Jeste li čuli za pilates x strength trening? Metoda koja kombinira najbolje od dva svijeta
Jeste li čuli za pilates x strength trening? Metoda koja kombinira najbolje od dva svijeta

Jeste li čuli za pilates x strength trening? Metoda koja kombinira najbolje od dva svijeta

Kada je pilates trend i sve varijacije na temu preplavio društvene mreže, online fitnes zajednica je započela sukob mišljenja – sudar dva trenda: pilates VS. weightliftingDebate o tome koja metoda treninga daje bolje rezultate su i dalje aktualne. Naravno, ovdje nema pravog odgovora jer metoda treninga koja će vam najviše odgovara ovisi o vašim osobnim ciljevima, potrebama i fizičkim mogućnostima.

Međutim, iz ovog sukoba je nastala nova metoda treninga koja kombinira pilates i dizanje utega. Ako niste sigurni je li za vaše potrebe dovoljan kućni pilates ili trening u teretani, pokušat ćemo vam olakšati tako što ćemo vas upoznati s pilates x strength metodom treninga.

Pilates

Za ovu vrstu treninga, možemo zahvaliti američkom fizioterapeutu Joseph Pilatesu. Osim što je pilates vrlo učinkovit za trening deep corea, benefiti ove vrste treninga su mnogo šireg spektra. To je sveobuhvatan pristup zdravlju i fitnesu. Stvara harmoniju između uma i tijela. Kroz seriju kontroliranih pokreta, pravilno disanje i vježbi koje se izvode s preciznošću, pilates gradi snagu u mišićima koji često ostaju zapostavljeni. Ovo je forma low-impact treninga koja poboljšava fleksibilnost, mobilnost i držanje.

“Not only is health a normal condition, but it is our duty to not only to attain it but to maintain it.” – Joseph Pilates

Weightlifting

Treniranje s utezima je klasičan i efikasan pristup razvoju snage i mišićne mase. Koristeći različite intezitete opterećenja, ovaj oblik vježbanja omogućava građenje snage i definiciju mišića. Bez obzira na to jeste li početnik ili iskusan vježbač, treniranje s utezima nudi brojne prednosti – povećava izdržljivost, ubrzava metabolizam i jača posturu.

Efikasan trening snage, zasniva se na principu progresivnog opterećenja. To znači postepeno povećavanje opterećenja, ili otpora kako bi se mišići s vremenom prilagođavali sve težoj kilaži utega.

Pilates x Strength training

Ako ste navikli na izvođenje teških i često napornih vježbi s utezima, usporen i kontroliran tempo pilatesa vas može iznenaditi – ali to ne znači da je lakši ili manje efikasan. 

Kada je u pitanju pilates, ne računajte na povećanje mišićne mase. Do definicije mišića će neizbježno doći, ali ne u mjeri u kojoj je to moguće postići utezima. Međutim uz pilates x strenght trening, možemo iskoristiti prednosti obje ove vrste treninga. Tako se stvara rutina koja je održiva na duže vremenske staze. Raspon pokreta, trbuh, držanje, mindfulness praksa u kombinaciji s izazovnim treningom dizanja teških utega, sigurno će dati rezultate. 

Pravilno disanje, veći raspon pokreta, fleksibilnost i ojačan trbuh, kao istaknute prednosti pilatesa, pomoći će vam da imate bolju formu kada dižete utege. S druge strane, jačanje mišića utezima će vam olakšati izvođenje raznih vrsta izdržaja koje pilates propisuje. Samim time, bit će vam puno lakše, a vidljive rezultate ćete postići brže.

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@dmitriewaevgeniya, @_omay)

Učitati još
Zatvori