Kako živjeti zaista ‘dobro’ čak i uz ograničeni budžet

Kako živjeti zaista ‘dobro’
čak i uz ograničeni budžet

Kada govorimo o luksuzu mnogi pomisle na raskošne vile, privatne avione, skupa putovanja i markiranu odjeću. No, činjenica je da se percepcija kvalitetnog života za svakoga od nas razlikuju. Često putovati za jedne je pojam  sinonim ispunjenja najskupljih želja, za druge je to dobar shopping, a za nekoga je luksuz i svježi buket najdražeg cvijeća u dnevnom boravku. Živjeti dobro znači tretirati se s ljubavlju, pažnjom i najboljom kvalitetom čak i uz ograničeni budžet. Kako život podići na višu razinu i osjećati se sretnije, uglavnom nema mnogo zajedničkoga s brojevima i valutom. Za više o tome, nastavite čitati.

Što znači živjeti dobro?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kasia Szulczewska (@katarzyna.zet) on

Čini se kako danas, u doba izobilja, više nego ikada većina ljudi biva tjeskobna i nezadovoljna. Vječita potraga za srećom uglavnom se svodi na krive stvari, a vrijednost života sve više se mjeri u materijalnim dobrima. Život na ograničenom budžeta realnost je mnogih. Uspoređivanje s drugima i ‘filtriranim’ slikama savršenih života na društvenim mrežama dodatan su izvor nezadovoljstva onime što imamo. Što ustvari predstavlja pojam – živjeti dobro? Prije svega, same sebe tretirati prema najvišim standardima. Pri tom se ne misli na ono najskuplje po etiketi već ono što je najbolje za dušu i tijelo. Živjeti dobro znači živjeti punim plućima. Biti zahvalan na svakom trenutku i iskoristiti ono najbolje što se pruža, a posebno entuzijastično i s veseljem dočekivati sve ono što je tek u dolasku.

Putovanja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Balúeva (@baluevama) on

Putovanja postaju sve jeftinija, a paketi i opcije sve brojniji. Odlično vrijeme za bijeg iz grada zapravo je posjećivanje zemalja u kojima više nije ‘vrh’ sezone. Tada ćete uz puno manje novaca moći odsjesti u najluksuznijim hotelima i priuštiti si odmor dostojan kralja. Put do destinacije najuzbudljiviji je dio avanture. Poznata je izreka da kako zračimo, tako i privlačimo. Odijenite ono u čemu se osjećate sjajno, investirajte u dobar kofer i ručnu prtljagu. Kako bi cijelom putničkom looku podarili dašak glamura, na ručke omotajte svilene marame i sigurnosti radi, etui s karticom i osobnim podacima u slučaju da se u prijevozu zagubi. Sreća je u malim stvarima. Putovanje je svojevrsna nagrada i odmak od rutine. U novim gradovima manje smo opterećeni i slobodniji, ne opterećujte se onime što se može kupiti i usredotočite se ono što ne posjeduje materijalnu vrijednost – uspomene.

Moda i ljepota

Živjeti dobro ponekad shvatimo previše doslovno. Biti odjeven po posljednjem trendu i isprobati najnovije beauty trendove prirodna je želja svake žene. No, vrijednost se ne mjeri u centimetrima niti kilogramima već je ljepota u jednostavnosti. U svijetu ljepote sve više se cijeni prirodnost, a naglasak je na zdravoj koži više nego na ijednom beauty preparatu. Uštedite novac na posjetima kozmetičarki, smanjite količinu preparata koje svakodnevno nanosite na lice i pustite kožu da više diše. Maske iz kućne radinosti odlična su alternativa skupim opcijama iz poznatih drogerija. Med, jogurt i kurkuma učinit će čuda za umornu i osjetljivu kožu. Ako živjeti dobro znači odijevati se ‘dobro’, onda zahvaljujući raznolikoj ponudi high street brendova to je moguće uz svaki budžet. Investirajte u nakit koji izgleda skupo, a svaku kombinaciju će podići na sasvim novu razinu. Iskoristite međusezonske rasprodaje ili uložite u dobrog krojača koji nasuprot uvriježenom mišljenju, zaista nisu skupi. Kad odjeća pristaje ‘kao po mjeri’ sve ostalo dolazi kao dodatni bonus na cijelu kombinaciju.

Dom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Polly Florence (@polly.florence) on

Živjeti dobro znači i osjećati se dobro u vlastitom domu. Inspiracije za uređenje stana svakodnevno pronalazimo na Pinterestu i Instagramu. Uz popularne do-it-yourself projekte u nekoliko koraka i malo mašte svom životnom prostoru podarit ćete novo ruho. Jednostavan trik koji djeluje skupo je raskošno svježe cvijeće na stolu ili kuhinjskoj radnoj plohi. Obična staklena vaza širokog otvora, napunjena vodom do pola s ležerno ubačenim najdražim cvijećem bez dodatnih vrpci i dekoracija nezaobilazan je detalj u najluksuznijim domovima za kojima često uzdišemo. Ambijentalna rasvjeta posebno je popularna u blagdansko doba godine, a uz to je i poprilično jeftina pa ćete uz ograničeni budžet postići maksimalni efekt. Nova jastučnica ili udobna deka staru sofu učinit će ponovno novom. Na buvljacima ili internetskih portalima potražite rabljene primjerke lifestyle časopisa koji su trenutno najpoželjniji sinonim za luksuzni dom.  Živjeti dobro znači iskoristiti maksimalno ono čime raspolažete i kroz detalje uz malo maštesvemu podariti osobni štih koji će djelovati profinjeno i elegantno bez obzira na cijenu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori