Zašto nam je tako teško ponijeti platnenu vrećicu u shopping?

Zašto nam je tako teško ponijeti
platnenu vrećicu u shopping?

Iako će se na prvu učiniti premalenima za bilo kakav utjecaj na očuvanje planeta, ne valja zaboraviti da je put prema boljoj budućnosti satkan upravo od njih – malih osobnih koraka. Samo male preinake u životnim navikama mogu učiniti puno za naš planet. Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Na ovaj su nas način razmišljanja odlučili potaknuti Iskon, prijateljski nastrojen i sve zeleniji telekom u suradnji s udrugom Zero Waste Croatia tj. njezinom začetnicom Anamarijom Prgomet.

Zeleni Iskon: Sadim doma

U seriji od pet kratkih videa, zajedno predstavljaju male i jednostavne korake koje odmah možemo odlučiti uvesti u svoju svakodnevicu kako bismo očuvali Zemlju. Nošenje platnete torbe u kupovinu, zatvaranje vode tijekom korištenja sapuna, sadnja biljaka na balkonu ili prozorskoj dasci te povremena zamjena automobilske rute onom pješačkom/biciklističkom nisu nimalo zahtjevni, a opet su koraci na koje se generalno prerijetko odlučujemo. U nastavku poslušajte Anamariju i Iskonovce:

Proučavajući prvenstveno veganstvo i minimalizam, Anamarija Prgomet iz udruge Zero Waste Croatia 2017. godine je počela primjenjivati 5 osnovih principa Zero Waste načina života: refuse (odbij), reduce (smanji), reuse (prenamijeni), recycle (recikliraj) i rot (dovedi do truljenja). Za gotovo svaki uporabni predmet u domaćinstvu pronašla je ekološki prihvatljiviju inačicu, koristi prijevozna sredstva koja ne štete okolišu, bira isključivo odjeću od prirodnih materijala, sama izrađuje kreme za lice i pastu za zube, redovito kompostira, a ove je godine posadila i svoj vrt u Poreču u kojem živi.

Da se potpuno posvetila ovim temama te da su njeni savjeti itekako vrijedni slušanja, govore i činjenice da bismo ubrzo mogli upoznati i platformu Sharing is caring za cirkularnu ekonomiju na kojoj Anamarija intenzivno radi, a najavila je i skoro otvaranje zero waste kafića simboličnog naziva „Život“ u Poreču. „Cilj mi je sve svoje životne vrijednosti pružiti i gostima, kroz vegansku i zero waste ponudu, lokalne proizvode malih proizvođača i podržavanje domaće ekonomije“, najavila je Anamarija.

Osim niza jednostavnih, primjenjivih i efektnih savjeta koje je podijelila s Iskonovcima, Anamarija nam danas preporuča i tri naslova koja nam mogu pomoći današnje odluke o odgovornijem ponašanju prema planetu pretvoriti u navike. „Zeleni kvadrat“ autorice Kornelije Benyovsky Šoštarić odličan je uvod u organsko vrtlarenje, alfu i omegu permakulturnog načina življenja. „Odrast“ kao skup tekstova međunarodnih autora  predstavlja antitezu ekonomskom rastu koji gazi sve pod sobom, poziva na djelovanje i vrlo je inspirativna za one koji žele napraviti veći zeleni korak u svojem životu. Za kraj, knjiga „I drugačiji kraj svijeta je moguć“ najbolja je učiteljica zelenog načina života, koja nas upozorava da priroda nije samo mjesto na koje idemo vikendom i koja nam pokazuje kako se pozitivnim stanjem duha mogu lako promijeniti neke navike.

Ovo je druga godina aktivnijeg uključenja Iskonovaca u obilježavanje Dana planeta zemlje. Nakon aktivnog rada na svojim zelenim koracima, i njihovi su poslovni prostori oslobođeni plastične ambalaže i posuđa, broj printera sveden je na minimum a koševi ispod stolova zamijenjeni su sortirnim stanicama. Iskon svojim zaposlencima nudi mogućnost vožnje službenim biciklima umjesto odabira auta za odlazak na sastanke.

„Izgledaju kao mali, dječji koraci no napredak je itekako vidljiv. U namjeri da budemo zeleniji pomažu nam i naši korisnici, koji u sve većem broju odabiru e-račun. Na Dan planeta Zemlje zato ih rado podsjetimo na tu opciju, a zauzvrat za zeleni korak odabira e-računa osiguramo simboličan poklon. Ove je godine to Zekološka vrećica, preslatka platnena torba koja može zamijeniti nekoliko tisuća plastičnih vrećica iz dućana, koje upotrebljavamo u prosjeku 12 minuta a potom se u prirodi razgrađuju 400 do 500 godina“, pojasnila je Iskonova voditeljica content designa i komunikacija Iva Vukšić.

Moža je upravo zamjena papirnatog računa onim elektorničkim korak koji danas možemo napraviti? Nudi ga većina pružatelja usluga, a ako ste Iskonovac danas prilikom zamjene možete dobiti i divan, zekološki poklon. O detaljima zelene zamjene informirajte se na Iskon Facebooku.

Foto: Instagram, Pexels, PR

Učitati još
Zatvori