Genijalni sladoled inspiriran Japanom konačno je stigao u Hrvatsku
Genijalni sladoled inspiriran Japanom konačno je stigao u Hrvatsku

Genijalni sladoled inspiriran Japanom
konačno je stigao u Hrvatsku

Mochi sladoled je relativno nova poslastica za koju su mnogi od nas tek nedavno čuli. Ovaj genijalni desert nastao je spajanjem tradicionalne japanske mochigome, odnosno slatkog rižinog brašna i sladolednih kuglica.

Kako je nastao mochi sladoled?

Naime, mochi je tjestenasta mekana masa od slatkog rižinog brašna bez punjenja, a vjeruje se kako je nastao upravo u drevnom Japanu, gdje su ga primarno jeli tijekom ceremonija. Primjerice, konzumacijom jednog mochija na Staru godinu i jednog mochija na Novu godinu, simbolizirala se prolaznost vremena uz vjerovanje kako će isto donijeti sreću, toplinu i zdravlje u nadolazećoj godini.

Da bi mochi i sladoled mogli spojiti u jedan desert, prvi su se dosjetili Frances Hashimoto i njen suprug Joel Friedman. On je zamislio uzeti male kuglice sladoleda i zamotati ih u tradicionalni japanski mochi kolač od riže, a Frances je zatim proširila njegovu ideju. Tako je nastao mochi sladoled koji se prvo proširio po SAD-u, a zatim i po ostatku svijeta.

Popularnost mochi sladoleda u Europi

Za popularnost mochi sladoleda u Europi zaslužan je britanski brend Little Moons. Osnovali su ga 2010. godine brat i sestra Howard i Vivien Wong koji su jednom prilikom posjetili Japan i zaljubili se u tradicionalne mochije koje su tamo probali.

Popularnost Little Moons mochi sladoleda eksplodirala je na TikToku za vrijeme pandemije – prvo u Velikoj Britaniji, a zatim i u ostatku Europe. Dobra vijest je da sada u njima možemo uživati i mi, jer su konačno stigli u Hrvatsku, a možete ih pronaći samo u Konzumu!

Po čemu su Little Moons mochi sladoledi toliko posebni?

Little Moons mochi sladoledi posebni su po tome jer su manje veličine od tradicionalnih mochija (svaka kuglica ima 32 grama) i dolaze u raznim zanimljivim okusima. Svaki mochi sladoled ima mekanu vanjsku ljusku od rižinog brašna, koja je elastična i lako se grize. Unutar mochija nalazi se kuglica sladoleda od prirodnih sastojaka, s bogatim okusima i teksturama.

Pažljivo odabrana porcija svake Little Moons mochi kuglice uključuje od 60 do maksimalno 85 kalorija, pa bezbrižno i bez grižnje savjesti možete uživati u njima. Mochi sam po sebi ima malo zasićenih masti i vrlo malo kolesterola, a napravljen je od škroba koji je dobar za probavu te sadrži niz hranjivih tvari i vitamina. Uz to, svaki okus je gluten free, a u njima mogu uživati i vegani jer pokriva i veganske opcije.

Little Moons mochi sladolede u poslovnicama Konzuma možete pronaći u čak 5 različitih okusa. To su ljetna malina, belgijska čokolada i lješnjak (vegan), slana karamela, med i pistacija te marakuja i mango (vegan).

 Kako jesti mochi sladolede?

Osim što su jako ukusni, mochi sladoledi posebni su i po tome što se mogu konzumirati na različite načine. Recimo, možete uzeti dva omiljena okusa, narezati ih na polovice, a zatim ih zgnječiti za savršenu mochi sladolednu mješavinu. Istu stvar možete učiniti i s četiri okusa – u tom slučaju preporučamo da kuglice režete na četvrtine.

Ako radije ne biste držali mochi u rukama dok ga jedete, dodajte ga na štapić za ražnjiće i zagrizite ga od tamo. Ovisno o veličini vašeg ražnjića, možete dodati više okusa.

Također, šarene kuglice različitih mochi sladoleda omogućuju i beskrajne kreacije na tanjuru, prigodne za različite proslave ili specijalna događanja. Pustite mašti na volju, poigrajte se s različitim okusima i bojama te na taj način zadivite svoje goste.

Mochi sladoled možete iskoristiti i za pripremu raznih deserata, umiješati ga u milkshake, dodati u vafle ili otopiti s browniejem.

Bez obzira odlučite li se na klasično ili neko od navedenih opcija konzumacije Little Moons mochi sladoleda, imajte na umu da su kuglice najbolje 5 minuta nakon što ih izvadite iz zamrzivača. Budite strpljivi – čekanje će vam se, vjerujte nam, isplatiti. Zato trk do Konzuma po dnevnu dozu Little Moons sladoleda – trenutno su na popustu pa je idealna prilika da ih odmah isprobate!

Ice cream from another world – sladoled s drugog svijeta.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori