Želite pokloniti biljku, a ne znate koju izabrati? Donosimo vodič
Želite pokloniti biljku, a ne znate koju izabrati? Donosimo vodič

Želite pokloniti biljku, a ne znate koju
izabrati? Donosimo vodič

Biljke su definitivno postale mega popularne u zadnje vrijeme i nema koga nije očešala zelena manija. No često obilazeći vrtne centre i cvjetne studije u moru izbora teško izabiremo one koje su prave za nas ili za one kojima ih kupujemo. Nije svaka biljka za svakoga, za svaku prostoriju i životne uvjete. Mi smo zato složili vodič ako ste u nedoumici jer želite nekome pokloniti biljku, a ne znate od kuda krenuti.

Zamija

Zamija je biljka koja je kod nas poprilično rasprostranjena, mali primjerci nisu skupi i mogu se pronaći gotovo svugdje, a posebna je po tome što brzo raste tako da vrlo lako od male biljčice možete dobiti veliki grm. Zamija po feng shuiju u donosi novac i sreću, pa i to može pozitivno utjecati na raspoloženje kada vidimo da nam se lijepo razvija pred očima. Ova biljka vrlo je zahvalna i idealna je za početnike, ali i za prave znalce, a dizajneri interijera jednostavno je obožavaju zbog njezinog atraktivnog izgleda. Tamni i sjajni zeleni listovi, kada krenu rasti svijetlo su zelene boje, a s vremenom potamne. Zamija se riejtko zaliejva zato je idealna za frendicu koja bi tek počela uzagajati biljke ili neku mušku osobu koja voli zelenilo, a nije vična prevelikoj brizi.

Monstera

Monsteru vole svi, od baka kojima uspjeva do nevjerojatnih veličina, do mlađih generacija koje su se već ispraksale u presađivanju listova. Monstera je jako popularna sobna biljka koja nije zahtjevna za održavanje, a vizualno će se uklopiti u svaki prostor. Zbog svojih velikih rupičastih listova, ova tropska biljka vaš će dom pretvoriti u pravu malu džunglu.

Sanseverija

Lijepi mesnati listovi rastu bez mnogo vode i svjetla, pa je dovoljno zalijevati ju tek jednom mjesečno. Osim što je pravi mali ukras, pročišćuje zrak i pospješuje proizvodnju kisika. Tamnozeleni mesnati listovi koji mogu izrasti do 100 centimetara prošarani su svjetlijim nijansama zelene čiji intenzitet ovisi o količini svjetlosti koja dopire do biljke. Sanseverija izvrsno pročišćava zrak te uz CO2 odlično apsorbira benzene i formaldehide što ju čini idealnom biljkom za život u gradu. Postoji nekoliko vrsta sanseverije, od onim manjih koje rastu u širinu do onih primjeraka koji mogu narasti u veličinu pravog manjeg stabla. Savršeno će se uklopiti u mračne, ali u svijetle prostorije. Sanseveriju poklonite recimo kolegici u uredu.

Zračne biljke

Ako imate prijateljicu koja voli biljke, ali je i sama neobična i otvorenog uma za nju su idealne zračne biljke. Zračne biljke posebno su atraktivne i dekorativne pa samim time i vrlo poželjne u uređenju interijera. U prirodi ih nalazimo kak0 rastu na drugim biljkama i u tome je njihova posebnost. Tamo se pričvrste i rastu, ali ne parazitiraju. Stoga, ove trajnice nećete naći na tlu pa ih to spašava od biljojeda i ostalih opasnosti. Zato su i dobile ime “zračne biljke” jer se doima kao da žive od zraka.

Ficus lyrata

Ficus lyrata ili Fiddle Leaf Fig definitivno je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Svojim velikim i veličanstvenim listovima, uzet će svu pažnju u prostoru, a kod nas ih u vrtnim centrima možete kupiti u doista impozantnim veličinama. Fikus je idealan kao poklon za useljenje, diplomu ili neki drugi veliki i važan događaj u životu.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori