Kako u zimskim mjesecima njegovati osjetljive šape

Kako u zimskim mjesecima
njegovati osjetljive šape

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rocky (@meetrockytheboxer) on

Hladne mjesece krzneni ljubimci s veseljem su dočekali. Nakon dugih mjeseci sparina i vrućeg asfalta, pad temperatura napokon je donio avanture na svježem zraku. Zimski rituali njege zahtijevaju povećanu pažnju za razliku od onih u ljetnoj sezoni. Šape, baš kao i stopala služe za osjet, kućni ljubimci ih svakodnevno koriste, a sami ih i čiste. No, ipak im je potrebna vaša pomoć u održavanju higijene, kako bi uvijek bile njegovane i zdrave. Balzami za šape apsolutni su ‘must’ u beauty neseseru vašeg psa ili mačke. U nastavku pročitajte kako ih pravilno njegovati uz najbolje kreme i losione na tržištu.

Šape zahtijevaju posebnu pažnju

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Denjo – Dogs Are Family. (@denjodogs) on

Zimi se zbog snijega i leda šape lako smrznu, a dolaskom u kuću na toplo, šape postaju podložne pucanju i isušivanju. Iako i psi i mačke imaju svoje načine za čišćenje šapica, temeljita njega zbog održavanja zdravlja i higijene ipak im je potrebna posebnim balzamima. Mekani jastučići podložni su posjekotinama i ranicama koje neće nužno krvariti stoga ih je potrebno pregledati i na vrijeme sanirati.  Dlaka koja prekriva šape, između prstiju skriva nečistoće, prašinu, sitne kamenčiće pa čak i trnje stoga ju je potrebno skraćivati. Kako bi to izbjegli, čistite šape nakon šetnje parkom i održavajte ih urednima uz pomoć sredstava za posebnu namjenu.

Prevencija je pola zdravlja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Richard (@bengal_richard_) on

Postoji mnogo razloga zašto psi i mačke grizu ili ližu šape. Jedan od njih je da se na taj način sami ‘čiste’. No, ako to rade učestalo i posebno na samo jednoj šapi, pametno je da ih pregledate. Rane, kožne alergije, suhe jastučiće i infekcije važno je uočiti i tretirati na vrijeme kako bi izbjegli, vašem ljubimcu mrsku, intervenciju veterinara. Dlaku je potrebno skraćivati, a u tome će vam pomoći posebne škare sa zaobljenim vrhom. Balzam dobro umasirajte u jastučiće i po mogućnosti ne izlazite izvan kuće s ljubimcem dok se krema potpuno ne upije. Što se noktiju tiče, ako niste sigurni kako ‘manikirati’ vašeg kućnog ljubimca, jednom mjesečno ga razmazite tretmanom u salonu. U većini slučajeva nokte nije potrebno rezati jer se trčanjem po vanjskim površinama nokti troše i skraćuju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPIUM ♂ (@opium_le_bengal) on

Najbolji balzami za zimsku njegu

Zooplus

Natural Dog Company

Natural Dog Company

Pet Centar

Pet Centar

 

Foto: Instagram, Denjo, Natural Dog Company, Zooplus, WashBar, Pet Centar

Učitati još
Zatvori