O životu u Dublinu iz prve ruke

O životu u Dublinu iz prve ruke

dublin

Uspoređujući Dublin prije 6 godina, kada sam ga prvi put posjetila kao turist, te danas, kao stanovnik Irske, imam dojam da se grad znatno promijenio. Osim same činjenice da je danas pun Hrvata koji su u ovom keltskom gradu našli nove svoje nove domove, Dublin ima neku novu življu i kreativniju energiju te pomalo indie vibru sličnu nekim cool dijelovima Londona. Ne mogu točno reći što je tome razlog, no vjerujem da je kombinacija obnovljene ekonomije i rastuće stopa multikulturalnosti koja potiče na nova stvaralaštva, siguran dio te preobrazbe. Tu je i činjenica da sam grad malo bolje upoznala i uvidjela njegove male tajne, koje su se vjerojatno i prije ovdje skrivale.

dublin

Ukoliko u Dublin dolazite turistički, te ste fleksibilniji u smislu smještaja, preporučila bih hostele koji su u Dublinu na glasu kao super-friendly. Meni se to i više nego potvrdilo, pogotovo u Abigails hostelu, smještenom na savršenoj lokaciji u srcu grada na samoj obali rijeke Liffey s tek pola minute hoda do Temple Bara, zabavnog i kulturnog djela Dublina.

Temple Bar ujedno je i dio grada kojeg možete istraživati svaki dan po malo a da vam ne dosadi. Također, jedini je dio grada u kojemu su sačuvane srednjovjekovne kamene ulice, što ga čini šarmantnijim od ostatka Dublina. Kvart je najpoznatiji po mnogobrojnim pubovima u kojemu se svaku večer sakupljaju lokalci i turisti te uz neizostavnu pivu, slušaju bendove koji najčešće sviraju moderno izvedenu tradicionalnu irsku glazbu. Možete čak čuti i svirače sa setom žlica. Takozvani ‘spoon playing’ je česta pojava te su dio tradicionalne irske glazbe.

dublin

U tom području nalaze se i kulturne institucije kao sto su Irski centar fotografije, Irski Filmski Institut te filmska arhiva, Temple Bar Galerija i Studio, Arthouse multimedijalni centar; meka za lokalne umjetničke duše. Možete naći nekoliko, vrijednih posjetiti, umjetničkih galerija te zid slave (Wall of fame) osmišljenog i realiziranog 2005. godine kao monumentalna počast nekim od najvećih Irskih muzičkih heroja. Pa tako na zidu možete vidjeti velike fotografije Van Morrisona, Sinead O’Connor, U2 te još 9 glazbenih umjetnika.

Južno od Temple Bara nalazi se kvart prozvan Creative Quarter, sa skupinom uglavnom nezavisnih barova, restorana, umjetničkih galerija te malih obrta i vintage butika. Šetajući njegovim ulicama isprepletati će se zvukovi uličnih glazbenika te raznorazni mirisi hrane koji dolaze iz obližnjih restorana i mnogobrojnih coffee shopova. U tu nekoć industrijsku zonu, danas su se odlično uklopili coffee shopovi Kaph s odličnim interijerom te Yogism s najboljim smrznutim jogurtima u gradu. U kvartu ćete naći i nekoliko zanimljivih butika kao što je Retro, koji drži haljine iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća (koje je super samo i isprobati) te Beaux Bows s odjećom irskih dizajnera. Cocoa Atelier u Drury ulici nudi prefine ručno rađene čokolade i raznobojne makrone koji su ujedno i odličan suvenir.

dublin

Šetajući od južne strane grada, preko Dublinskih mostova Ha’Penny ili Millenium, doći ćete do glavne ulice O’Collins koji je isto tako i centar grada, uzimajući u obzir da je centar bez, kako smo mi navikli, trga na kojem se sakupljaju ljudi. Ova ulica je također odlično mjesto za obavljanje shoppinga, odlaska u kino ili ispijanje kava. Naime, O’Collins Street vrvi high street brendovima, poznatim franšizama Starbucks i Costa, ali i odličnim malim coffee shopovima kao što je Craft Coffee Roasters koji se ističe po odličnoj kavi i unikatnom interijeru. O’Collinsova atrakcija je Šiljak (Spire), tanak nehrđajući spomenik, postavljen na sredini ulice, viskok 120 metara. Šiljak je spomenik Lord Nelsonu i nema osobite funkcije, što je često predmet rasprava s obzirom da je njegova izvedba stajala čak 4,000,000 EUR.

dublin

Iako se više ne osjećam kao tipičan turist, svaki put kada posjetim Dublin ne mogu ne obići ili barem proći pokraj nekih od najpoznatijih atrakcija Dublina kao što su Trinity College i Sveučilišna knjižnica, a tu su i Muzej voštanih figura, s vrlo dragim osobljem, te tvorica Guinness pive (Guinness Factory). Da je Irska zemlja strastvenih pivopija, uvjerite se i posjetom toj koja će vam dobrodošlicu poželjeti rečenicom „Guinness is good for you“. U Tvornici ćete saznati sve o nastanku i povijesti te dvo stoljetne stare crne pive, glavnim sastojcima, proizvodnji i marketingu. Imat ćete priliku i probati je na licu mjesta, što je poseban gušt baš na tom izvornom mjestu. Pretjerate li s količinom, po odlasku će vam se u glavi izmjenjivati slike reklamnog plakata s gigantskim nojem i prestrašenim policajcem koji izgovara: „My Goodness, my Guinness“.

Za predah od grada također se isplati posjetiti okolicu Dublina; od Malahide na sjeveru do Greystonesa na jugu. Sve to možete koristite li željeznički prijevoznik DART, koji vas od centra Dublina do najviše 45 min udaljenih mjesta može odvesti oko 10 EUR (dnevna karta koja vrijedi za sve stanice). Prekrasni gradići Dalkey, Killiney, Bray, smješteni na obali gledajući Irsko more, nude jednodnevne zanimacije kao što su posjet dvorcima, muzejima ili samo mali predah uz kavu i muffine u nekim od domaćih ugodnih coffee shoppova.

dublin (2)

Iako živim na drugoj obali Irske, u Corku, lijepo je povremeno navratiti u ovu metropolu i svaki put nastaviti njegovo istraživanje kombinirajući turističke atrakcije, artsy kvartove i neka nova mjesta. Svaki posjet završi u nekom od stotina pubova. Ovaj dan smo zaključili u meni najdražem Hogan’s-u u Creative Quarter kvartu. I ovaj put kucnut ću s Guinnessom… pa što? Mogu biti dama i s pivom u ruci.

Tekst: Tena Glaser

Učitati još
Zatvori