i trenirke, potrebno vam je vrlo malo opreme. Međutim, prava oprema održat će vam ugodnost u različitim godišnjim dobima. Na primjer, poželjet ćete toplije slojeve za trčanje zimi i opremu otpornu na vjetar za trčanje ujesen. Plus u sat vremena trčanja možemo potrošiti između 700 i 800 kalorija.

Budući da je trčanje aktivnost visokog intenziteta, morate polako napredovati i s vremenom povećati intenzitet, kilometražu i brzinu. Ako trenutno ne trčite ili tek počinjete, važno je da krenete postepeno. Počnite s hodanjem, ne forsirajte se prejako kako se ne biste ozlijedili, kreirajte plan kako ne biste vrlo brzo odustali i najvažnije – dopustite tijelu da se odmori.

šetnja

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori