5 minuta za vas: Aplikacije za meditaciju koje se isplati isprobati
5 minuta za vas: Aplikacije za meditaciju koje se isplati isprobati

5 minuta za vas: Aplikacije za meditaciju
koje se isplati isprobati

Nismo se ni okrenuli, a ljeto je već završilo i bliži nam se zima. Štoviše, bliži nam se Božić i popratni blagdani koju su, iako lijepi i prilika za druženje s najbližima, ujedno i najstresniji period godine. Kako godina ide prema svom kraju, završavaju se poslovi, nekima i svojevrsni životni ciklusi, a ručkovi i večere s obitelji mogu biti opuštajući koliko i štetni za mentalno zdravlje.

Nažalost, ne postoji čarobni štapić kojim bismo mogli samo preskočiti sve potencijalno stresne i anksiozne situacije pred nama. Međutim, znanstveno je dokazano kako ipak postoji rješenje: meditacija. Dnevno provođenje meditacije ima višestruke benefite na ljudsku psihu, no kočnica koju većina ima prije svoje prve meditacije jest kako je uopće započeti?

meditacija

Što je meditacija?

Meditacija je mentalna praksa koja uključuje usmjeravanje pažnje i svjesnost prema određenom objektu, misli, osjećaju ili aktivnosti s ciljem postizanja unutarnjeg mira, smirenosti i koncentracije. Ova praksa može imati različite svrhe, uključujući duhovni razvoj, smanjenje stresa, poboljšanje emocionalnog blagostanja i povećanje svjesnosti o vlastitim mislima i osjećajima.

Meditacija i njeni benefiti

Meditacija ima pregršt benefita no najpoznatiji su: smanjenje razine stresa, poboljšano spavanje, pomaže kod ovisnosti, potiče stvaranje navika, pomaže osvijestiti triggere, smanjuje krvni tlak…

Kako započeti s meditacijom?

Stručnjaci se slažu da je najlakši i najmanje “strašan” način početka meditiranja skidanje aplikacije za meditaciju. Internet je svakodnevno sve puniji inovativnim aplikacijama za opuštanje, protiv tjeskobe i anksioznosti, za life coaching, za bolji san itd. Jedino što trebate je odabrati koja vam se čini najzanimljivijom!

No baš zato što je izbor poprilično velik, probrali smo nekoliko besplatnih aplikacija, kao i onih koje se plaćaju, a koje se čine najzanimljivije ne samo za početnike, već i za zaljubljenike u mindfulness i rad na sebi.

Meditacija kroz aplikacije

1. Headspace
2. Calm
3. Smiling Mind
4. Aura
5. Healthy Minds Program

meditacija

Headspace

Ova estetski privlačna aplikacija nudi pregršt opcija – besplatnih i plaćenih – koje su pritom toliko jednostavno kategorizirane da će se u njima snaći i početnici. Pojedinačne meditacije su jasno naznačene i strukturirane, a aplikacija vas i sama može voditi od lakših prema naprednijim meditacijama. Odlična opcija su i meditacije fokusirane na problem poput anksioznosti, strpljenja, žalovanja i slično, kao i kratke meditacije koje vas pripremaju za neke hitne i stresne situacije poput razgovora za posao!

Calm

Aplikacija koja vam je zasigurno više puta iskočila na kakvoj reklami na društvenim mrežama nije samo jedna od najpopularnijih na svijetu za meditaciju, već je i jedna od kvalitetnijih. Za razliku od Headspacea, ova aplikacija je možda malo kompliciranija za navigaciju, ali nudi vođene meditacije, vježbe i meditacije slobodne forme, challenge i slobodne timere za meditaciju. Pritom ima i dobar izbor glazbe! Ova aplikacija je namijenjena za djecu i za odrasle, zgodno bilježi napredak u raspoloženju i potiče vas na daljinu meditaciju mjerenjem dosadašnjih sesija. Aplikacija je polovično besplatna, a polovično se plaća.

meditacija

Smiling Mind

Ova aplikacija je možda najbolji izbor za početnike jer je zabavna, svestrana i pritom u potpunosti besplatna. Aplikacija je fokusirana na mindfulness kroz meditacije i vježbe koje se vežu uz problem spavanja, stres na poslu, ljubavne i obiteljske odnose itd. Uz to, nudi meditacije za odrasle, djecu pa i za cijele obitelji. Također, osim zvukovnih meditacija, nudi i vizualne, a aplikacija nudi i dnevni zapisnik emocija.

meditacija

Aura

Prednost Aure je što ima pametno sučelje koje se uči o vama i vašim preferencijama dok koristite aplikaciju. To je iznimno bitno, s obzirom na to da vam aplikacija može svakodnevno nudity drugačiji sadržaj prilagođen točno prema vašem raspoloženju. Njena prednost su dobre glazbene opcije za meditiranje, kao i vođene meditacije koje mogu trajati svega 3 minute ili duže. Uz to, korisnici jako vole njihove life coaching opcije koje mogu nesmetano slušati dok, primjerice, idu na posao. Aplikacija se plaća.

meditacija

Healthy Minds Program

Za razliku od ostalih navedenih aplikacija, ova je vrlo jednostavna u sučelju , vrlo strukturirana i ima pristup bez okolišanja. Kako je besplatna, ova aplikacija je izvrsna za ispitati je li meditacija za vas. Aplikacija je podijeljena na četiri centralne ideje: konekcija, svrha, svijest i introspekcija. Ideja je postaviti određen cilj i odraditi ga kao challenge, s manje jakim mindfulness prizvukom. Također, uz upitnik o vama aplikacija prati kako vam raste osviještenost u pojedinoj od četiri kategorije te vam sugerira kako se poboljšati u kojem polju.

Foto: PR, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori