7 savjeta za brzo topljenje kalorija uoči blagdana

Blagdanske dane već tradicionalno izjednačavamo s prekomjernim uživanjem u delicijama božićnog stola, no pomisao na silne kalorije kojima ćemo ‘počastiti’ svoj organizam, kod mnogih već sad izaziva nelagodu i grižnju savjesti. Kako biste se osjećali manje krivima jednom kada se opustite i prepustite svim užicima blagdanskog doba, pripremite svoje tijelo na vrijeme uz savjete kojima ćete ubrzati metabolizam, sagorijeti suvišne kalorije i generalno se osjećati bolje u vlastitoj koži.

Sagorijevanje kalorija prije blagdana

Za početak je važno napomenuti da rigidne dijete izbjegavate u širokom luku. One mogu biti odličan način za kratkoročnu detoksikaciju ili smanjivanje nadutosti i težine, no svi izgubljeni kilogrami vratit će se mnogo brže no što ste to očekivali. Osim toga, vrlo vjerojatno ćete tijelu uskratiti ključne nutrijente, poput proteina, vlakana i masnoća, a to će znantno usporiti metabolizam, smanjiti razinu energije u organizmu i pogoršati vaše raspoloženje. Umjesto toga, pokušajte s ovim prijedlozima.

Sagorijevanje kalorija prije blagdana7

Konzumirajte 5 manjih obroka dnevno

Velika greška koju ljudi rade kada u kratkome vremenu žele izgubiti suvišne kilograme je preskakanje obroka, no izgladnjivanje može djelovati kontraproduktivno i usporiti metabolizam, a vi želite upravo suprotno. Nutricionisti sugeriraju konzumiranje pet manjih obroka dnevno, koji će metabolizam održavati u budnom i aktivnom stanju, kako bi efektivno sagorijevao kalorije.

Sagorijevanje kalorija prije blagdana8

Izbjegavajte ugljikohidrate, inzistirajte na proteinima

Kruh, šećer i alkohol izbacite iz svoje prehrane – od toga će profitirati vaš struk, ali i zdravlje u cjelini. U tjednima uoči Božića, popunite svoju prehranu visoko kvalitetnim proteinima (piletinom, puretinom, jajima, mliječnim proizvodima, grahoricama…), voćem i povrćem.

Sagorijevanje kalorija prije blagdana9

Tamna čokolada – slatki, ali kvalitetni grijeh

S vremena na vrijeme, kada organizam to od vas traži, počastite se kockicom čokolade, no i tu budite oprezni. Umjesto uobičajene mliječne čokolade, birajte tamnu čokoladu sa 70% kakaa – ona sadrži mnogo manje šećera i mnogo više antioksidansa koji će potaknuti vašu energiju.

Sagorijevanje kalorija prije blagdana10

Ne zaboravite na vitamin D

Zimski dani ne pružaju nam dovoljno prilika da upijamo sunčeve zrake i na taj način apsorbiramo vitamin D, stoga ga moramo uzimati na drugi način, kako bismo povećali sposobnost sagorijevanja kalorija, ali i popravili raspoloženje. Vitamin D sadrže losos i tuna (kao i za srce dobre omega-3 masne kiseline), njime su bogati žumanjci i riblje ulje, a konzumirati ga možemo i u mlijeku obogaćenom vitaminom D ili suplementima.

Sagorijevanje kalorija prije blagdana6

Voda i zeleni čaj neka budu vaš izbor napitaka

Hidratizirajte organizam redovito, s najmanje litrom i pol vode dnevno. Osim toga, pijte zeleni čaj: on će pomoći ubrzati sagorijevanje masti, pogotovo ako vježbate. Nekoliko studija pokazalo je da konzumiranjem zelenog čaja sagorijevamo 3-4% kalorija više svakoga dana.

hm-sport-fall-2015-lookbook-12-960x640-630x420

Ubacite u svoj standardni trening kratke cardio intervale

Cardio trening dokazano ubrzava metabolizam, potiče sagorijevanje masnoća i pomaže pri gubljenju težine, stoga u danima uoči Božića ubacite kratke i intenzivne cardio intervale u svoj standardni trening. Svakih 15 minuta tijekom sat vremena duge rutine, primjerice, iskoristite za trčanje na traci, koja je najučinkovitija za trošenje suvišnih kalorija.

sagorijevanje kaloprija prije blagdana12

Spavajte dovoljno – barem 7 sati

Sagorijevanje kalorija povezano je i sa spavanjem. Ako ne spavate dovoljno, u organizmu se podiže razina kortizola, hormona stresa koji može smanjiti produktivnost na poslu, ali što je još važnije, i drastično smanjiti sposobnost sagorijevanja masnoća, neovisno o pažljivoj prehrani i redovitim treninzima kojima se podvrgavate. Olakšajte svom organizmu i spavajte svake noći barem sedam sati.

Foto: Shutterstock, H&M, Ikea

0