Sve što trebate znati o aldehidima – i kako su promijenili povijest parfema!
Sve što trebate znati o aldehidima – i kako su promijenili povijest parfema!

Sve što trebate znati o aldehidima – i kako su promijenili povijest parfema!

Možda mislite da nikada niste probali parfem s aldehidima – no vjerojatnost za to je praktički jednaka nuli! Da, aldehide je doista teško mirisno opisati jer ih ima zaista mnogo, no oni su vrlo čest “gradivni materijal” prosjećnog parfema.

Pronalazimo ih u prirodi, a mogu se proizvesti i u laboratoriju i većinom ih smatramo sastojkom koji je pripadnik molekularnih parfema, iako je po prosjećnosti korištenja sličniji nečem učestalom, poput citrusa i ruže – sveprisutni su!

Kaže se za aldehide da su poput mjehurića u šampanjcu jer daju dozu svježine parfemu, a iako su se koristili u parfemima i puno prije, nekako je Chanelov No.5 postao poznat kao prvi parfem s aldehidima na svijetu.

Što su aldehidi?

Aldehidi su skupina sintetičkih spojeva, a za one koji vole tehničke detalje: to su organski spojevi s karbonilnom skupinom na koju je vezan atom vodika: R-CH = O). Pronalazimo ih u prirodi, a mogu se proizvesti i u laboratoriju – iz toga razloga, teško ih je mirisno definirati, jer svaki pojedini tip aldehida podsjeća na nešto drugo. Ipak, većina će se složiti da daju svjež i pomalo sapunast miris – barem to asocira na najpoznatiji parfem na svijetu koji ih sadrži.

Kada su otkriveni aldehidi?

Aldehidi su otkriveni na početku 19. stoljeća od strane njemačkog kemičara barona Justusa von Liebiga, koji je prvi samostalno izolirao njihovu molekulu. 1903. ih je kemičar George Auguste Darzens uspio sintetizirati kako bi ih mogao reproducirati.

Međutim, tek su poslije 1900-ih uspjeli pravilno i stabilno sintetizirati aldehide, koji službeno ulaze i u industrijsku produkciju od 1910. godine.

Prvo korištenje aldehida u parfemima

Morat ćemo vas razočarati i otkriti vam kako Chanelova „petica“ zapravo nije prvi parfem s aldehidima na svijetu. Prvi je to učinio Armingeat s parfemom Rêve D’Or 1905. Godine, iako se prvim parfemom nerijetko spominje i Houbigantov “Quelques Fleurs”, kao i Guerlainov “L’Heure Bleue”, oboje iz 1912. godine.

Ipak, postoji dobar razlog zašto se upravo No.5 pamti kao prvi parfem s aldehidima. Naime, uz ovaj parfem se vežu dva mita – za koje dan danas ne znamo koji je zapravo istina. Jedna verzija priče kaže da se Coco Chanel povjerila Ernestu Beauxu kako želi stvoriti moderan i vibrantan parfem i da je tako stvorena poznata petica; sadrži ylang-ylang, jasmine i ružu, no da ne miriše previše cvjetno, “zaliven” je s čak 1% aldehida.

Ovo je najveći postotak aldehida do tada korišten u parfemu radi čega No.5 ima svoj karakterističan miris sapunastog buketa. No druga verzija priče kaže da se formula stvarala čak pet puta (od kuda onda dolazi i ime), a da je 1% aldehida greška u doziranju koja se Coco naprosto previše svidjela! Bilo kako bilo, Chanelov, dan danas, najpoznatiji parfem je stvorio pravu mirisnu revoluciju.

Aldehidi u parfemima

U početku su se aldehidi izrazito slabo koristili u parfemima. Bili su u malom postotku ili tek kao stabilizatori formule. Ipak, nakon prvih parfema, a posebice nakon izlaska Chanelovog parfema 1921. godine – aldehidi su postali svojevrstan parfemski trend koji je trajao sve do 90-ih, kada su ih se ljudi pomalo zasitili. Tek unazad nekoliko godina, zahvaljujući rastu niche parfumerije, aldehidi se ponovno koriste u parfemima, ali u nekim novim mirisnim pričama koje (većinom) nemaju dobro poznati retro prizvuk.

Kako mirišu aldehidi?

