Zračne biljke su najzanimljiviji dodatak interijeru

Zračne biljke su najzanimljiviji
dodatak interijeru

Zračne biljke posebno su atraktivne i dekorativne pa samim time i vrlo poželjne u uređenju interijera. U prirodi ih nalazimo kak0 rastu na drugim biljkama i u tome je njihova posebnost. Tamo se pričvrste i rastu, ali ne parazitiraju. Stoga, ove trajnice nećete naći na tlu pa ih to spašava od biljojeda i ostalih opasnosti. Zato su i dobile ime “zračne biljke” jer se doima kao da žive od zraka.

Njima su druge biljke prirodna podloga za rast i razvoj, a one same vole vlagu i puno svjetlosti. Upravo su takva njihova prirodna staništa, topla i sunčana s puno kiša. Stoga ćete ih naći u šumama Meksika i Južne Amerike. Zanimljivo je da su upravo brojne vrste orhideja, bromelija i mahovina zračne biljke, odnosno epifiti.

U uređenju interijera bile su posebno popularne sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada se ponovno vraćaju u velikom stilu.

Objavu dijeli MONOQI (@monoqi)

Kako se održavaju zračne biljke?

Ukoliko se odlučite svoj dom oplemeniti ovim biljkama, namijenite im mjesto u domu na kojemu će imati dovoljno svjetlosti, gdje će im biti toplo, odnosno gdje temperatura neće padati ispod 10 celzijevih stupnjeva, gdje ćete se moći posvetiti njihovom razvoju, pružiti im dovoljno ljubavi i vode. Svakako obratite pažnju i na propuh.

Natapanje ovih biljaka kišnicom dva do tri puta tjedno jedno je od osnovnih pravila njege zračnih biljaka. Ukoliko se vaši epifiti nalaze u prostoriji u kojoj je zrak suh, ne propustite tri puta tjedno njihove listove potapati u posudicu s vodom i tako ih držite 5 minuta. Staklene i keramične posude, terarij ili teglice idealno su stanište za zračne biljke koje želite uzgajati u kući. Dodajte im pijesak ili neke druge biljke kako bi se tu mogle pričvrstiti, ali ih nikako ne lijepite ljepilom za neku površinu. Također, smetat će im i ukoliko ih odlučite povezati žicom. Najbolje rješenje je da ih položite na granu ili kamenčiće pa će one same stvoriti svoj ambijent koji im najviše odgovara. Samo pripazite da posudica u koju je smjestite ima dovoljno širok otvor kako bi zrak mogao strujati. Ukoliko je otvor premali, mogle bi uginuti. Ako im pogodite mjeru i pažljivo o njima brinete, mogle bi živjeti i dvadesetak godina.

Ljubitelji sobnog bilja, najčešće se odlučuju za Tillandsia Melanocrater. Riječ je posebnoj vrsti zračnih biljaka koja dolazi u različitim bojama. Listovi su joj vrlo čvrsti s oštrim vrhovima i mogu varirati od žuto-zelene do crvene boje.

Ukoliko ste odlučili tijekom jesenskih dana osvježiti svoj dom i dodati mu malo vedrine, zračne biljke su idealno rješenje. Uz njihov nježni šarm, pretvorit ćete svoj prostor u zeleni kutak stila i profinjenosti. One odlično pristaju svim interijerima bez obzira radilo se o kupaonici, dnevnom boravku ili uredu. Važno je samo da imaju sve što je potrebno za njihov nesmetan rast.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori