Detoksikacija nakon ljeta

Prije nego što smo otišli na ljetovanje, mnogi od nas okušali su se u raznim last-minute dijetama i detoksikacijama kako bi zablistali na plaži. Ako ste uspjeli ostvariti željene rezultate, no onda odustali od svih zdravih navika čim ste ugledali more, možda trebate razmisliti o ponovnom čišćenju organizma. Nakon dugih noćnih izlazaka, neodoljive hrane i izležavanja slijedi detoksikacija za koju donosimo par korisnih savjeta.

freepeopledetox1

Za početak, važno je znati što sve trebate izbaciti. Popis namirnica poprilično je velik, no ovaj režim prehrane nije stalan već privremen te nakon detoksikacije namirnice koje ste izostavili iz prehrane možete ponovo uvesti u određenoj količini. Gluten, soju, mliječne proizvode, šećer, kofein, alkohol i procesiranu hranu zaboravite na sljedećih nekoliko dana. Ove namirnice nisu nužno u potpunosti loše, ali opterećuju probavni sustav, što nikako ne želimo za vrijeme čišćenja organizma.

detoxljeto3

Ne dajte da vas lista zabranjenih namirnica obeshrabri jer uz one dopuštene nećete ostati gladni, samo ste vjerojatno na neke od njih zaboravili. Riba i meso iz organskog uzgoja neka vam budu glavni izvor proteina, a u svaki obrok obavezno uključite i sirovo povrće kao izvor vlakana. Krajem ljeta dostupno nam je brojno povrće, pa svakodnevno možete eksperimentirati s drugim. Ono što svakako trebate uključiti u proces čišćenja su zeleno lisnato povrće, mahunarke, limun, artičoke, cikla, đumbir, žitarice cjelovitog zrna i zeleni čaj koji će zbog svojih antioksidansa cijeli proces učiniti bržim i efikasnijim.

detoxljeto4

Osim što je važno ne opteretiti probavu, trebali biste konzumirati i probiotike koji će vam pružiti potrebne bakterije. Oni se najčešće nalaze u jogurtu, no kako mliječne proizvode za vrijeme detoksikacije treba izbjegavati, okrenite se kokosovom ili bademovom mlijeku, japanskoj miso juhi, maslinama ili raznim dodacima prehrani. Ovakav strogi režim prehrane potrebno je slijediti barem tjedan dana kako biste postigli vidljive rezultate. Preporučljivo je uključiti i tjelovježbu tri do četiri puta tjedno i tu naviku zadržati i nakon detoksikacije. Zapamtite da čišćenje organizma nije klasična dijeta i da nakon cijelog procesa zabranjene namirnice treba postupno uvoditi u prehranu i truditi se ne pretjerati u njima kako se ne biste opet vratili na početak.

Foto: Free People, Shutterstock

0