U parfemima, aldehidi se ne smatraju olfaktornim vodstvom, već dodatkom koji će oživjeti parfem i dati mu naprosto bolji miris. Kako je riječ o mirisnoj obitelji sastojaka, mogu mirisati na metal, smolu, škrob, kiselost… Oni su dominantan miris presjecanja limunove korice, no jednako tako ih ima i u cimetu. Mogu biti vrlo zeleni, a mogu mirisati i na zapaljenu svijeću.

Po mirisu ih definitivno možemo razabrati, no samostalno ne mirišu dobro. Možemo reći da su oni tehnički sastojci jer imaju specifičnu funkciju, a mogu biti i dio stabilizatora formule.

Ipak, najlakše ih je mirisno podijeliti u 6 olfaktornih skupina:

 • Citrusna skupina
 • Cvjetna skupina
 • Orijentalna ili ambra skupina
 • Chypre skupina
 • Drvenasta skupina
 • Papratna (fougère) skupina

Najpoznatiji parfemi s aldehidima na svijetu

 • Chanel No.5
 • Lanvin Arpège
 • Tom Ford Metallique
 • Elizabeth Taylor White Diamonds
 • Byredo Blanche

Chanel No.5

Legendaran parfem kreiran 1921. godine mirisao je puno intenzivnije od današnjeg. Inačice koje mi osjetimo promijenile su formulaciju nekoliko puta, ipak nedovoljno da se promijeni njegov karakterističan štih.

Prije svega, nekoliko animalnih komponenti je u međuvremenu zabranjeno kako nisu baš bile etički sakupljane, pa tako je, primjerice, iz formule izbačen nusprodukt analnih žlijezi cibetke. Najpoznatija reformulacija dogodila se 1986. godine, a iza nje stoji veliki nos Jacques Polge. Osim cibetke izbačen je i mošus, ambra, breskva i korijen irisa – jedan od najskupljih sastojaka na svijetu. Uz dodatak breskve i lagane preinake poput zamijene vanilije s burbon vanilijom, parfem i danas nosi predznak kultni i generalno je ili obožavan ili omržen diljem svijeta.

Lanvin Arpège

I ovaj Lanvinov miris smatra se jednim od predvodnika aldehidskog trenda. Izašao je 1927. godine i bio iznimno popularan, a reformulacijom 1993. Dobiva nešto drugačije ruho – no ništa manje popularno. Arpège spada u kategoriju floralno aldehidnih parfema, s dominantnim bijelim cvijeće i drvenastom bazom.

Zgodno je spomenuti kako je 2005. dobio cijenjenu nagradu FiFi Hall of Fame.

Tom Ford Metallique

Jedan od poznatijih Tom Fordovih mirisa je svakako Metallique, koji je lansiran 2019. godine. Iznimno zanimljiv floralno aldehidni parfem za žene, s dominantnom notom vanilije, kojega većinom ili volite ili mrzite.

S obzirom na aldehidnu molekulu, ali i na dodatak ambrette, ovaj parfem može mirisati vrlo lagano, prozračno i lagano slatko ili vas asocirati na oštar (ili sladak!) miris metala, znoja, nečeg animalnog ali puderastog…

aldehidi
Elizabeth Taylor - White Diamonds

Elizabeth Taylor White Diamonds

Ovo je možda prvi i najpoznatiji celebrity parfem koji je igrom slučaja i aldehidni! Izlazi 1991. godine što je zapravo sam kraj popularnosti aldehida, ali savršeno pristaje velikoj holivudskoj divi koja ga predstavlja – što je bilo sasvim dovoljno da postane vrlo popularan.

Ovaj floralno aldehidni miris je pravi ženski floralni parfem koji miriše kao prosjećan klasik. Pomalo starmalo, ali elegantno, profinjeno i šarmantno. Ističu se i note ljiljana i tuberoze, uz karakterističnu vintage puderastu bazu.

Parfem je postao i dio svjetske povijesti 2009. godine kada je ulistan u Hall of Fame zaklade Fragrance Foundation.

Byredo Blanche

Jedan od novijih parfema na ovoj listi upotrebljava aldehide na vrlo moderan način. Blanche izlazi 2009. godine i inspiriran je bijelom bojom. Jednostavne je strukture i daje miris čistoće i nevinosti.

Pripada floralno aldehidnoj skupini, a uz aldehide ističe se nota božura i mošusa. Parfem je neupitno jedan od Byredovih bestsellera.

Foto: Unsplash, Instagram (@bweenbweenbween, @_szanele)

Učitati još
Zatvori