Clean eating: dijeta koja nije dijeta

Clean eating: dijeta koja nije dijeta

Baš poput novih modnih i beauty trendova, vrijeme donosi nove dijete koje uvijek, bez iznimke, kao rezultat nude tucet izgubljenih kilograma. Nakon Dukan, Alkalne, Atkinsonove i Paleo dijete koja je doživjela svoj veliki bum prošle godine, početak nove donio je novi trend. Ohrabreni početkom nove godine i popisom novogodišnjih odluka, u potrazi sa savršenom dijetom koja će nam pomoći da izgubimo i onaj posljednji kilogram božićnih kolača, mnoge je zainteresirala ista dijeta. Clean eating dijeta novi je trend koji svi žele isprobati, a jednostavnim guglanjem svijet interneta ponudit će vam članke poput Kako u 7 koraka jesti clean? i Sedmodnevni clean eating izazov. Iako za razliku od mnogih svojih prethodnika, clean eating donosi pozitivnu promjenu u obliku jednostavne, ali nutritivno bogate hrane, riječ dijeta i nekoliko dana ili tjedana ovakvog načina prehrane neće donijeti očekivane, dugoročne rezultate. Clean eating daleko je od klasičnog shvaćanja koncepta dijete i najlakše se može opisati kao spoj načina prehrane i životnog stila.

No, što se zapravo nalazi iza clean eating trenda? Na svom početku clean eating način prehrane podrazumijevao je konzumiranje što više cjelovite hrane poput voća i povrća, cjelovitih žitarica, životinjskih i biljnih proteina, orašastih plodova, sjemenki i zdravih masti poput avokada i maslinovog ulja. Rezultat je bio uravnotežena prehrana, s minimalno prerađenom hranom, a samostalna priprema obroka od početka i traženje dobrih sastojaka bili su poticani.

I danas, na vrhuncu svoje popularnosti clean eating podrazumijeva isto, no rast njegove popularnosti na društvenim mrežama i unutar blogerskog i vlogerskog svijeta, kao i povezivanje s dijetom kao restriktivnim i kratkotrajnim konceptom, ovom su načinu prehrane donijeli neko sasvim novo i iskrivljeno značenje. Odjednom, iza clean eatinga nestao je izvorni koncept i umjesto njega našla se slika vitkog ljubitelja joge i zelenih sokova u kojima se nalazi samo svježe organsko povrće i voće.

Iako takav način prehrane ne možemo nazvati dijetom, upravo je to bio ključan faktor koji je Clean Eating doveo na vrhunac njegove popularnosti. Prehrambena industrija prepoznala je trend u nastajanju i svojim kupcima ponudila proizvode s upečatljivim oznakama poput vegan i bez glutena koje su se počele pojavljivati na namirnicama i pakiranjima koja nikad ni nisu sadržavala gluten, kako bi im dali osjećaj da se unutar pakiranja nalazi zdrava i “čista hrana”. Nerijetko, nekoliko redova etikete otkrit će prave sastojke i, bez obzira na etiketu organsko ili vegansko, ako veliku većinu proizvoda čini trendi verzija ulja i šećera, on je jednako dobar za vas koliko i sličan proizvod bez istih etiketa. Organsko voće i povrće također su bili sve traženiji na policama dućana, iako je cijena nerijetko odabrala jabuku ili salatu bez oznake 100% organsko. Uz etikete organsko, vegansko i bez glutena, iza koncepta čistog načina prehrane našla se i ona elitistička.

Iza izvornog clean eating koncepta nalazi se i više no dobra ideja o zdravoj i uravnoteženoj prehrani satkanoj od cjelovitih i kvalitetnih namirnica. Kako se vratiti na početak i usvojiti takav način prehrane? U nastavku vam donosimo tri jednostavna savjeta koji će biti odličan početak prema clean eating načinu prehrane i života.

1. Povrće, povrće, povrće. Pronađite način kako u svoju prehranu uključiti što više raznolikog povrća i brzo ćete se početi osjećati bolje i prestati se zamarati s različitih oznakama i etiketama. Iako clean eating ne podrazumijeva da se svaki vaš obrok sastoji samo od povrća, obroci kreirani oko povrća posložit će i ostale namirnice i voditi do uravnotežene prehrane.

2. Prilikom odlaska u trgovinu umjesto clean, mislite transparentno kako bi izbjegli kupovanje proizvoda poput slatkiša koji samo glumi energetsku pločicu. Iako nije sva pakirana i polugotova hrana loša, često se iza kartonske kutije nalaze iznenađujuće stvari zbog čega je čitanje etiketa vaš najbolji prijatelj.

3. Uživajte u hrani! Iako je cilj clean eatinga očistiti prehranu od prerađene hrane bez stvarne nutritivne vrijednosti, i u ovom je načinu prehrane i života poželjno počastiti se komadom omiljene torte ili umjesto salate večerati pizzu. Jer uvijek i svugdje, tajna je više no u bilo čemu drugom u ravnoteži.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori