Kako uistinu zdravo i brzo mršavjeti?
Kako uistinu zdravo i brzo mršavjeti?

Kako uistinu zdravo i brzo mršavjeti?

Znate li da su crijeva naš drugi mozak? Ovaj izraz nije vezan samo uz onaj unutarnji instinkt kojega osjećamo u trbuhu kada donosimo kakvu važnu odluku, već je puno kompleksniji. Naime, i crijeva imaju svoj „živčani sustav“, koji je odgovoran za regulaciju probavnog procesa i ima sposobnost samostalnog funkcioniranja, neovisno o središnjem živčanom sustavu, odnosno mozgu i moždini.

Briga za crijevni mikrobiom nikada nije bila popularnija i to s dobrim razlogom, kako uravnotežena flora znači ne samo bolju liniju, već i raspoloženje. Primjerice, crijevna flora koja se nalazi u probavnom sustavu igra važnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera, uključujući serotonina, koji je povezan s raspoloženjem i generalnim emocionalnim stanjem. Pritom, istraživanja su pokazala da flora može utjecati i na procese u mozgu koji su povezani s depresijom, anksioznošću i drugim poremećajima raspoloženja.

Ukratko, to znači da za sretan i staložen život, s izgledom tijela koji preferirate, vaš probavni sustav mora funkcionirati ispravno kao švicarski sat!

crijeva

Postoji li uistinu trik za brzo mršavljenje?

Dolaskom ljeta fokus nerijetko prebacimo sa zdravlja na dolaženje do željene linije. Nerijetko, to podrazumijeva mnogobrojne (invazivne) dijete koje nakon prestanka pridržavanja daju kontra efekt. Iako sve više proizvoda i usluga garantira rezultat u nekoliko tjedana, zdravo mršavljenje i fit forma dolaze kao kompleksan – ali zadovoljavajuć – proces u kojemu morate ustrajati. Zamislite ga kao maraton, ne kao šprint!

No jedno od načina zdravog mršavljenja je – uz tjelovježbu i unošenje pregršt vode u organizam – zdrava prehrana, ali i kontrola crijevne mikroflore.

Koja je poveznica crijeva i mršavljenja?

Jedan od glavnih faktora povezanih s pretilošću jest raznolikost crijevne mikroflore. Studije su pokazale da osobe s manjom raznolikošću mikrobioma u crijevima često imaju veći rizik od pretilosti. Raznolika mikrobiota smatra se znakom zdravlja crijeva jer je povezana s boljom regulacijom tjelesne težine i metabolizma.

Drugi faktor je sposobnost mikrobiote da probavlja hranu i apsorbira hranjive tvari. Neke vrste bakterija u crijevima mogu utjecati na način na koji tijelo apsorbira hranu i regulira metabolizam. Također se istražuje uloga mikrobiote u regulaciji apetita i osjećaja sitosti. Neke vrste bakterija mogu proizvoditi tvari koje utječu na osjećaj sitosti ili gladi, što može utjecati na količinu hrane koju konzumiramo.

Itekako možemo utjecati na fizički izgled ulaganjem u ravnotežu probavnog sustava i njegovim utjecajem na mozak. Upravo se tim mehanizmom bavi i EnteroSatys® , novi dodatak prehrani na tržištu koji se bavi regulacijom apetita – i zapravo, zdravim mršavljenjem.

crijeva

Upoznajte EnteroSatys®!

EnteroSatys® je dodatak prehrani temeljen na novoj generaciji Hafnia alvei HA4597 probiotika. Ovo je novi učinkovit način regulacije apetita, koji je osvojio i već nekoliko nagrada, poput međunarodno priznate nagrade NutraIngredients za najbolji probiotik 2021. godine.

Ovo je probiotik najnovije generacije. Svrstavamo ga u „Precision probiotike“, one koji imaju jasno opisan mehanizam djelovanja, a učinkovitost je potkrijepljena studijama. U kliničkoj studiji, nakon 3 mjeseca suplementacije i malog kalorijskog ograničenja, gubitak težine bio je u prosjeku 3,6%, U anketi potrošača, u kojoj sudionici nisu posebno slijedili dijetu za mršavljenje, gubitak težine bio je sličan, s prosječnim gubitkom težine od 2,97%.

No o ovakvom tehnološki naprednom proizvodu najbolje je čuti nešto više od stručnjaka. Popričali smo s dr.sc.Kristinom Blaslov, dr.med., predavač v.š. endokrinolog-dijabetolog te znanstvenim suradnikom Sveučilišta u Zagrebu, koja EnteroSatys® preporučuje ljudima i sa širim spektrom problematike od pretilosti.

crijeva
  • Što mislite, zašto je crijevni mikrobiom, kao tema, postao iznimno popularan?

Smatram da „popularnost” crijevnog mikrobioma zapravo leži u sve većem broju znanstvenih spoznaja o podlozi razvoja različitih bolesti i stanja koji su nam postali i postaju sve veća boljka suvremenog svijeta. Naime, i bolesti na koje se niz godina gledalo jednoznačno, danas dolaze u fokus kao autoimune bolesti jednog drugog spektra: kao što je primjerice sa šećernom bolesti tip 2.

