6 razloga zašto je aloe vera ultimativni beauty asistent

6 razloga zašto je aloe vera
ultimativni beauty asistent

aloevera1

Aloe vera već se stotinama godina naziva čudotvornom biljkom koja blagotvorno liječi i pomaže kod najrazličitijih beauty i zdravstvenih problema. Potječe iz porodice sukulenata, a njeni debeli i mesnati listovi sadrže želatinastu strukturu, odnosno gel koji se upotrebljava u kozmetici, kako profesionalnoj, tako i u kućnoj radinosti. Gel aloe vere možete konzervirati i kod kuće, ako se dočepate same biljke (ili je čak zasadite kod kuće) te od njega izrađivati maske za lice i kosu, a alternativa su kupovni gelovi, tonici i sokovi koje je najbolje potražiti u biljnim drogerijama kako bi bili sigurni da su prirodni.

Osim što je aloe vera poznata kao snažni antioksidant s prirodno antibakterijskim svojstvima, također hidratizira kožu bez da ona postaje masna, brzo se upija što znači da se može koristiti za svaki tip kože, a ujedno usporava starenje kože. Omekšava mrtve stanice kože i pomaže u njihovom uklanjanju zbog čega vaša koža ostaje glatka, osvježena i iluminirana. Baš zato se koristi za sve S.O.S. situacije koje se mogu dogoditi s kožom, ali rješava i neke unutarnje probleme organizma.

aloevera

Ovo su najčešće beauty primjene:

1. Nadražena koža

Bilo da se radi o osipu, crvenilu, ubodima insekata ili običnoj depilaciji – aloe vera umirit će nadraženu kožu i pomoći joj da brže zacijeli, a dovoljno je nježna da se može nanositi na najosjetljivija područja. Još ako je prethodno ohladite, dobit ćete dodatno olakšanje za iritiranu kožu.

2. Opekline

Opekline od sunca ili od pečenja kolača – zbog svojih antibakterijskih svojstava aloe vera pomaže da koža brže zacijeli i oporavi se od toplotnog šoka izazvanog opeklinom.

3. Akne

Već postojeće akne jako dobro reagiraju na prirodne antiseptike koje sadrži aloe vera stoga je postala popularan prirodni recept za pomoć koži. Nanesite gel 2-3 puta dnevno na problematična područja dok se ne oporave – efektivno će spriječiti ožiljke, no aloe vera ipak rješava samo vanjske simptome, ozbiljnijim problemima s aknama treba se posvetiti iznutra.

aloevera2

4. Skidanje šminke

S aloe verom možete skidati šminku jer je pogodna za osjetljive oči i savršena zamjena za uljne odstranjivače. A hladni aloa vera gel, primjerice, kao oblog će pomoći umornim i natečenim očima.

5. Maske za lice i kosu

Pomiješana s limunom (ili sama ako imate jako osjetljivu kožu) stvara idealnu hidratantnu i umirujuću masku za lice, koja će ukloniti nečistoće i nahraniti kožu. U kombinaciji s kokosovim uljem postaje hranjiva maska koja će kosu učiniti ekstra mekom.

6. Metabolizam

Aloin koji se nalazi u gelu aloe vere je prirodni laksativ te se često koristi kao regulator probave. Pijenjem soka od aloe vere možete ubrzati rad metabolizma, pružit će pomoć kod mrašvljenja, regulirati probavu i umiriti kiselinu u želucu. No nemojte pretjerivati jer uz preveliku kozumaciju gubi na djelovanju jer se tijelo navikne na njega.

Aloe vera također poboljšava cirkulaciju i čisti štetne tvari iz organizma zbog čega se preporučuje ispijanje njenog soka na dnevnoj bazi.

Foto: Billabong, Shutterstock

Učitati još
Zatvori