Želite udomiti psa? Evo što trebate znati
Želite udomiti psa? Evo što trebate znati

Želite udomiti psa? Evo što trebate znati

Pas je čovjekov najbolji prijatelj i to svaki vlasnik ljubimca zna. Naravno, vlasništvo nosi i odgovornost stoga i toga trebamo biti itekako svjesni. Da, ponekad nam nije najmilije ustajati rano ujutro po minusu i kiši kako bi naši ljubimci obavili sve što trebaju obaviti, ali ljubav koju vam daju za zauzvrat veća je od svake “žrtve”. Psi su uz čovjeka tisućljećima i već nam se toliko prilagođavaju, ako pritom naravno ne zaboravljamo i njihove potrebe. Oni nisu ukras, poklon, statusni simbol i Instagram “prilika”. Oni su živa bića i na nama je da im pružimo život pun ljubavi kakav i zaslužuju, oni će nam to definitivno i vratiti. 

Udomi, ne kupuj

Udomljavanje je jedan od najljepših činova koje možete učiniti u životu. Spasiti nekome život. Nažalost pasa lutalica, ostavljenih, napuštenih i dalje ima mnogo, kako kod nas tako i u cijelom svijetu. Svih vrsta, veličina, karaktera, potreba. Tu zato postoje brojne udruge, azili, pojedinci, volonteri i svi drugi hrabri ljudi koji su na “prvoj crti” i koji su svoj život posvetili spašavanju drugih pasa. Mi svi imamo veliku ulogu također, osim što im možemo pomoći svojim donacijama, koje ne moraju biti nužno novčane, možemo dobiti prijatelja za cijeli život, jer udomljena životinja daje toliko ljubavi koliko je i nama vlasnicima ponekad teško shvatiti. 

Odaberite pasminu koja će odgovarati vašim potrebama

U skloništima i na stranicama udruga često se nalaze mješanci, ali mogu se pronaći i čistokrvni psi. Štenci, mladi, stari – svi oni zaslužuju topli dom i krevet, šetnje, druženja, hranu i naravno beskonačna maženja. Psi pomažu u anksioznosti, socijalizaciji, ali i usamljenosti. Važno je samo da se dobro raspitate kakav pas vam najviše odgovara. Ako provodite puno vremena u prirodu za vas su aktivni psi, ako želite male pse navikle na stan i ne toliko aktivne šetnje odaberite vrste kojima je to ok. Nema goreg nego odabrati primjerice lovačkog psa koji će 90 posto vremena provoditi u stanju. To je onda mučenje i za životinju i za vas. Proučite vrste, razmislite o svojim navikama i slobodnom vremenu i tek onda donesite odluku. Nema tužnijeg od sebičnog napuštanja životinje radi dva tjedna godišnjeg odmora. U konačnici to je i kažnjivo. 

Psi imaju emocije – poštujte ih 

Psi su živa bića s izrazito izraženim emocijama. Ovi udomljeni često su plahi ili nose traume, ali nema toga što dobra školica i puno ljubavi ne može izliječiti. Sa štencima morate biti strpljivi, s odraslim i aktivnim psima uporniji, ali savjeta i škola doista ima svugdje stoga istražite i raspitajte se. Uzmite si vremena. Psi su dugogodišnja obaveza i toga morate biti svjesni. Uostalom velika većina “lošeg” ponašanja kod pasa ovisi isključivo o vlasniku i njegovom pristupu životinji, stoga će ovo biti i idealan trening za vas i povezivanje s vašim ljubimcem. Ovdje možete potražiti neka od skloništa u cijeloj Hrvatskoj. Neke od udruga i Facebook grupa gdje možete potražiti svoje nove životne suputnike naveli smo u popisu niže, ali svakako ćemo ih nadopisivati, a sve u cilju da pomognemo ljudima koji su svoj život posvetili tome da napuštenim životinjama pronađu dom. 

Udruga S-PAS by Gloria Malin

https://www.instagram.com/udrugamerida/

Udruga za dobrobit i zaštitu životinja Indigo

Udruga Šapica

Sigurna Kućica

Udruga Spas Varaždin

https://www.instagram.com/sklonistedobrote/

https://www.instagram.com/sklonisteprijateljicakovec/

https://www.instagram.com/sklonistevg/

https://www.instagram.com/skloniste.privlaka/

https://www.instagram.com/drustvo_papagalo/

https://www.instagram.com/udruga.phenix/

https://www.instagram.com/skloniste_za_zivotinje_kira/

https://www.instagram.com/udruga.farmica/

https://www.instagram.com/udruga.dogandgo/

Slobodno nam dojavite još udruga, volontera i grupa pa ćemo ih uvrstiti na popis.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori