Najbolje prirodno ulje za lijepu kosu i kožu

atext1

Arganovo ulje, poznato i kao marokansko ulje, jedan je od najboljih prirodnih pripravaka za njegu kose, kože i noktiju, te za opće čovjekovo zdravlje. Drvo argana raste u jugozapadnom dijelu Maroka i proizvodnja je sve do danas ostala vrlo tradicionalna. Provode ju isključivo udruge žena koje na taj način promoviraju emancipaciju, samostalnost i ravnopravnost. Sam proces je izrazito dug i zahtjevan, arganovi orasi se beru, razbijaju kamenom, melju i potom se dobivena smjesa ručno gnječi kako bi se dobilo ulje.

Osim što se koristi u zdravstvene svrhe, arganovo ulje postalo i jedan od najtraženijih proizvoda u kozmetičkoj industriji. Sadrži velik broj hranjivih nutrijenata, zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, vitamin E, minerale, karotenoide i sterole. Za kozmetičke svrhe koristi se isključivo neprženo, nerafinirano ulje što znači da je cijena poprilično visoka, te se upravo zato češće koristi u kulinarstvu jer je priprema jednostavnija. Na žalost na policama se vrlo često nađu proizvodi koji imaju nisku koncentraciju ulja, te nisu djelotvorni i pri kupnji treba biti oprezan.

U nastavku vam donosimo nekoliko razloga zašto je arganovo ulje postalo toliko traženo u kozmetičkoj industriji.

BORE

Arganovo ulje pokazalo se kao jedan od najboljih saveznika u borbi protiv bora. Zbog visoke razine nezasićenih masnih kiselina koža se regenerira i uspostavlja se ravnoteža vode i lipida. Na taj način ne dolazi do sušenja kože i sprečava se gubitak elastina, a samim time i nastanak bora. Koža će nakon korištenja biti meka, sjajna i zategnuta.

atext2

OŽILJCI I STRIJE

Osim protiv bora, arganovo ulje odlično je i za regeneraciju oštećene kože. Djelotvorno pomaže u ublažavanju ožiljaka, a odlično i u rješavanju ožiljaka nastalih kao posljedica vodenih kozica ili akni. U trudnoći mazanje problematičnih područja spriječiti će nastanak strija, vratiti elastičnost i nahraniti kožu.

AKNE

Sklonost aknama i prištićima s arganovim uljem će nestati. Na problematično područje potrebno je laganim pokretima utrljati nekoliko kapi ulja i količina sebuma kod masne kože u kratkom roku će se smanjiti, a upravo zbog toga izostati će i upalni procesi.

REGENERATOR ZA KOSU

Korištenjem ovog ulja lakše ćete raščešljavati kosu, smanjiti će se ispucali vrhovi i kosa će biti regenerirana, meka i sjajna. Može poslužiti kao serum za sjaj, a i odlična je zaštita od vjetra, soli ili sunca. Arganovo ulje nanesite na mokru ili suhu kosu i ne morate ga ispirati.

atext3

HRANJIV PILING

Mrtve stanice kože uklonit ćete miješanjem arganovog ulja sa smeđim šećerom ili s običnom soli. Ovaj piling garantira zdravu, sjajnu i nahranjenu kožu, a odličan je i za omekšavanje kože na laktovima i petama. U jednu šalicu soli ili smeđeg šećera dodajte nekoliko kapi arganovog ulja, miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu i uživajte u zategnutoj i pročišćenoj koži.

NOKTI

Arganovo ulje ima vrlo širok spektar primjene što se tiče noktiju. Pomaže u zaštiti i liječenju bolnih zanoktica, sprječava pucanje, te hrani nokte dajući im prirodni sjaj. Na svaki nokat nanesite malu količinu ulja, ostavite da djeluje dok se ne upije i potom isperite mlakom vodom.

M.S.

Foto: wildfox.com

0