Jednostavno, a efikasno: Što su 12-3-30 i 25-7-2 metode treninga?
Jednostavno, a efikasno: Što su 12-3-30 i 25-7-2 metode treninga?

Jednostavno, a efikasno: Što su 12-3-30
i 25-7-2 metode treninga?

Posljednjih nekoliko godina, vlada globalni trend koji naglašava zdravlje i fizičku kondiciju. Zbog toga su treninzi u teretani postali neizostavan dio dnevne rutine mnogih. Teretane nude raznovrsne mogućnosti vježbanja i izgradnje snage, a to dugoročno poboljšava opće zdravstveno stanje. 

Od svih fitnes trendova koji su se pojavili na društvenim mrežama malo je onih koji su zaista održivi i efikasni. U ovom tekstu izdvajamo dva takva. Oni su jednostavni, a daju rezultate. Uglavnom se rade u teretani, ali možete i doma ako imate sprave – naravno. Radi se o 12-3-30 i 25-7-2 metodama treninga.

12-3-30 trening

Osnovna ideja 12-3-30 metode je da postavite traku za trčanje na 12% nagiba i brzinu od 3 milje na sat (oko 4,8 km/h). Zatim, hodate na traci 30 minuta. Ovakav trening simulira penjanje uzbrdo, što je efikasno za sagorijevanje kalorija i jačanje mišića donjeg dijela tijela. Također, 12-3-30 metoda se često koristi kao forma HIIT (High-Intensity Interval Training) treninga, jer kombinira period intenzivne aktivnosti s periodima odmora.

12-3-30 trening privukao je pažnju mnogih vježbača zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti, ali uvijek je važno konzultirati se sa stručnjakom prije nego što početnete s novom vrstom treninga. Tako možete biti sigurni da trening odgovara vašim ciljevima i sposobnostima. 

metode treninga
@fitmitdebbs

25-7-2

Ova metoda je također vrsta kardio treninga i pogađa mišiće donjeg dijela tijela. Za ovu vježbu se koristi sprava stair master, ili steper.

25-7-2 podrazumijeva postavljanje stepera na intezitet 7, na 25 minuta, a vježba se radi 2 puta tjedno. Za one koji žele dodatan izazov, mogu trbušne mišiće dodatno aktivirati tako što će vježbu raditi bez držanja za rukohvate.

Sadržaj je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram( @fit.bernaa, @gainsbybrains, @fitmitdebbs, @angelinaguercio)

Učitati još
Zatvori