Postaje zapravo jasno da mikrobiom igra vitalnu ulogu u održavanju tijela zdravim održavajući pri tome ravnotežu između eliminacije invazivnih patogena i održavanja tolerancije na zdravo vlastito tkivo.

  • Kako crijeva utječu na stanje organizma?

U crijevima, odnosno gastrointestinalnom traktu nalaze se tzv. i dobre i loše bakterije, odnosno sada već godinama svima poznato: „crijevni mikrobiom” ili crijevna mikrobna zajednica. Smatra se da se njen sastav kroz razvoj čovjeka i okolišne promjene mijenjao, kao što se i danas u različitim bolestima i stanjima bilo kao uzrok bilo kao posljedica i mijenja.

Odnedavno je zapravo poznato kako crijevni mikrobiom nije ograničen samo na probavu hrane već i na proizvodnju hranjivih tvari, detoksikaciju, zaštitu od patogena ali i regulaciju imunološkog sustava.

  • U kakvoj su vezi crijeva i mozak?

Posljednja dva desetljeća pružila su nam dodatne spoznaje u kojima se crijeva više funkcionalno ne mogu svrstati samo u gastrointestinalni već i endokrinološki sustav. Naime, dokazano je da stanice tankog crijeva u odgovoru na prisutnost hranjivih tvari a prije svega glukoze (bilo unosom na usta bilo parenteralno) reagiraju tako da izlučuju dva hormona: glukagonu sličan peptid – 1 i 2, ali i želučani inhibitorni hormon koji sudjeluju u regulaciji pražnjenja želudca, korištenju glukoze u perifernim tkivima kao i regulaciji sitosti odnosno odabira namirnica u prehrani.

Kada se naruši ova ravnoteža između crijeva i mozga dolazi do razvoja pretilosti, inzulinske rezistencije i u konačnici šećerne bolesti.

  • Kako djeluje EnteroSatys®?

Sam proizvod rezultat je desetljetnog istraživanja znanstveno utemeljene povezanosti između crijeva, regulacije mozga i apetita. Naime, EnteroSatys® sadrži podtip enterobakterije Hafnia Alvei, koja je izvorno podrijetla iz probavnog trakta kao mliječni ferment.

Iako je do tada tržišni trend održanja zdravlja crijevnog mikrobioma imao težište prema Bifidobacterijama i Lactobacillu (koji pripadaju rodu Actinobacteria i Firmicutes), jedino Hafnia Alvei proizvodi protein kazeinolitičke peptidaze (ClpB), koji može modulirati osjećaj gladi i to na nekoliko načina.

  • Na kojem principu regulira apetit i kako je to u stvari moguće?

Koliko je do sada poznato, upravo ClpB predstavlja komponentu koja oponaša djelovanje podjedinice alpha hormona stimulacije melanocita (koji se i inače izlučuje na razini hipofize), a koji onda na razini mozga, odnosno hipotalamusa smanjuje osjećaj gladi, „potpomaže u njenom odabiru” ali i generira osjećaj zadovoljstva.

Dodatno, sam ClpB koji se izlučuje unutar crijeva, u samoj njihovoj sluznici, ali i difuzno po organizmu zapravo poboljšava iskorištavanje hranjivih tvari i to na način na neposredno utječe na razgradnju, tj. potrošnju hranjivih namirnica kako se one ne bi skladištile u suvišku.

  • Postoje li određene nuspojave? Kome biste ga najprije predložili?

Kao i kod svakog lijeka ili OTC preparata, vjerojatno je za očekivati da možda netko može prijaviti nuspojavu, moguće u smislu nadutosti. Osobno već godinu dana na svakodnevnoj bazi ovaj proizvod preporučujem svojim pacijentima te moram priznati da je iznimno suradljiv, posebice ako uračunam da su neki od njih već i osobe sa šećernom bolesti ili sličnim stanjima te da imaju određenju količinu konvencionalnih lijekova.

Ipak, preporučujem ga ponajprije mlađim osobama koje imaju tegobe u vidu crijevne disbioze, debljine, inzulinske rezistencije ili sindroma policističnih jajnika. Također, preporučujem ga i kao dodatnu terapiju u liječenju šećerne bolesti.

crijeva
  • Je li prikladan za uzimanje uz trening i pravilnu prehranu i za one koji nemaju problema s pretilosti, ali žele brže izgubiti kilograme?

Apsolutno, kao što sam rekla, uz sve navedeno bih dodala i osobama koje zalaze u polovinu ili drugu polovinu tridesetih godina prema dalje i sam metabolizam više nije ni brz ni zdrav. Smatram EnteroSatys® jednim od kvalitetnijih proizvoda, osobito u okviru probiotika koji je u posljednje vrijeme došao na tržište!

EnteroSatys® je već sada dostupan u ljekarnama diljem Hrvatske.

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori