75 Hard Challenge zaludio je društvene mreže. Tvrde kako će vam promijeniti život
75 Hard Challenge zaludio je društvene mreže. Tvrde kako će vam promijeniti život

75 Hard Challenge zaludio je društvene mreže. Tvrde kako će vam promijeniti život

Možda ste već na društvenim mrežama naišli na one koji žele promijeniti svoje navike te započinju 75 Hard Challenge. Vijest o ovom trendu brzo se proširila virtualnim svijetom. U čemu je kvaka?, poželjeli smo doznati.

Izazov je koncipiran tako da učvrsti mentalnu i fizičku snagu. Povećava izdržljivost i gradi discipliniranu dnevnu rutinu. Pravila djeluj jednostavno, no zbog svakodnevnog slijeđenja istih može doći do preopterećenja organizma.

75 Hard

#75Hard

Sve je započeo online poduzetnik Andy Frisella, 2019. godine. On tvrdi da ovo nije fitness izazov, već Ironman za naš mozak. Na svojoj službenoj stranici naveo je mnoge benefite za one koji ustraju u ovom izazovu.

Ističe kako će ovaj izazov transformirati naše samopouzdanje, promijeniti način na koji razmišljamo, organiziramo vrijeme  i nosimo se s dnevnim obavezama. Također, tvrdi da ćemo naučiti da biti iskreni prema sebi, napraviti pomak u karijeri i biti u mnogo boljoj fizičkoj formi.

Izazov se sastoji od pet pravila kojih bismo se trebali pridržavati  75 dana za redom. Ako bilo koji dan ne uspijete ispuniti svako pravilo, sutradan krećete ispočetka.

75 Hard

#1 Prehrana

Prvo pravilo podrazumijeva 75 dana na režimu ishrane po izboru. Zabranjeni su cheat obroci i alkohol.

Preporučujemo da se za svaki rigorozniji program ishrane najprije konzultirate s liječnikom ili nutricionistom. Također, vodite računa na dovoljan unos nutrijenata jer izazov podrazumijeva i zahtjevne fizičke aktivnosti.

75 Hard

#2 Every workout counts

Drugo pravilo kaže: Dva treninga po 45 minuta, ali jedan trening mora biti vani. Kako nije definirano kakav trening mora biti, jedan može biti laganiji – šetnja, joga, istezanje…No, ako niste fizički aktivni dobro razmislite prije kretanje u izazov jer postoji visok rizik od povreda.

75 Hard

#3 Stay hidrated!

Treće pravilo nalaže da je potrebno svaki dan popiti galon, odnosno nešto manje od četiri litre vode. Možda na prvu ova količina djeluje pretjeranom, no važno je nadoknaditi ono što se izgubi u procesu treninga. Ipak, unos vode najbolje je uskladiti s osobnim potrebama.

75 Hard

#4 Brain workout

Prema četvrtom pravilu, potrebno je svaki dan pročitati 10 stranica self development knjige. Fikcija i audio knjige se ne računaju. Protiv ovog pravila nemamo argumente i mislimo da je za svakog korisno da izgradi ovu naviku. Mada, nemamo ništa protiv fikcije.

75 Hard

#5 Za kraj – fotkanje

Peto i posljednje pravilo kaže kako je potrebno napraviti progress pic svaki dan. Vaga nije uvijek najbolji pokazatelj napretka. A kako sebe gledamo u ogledalu svaki dan, teško nam je primijetiti promjene te nas nedostatak istih može demotivirati. Svakodnevno fotografiranje rezultirat će opipljivim dokazima.

75 Hard

#75 Soft

75 Hard izazov nije za svakoga jer nosi sa sobom određene rizike. Ako niste spremni na tako strogu disciplinu, postoji i blaža, lakše dostižna varijanta ovog izazova.

Pravila postoje, ali nisu toliko rigorozna i precizno definirana – 75 Soft Challenge. Ova verzija podrazumijeva 10 stranica bilo koje knjige, 3l vode dnevno, jedan trening od 45 minuta i jedan rest day, 8h sna i nešto zdraviju ishranu.

Sadržaj preuzet sa Journal.rs.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori