U čemu trčati i zašto: izdvajamo top 5 modela tenisica za trčanje

U čemu trčati i zašto: izdvajamo top 5
modela tenisica za trčanje

trcanje-1

Nismo se ni okrenuli, a već je prošla još jedna zima. Ljeto kuca na vrata, a mi se trebamo natjerati u teretanu i vratiti u formu. Iako je većina u početku odlučna u nastojanju da izgubi višak nagomilanih kilograma,  mnogi vrlo brzo izgube volju za vježbanjem. Trčanje možda nije jedna od dražih tjelesnih aktivnosti, no svakako među najzdravijima. Stručnjaci su potvrdili kako 30 do 60 minuta trčanja tjedno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti te produžiti životni vijek. Osobe koje redovito trče u prosjeku žive tri godine dulje, a samo jedan sat trčanja produljit će vam život za sedam sati.

adidas AlphaBOUNCE

adidas AlphaBOUNCE

Najbolja oprema za trčanje

Odjeća za trčanje, generalno, ne bi trebala biti pamučna, jer se pamuk brzo natopi znojem. Odjeća je tada teška i mokra te nam postaje hladno, a koža teško obavlja respiraciju, tj. ‘disanje’ preko mokre, pamučne odjeće. Pamučna odjeća se i zimi i ljeti zalijepi za tijelo te se i na taj način stvara neugodnost zbog nošenja pamuka za vrijeme trčanja. Isto tako, nakon dužih treninga, upravo ta mokra i teška odjeća grebe našu kožu te stvara ranice i ogrebotine koje svoje pravo lice pokazuju kod tuširanja nakon trčanja.

Danas su u trkačkom svijetu od materijala popularni poliester, mikrofibra, polipropilen, poliamid, elastan te razne mješavine materijala.

Najbolje je da je odjeća za trčanje u potpunosti od sintetičkih materijala ili od mješavine sintetike i pamuka, kojega bi trebalo biti u mnogo manjem omjeru. Sintetička vlakna dobivena su kemijskim putem iz različitih polimera. Upijaju manje vode u odnosu na pamučna vlakna, laka su za održavanje, ne trebaju peglanje, ne zadržavaju znoj te su otporna na trošenje i na mikroorganizme. Sintetički materijali dobivaju se sintezom nafte, trajni su i boje su im postojane. Sintetička sportska odjeća se brzo suši, elastična je i ugodna za nošenje. Često može biti i poput druge kože na tijelu jer nam omogućava da nesmetano i nesputano obavljamo sve sportske aktivnosti.

trcanje-2

TOP 5 MODELA TENISICA ZA TRČANJE

Prema izvještaju portala Progress in Cardiovascular Diseases, koji se bavi medicinskim pitanjima i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, osobe koje redovito trče žive u prosjeku tri godine dulje. Nije potrebno trčati brzo niti na duge staze kako bismo poboljšali fizičko zdravlje.

Možete piti, pušiti i imati višak kilograma i još uvijek trčanjem reducirati rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava od čega godišnje u Hrvatskoj umre svaka druga osoba,  a u svijetu ta brojka premašuje 17 milijuna. Izgledi da trčanjem smanjite mogućnosti od kardiovaskularnih oboljenja, tvrde stručnjaci, kreću se od 25 do 40 posto.

Umjesto da novac ulažete u teretanu, prednost dajemo trčanju koje je blagonaklono prema novčaniku. Osim što je jeftino,  staza za trčanje ima na pretek,  a i vježbanja na svježem zraku u prirodi svakako je zdravije od zagušljive teretane. S obzirom na to da su pred nama topli sunčani dani,  bilo bi dobro uzeti u obzir savjete stručnjaka i izdvojiti 30 minuta dnevno za trčanje.

Kako biste izbjegli bolove u zglobovima i koljenima, trčite na mekšim površinama, radite vježbe za jačanje muskulature nogu, izbjegavajte uzbrdice i nabavite odgovarajuće tenisice za trčanje.

1. adidas Alphabounce

DB0206,-Alphabounce,-769-kn

Lokacije:  adidas shopovi (Avenue Mall Zagreb, Westgate, Rijeka, Pula, Zadar (Supernova))

Cijena: 769 kn

2. Nike VaporMax

nike-vapormax-flyknit-2-0-crimson-pulse-02

Lokacije: Nike Shop (Arena Centar, Ilica 10)

Cijena: 1599 kn

3. Nike Lunar

Nike Lunar

Lokacije: Top Sport (Avenue Mall, City Center One East, Dubrovnik, Rijeka, Opatija, Split)

Cijena: 619 kn

4. Reebok Yourflex Train 10 MT

Reebok Youflex

Lokacije: Top Sport Aveue Mall, City Center One East, Dubrovnik, Rijeka, Opatija, Split

Cijena:  379 kn

5. adidas EnergyBOOST

energy-ultraboost

Lokacije: adidas shop (Avenue Mall, Westgate, Rijeka, Pula, Zadar)

Cijena:  1249 kn

Foto: Nike, adidas, Reebok

Učitati još
Zatvori