Uvjerili smo se zašto je ‘Zekaona’ mjesto na kojem ćete se dobro zabaviti s vašim mališanom
Uvjerili smo se zašto je ‘Zekaona’ mjesto na kojem ćete se dobro zabaviti s vašim mališanom

Uvjerili smo se zašto je ‘Zekaona’ mjesto na kojem ćete se dobro zabaviti s vašim mališanom

U ovim užurbanim vremenima, roditelji često žude za kvalitetno provedenim trenucima sa svojom djecom. Između poslovnih i obiteljskih obaveza, često imamo osjećaj da nedovoljno vremena posvećujemo djeci. Naravno, uvijek se trudimo barem vikendima posvetiti igri i aktivnostima koje  mališani vole. Ipak, ne može se reći da je svako provedeno vrijeme s njima u potpunosti i kvalitetno.

Zabavite se i učite 

Prve godine života u velikoj mjeri utječu na djetetov razvoj i njegovo poimanje svijeta i ljudi koji ga okružuju. Ne kaže se bez razloga kako su prve tri najvažnije jer to je period kada dijete stječe samopoštovanje i socijalne vještine.

U prvim godinama života dijete razvija opću emocionalnu stabilnost te osjećaj povjerenja prema drugim ljudima, što je ključno za razvoj kasnijih odnosa. Iako svako dijete slijedi svoj ritam razvoja, posvetite mu vrijeme i otkrijte njegove želje. Razvoj motorike, poticanje kreativnosti i zbližavanje u tom periodu imaju veliku ulogu. S tim je ciljem nastala Zekaona.

Zekaona

Zekaona nije klasična igraonica za djecu. Programi su strukturirani i provode se uz prisutnost trenera i roditelja/pratnje, a iza ovog projekta stoje simpatične Paula i Nina, frendice koje se znaju još od vrtićke dobi.

Paula je trenerica koja u Zekaoni vodi sve programe, a Nina se bavi onim ostalim manje šarenim (ne)vidljivim temama. Posjetili smo ih u Zekaoni te u toploj i vedroj atmosferi popričali s njima o ovom zanimljivom projektu.

Važnost aktivnosti za razvoj djece

Na ideju otvaranja Zekaonu došle su postepeno, kažu. Paula je godinama radila kao dječji trener u jednoj sportskoj udruzi, no za vrijeme korone sportske udruge bile su zatvorene te ostaje bez posla. Stoga je počela raditi kao “teta čuvalica”. Tada je pokrenula instagram blog Zekaonu na kojem je snimala i fotkala sve te aktivnosti koje je prolazila s djecom, kako bi dala roditeljima ideje za aktivnosti koje mogu raditi s djecom od kuće.

Pokretač Zekaone u formi u kojoj je danas je zapravo Ninin Jan. Naime Nina je nakon što je postala mama i sama uvidjela koliko su te aktivnosti važne i  koliko je malo takvih prostora u gradu. Odlučila je potaknuti Paulu da se osamostali i pokrene svoju udrugu, uz njenu pomoć i podršku. Tako je Zekaona “narasla” i nastalo je Društvo sportske rekreacije “Zekaona”. Jedna od prednosti jesu male grupe do 7 polaznika te naglasak na kvaliteti, a ne na kvantiteti.

 

Zekaona

Važnost ugodnog prostora

Kako ste odabrale prostor?

Imale smo nevjerojatnu sreću s prostorom u Vodnikovoj, za koji smo znale da je to što tražimo čim smo ga ugledale. Osvojio nas je  na prvu svojom prostranošću, toplinom i svjetlošću, pa samo uređenje  nije bilo nikakav problem. Također, u to vrijeme ponovno se otvorio Mali bazen na Zimskom plivalištu Mladost koji nam odlično odgovara radi lokacije. 

Zekaona

Ideje za nezaboravan dan s djetetom

Zekaona je primarno namijenjena djeci u dobi od 5 mjeseci do 3 godine. Međutim, namijenjena je i njihovim roditeljima koji s djecom mogu provesti kvalitetno vrijeme te dobiti ideje za aktivnosti koje mogu provoditi i od kuće. Programi su osmišljeni da uvedu djecu u svijet sporta i svijet mašte. Paula i Nina ističu da je ljepota posla i u tome što svakodnevno svjedoče kako se roditelji i djeca kvalitetno povezuju uz zajedničko otkrivanje vlastitih mogućnosti i osjetila.

Zekaonine programe bismo preporučili svakome tko na kratko želi napustiti rutinu užurbanog života i provesti vrijeme sa svojim mališanom na kreativan i drugačiji način.

Zekaona

Programi

  • Koje sve programe možemo birati u Zekaoni?

U Zekaoni nudimo 3 različita programa koji se sastoje od treninga u dvorani, treninga plivanja i istraživačkih aktivnosti. 

Pod treningom u dvorani podrazumijevamo vježbe kao što su prelaženje poligona puzeći ili hodajući, rađenje vježbica namijenjenih toj najmlađoj dobi, sve uz asistenciju roditelja uz neizostavne pjesmice, ples i puno smijeha. Istraživačke aktivnosti su namijenjene za kraj svakog sata u dvorani gdje su djeca slobodna istraživati sve što žele i slobodni su raditi nered. Trening plivanja odvija se u Malom bazenu na Zimskom plivalištu Mladost gdje se djeca igraju, pjevaju, navikavaju na vodu te plivaju s mamom/tatom/pratnjom “u hvatu”, a tek na kraju sata se koristi Fredov obruč (vrlo kratko).

Zekaona

Kreativnost na prvom mjestu

Sve navedeno kombiniramo u programu Vježbaona, koja jednom tjedno kombinira vježbanje u dvorani i jednom tjedno na bazenu, a gdje se prijavljuju djeca 1-3 godine. Bebe koje su mlađe od godinu dana upisuju plivanje u našoj Plivaoni. Tako  već u dobi od 5 mjeseci bebe dolaze učiti plivati, roniti i skakati. U oba programa, bebe i djeca su u pratnji roditelja/čuvalica/baka ili djedova, kažu nam.

Tu je i treći program, naša Maštaona, namijenjena dvogodišnjacima koji nisu u vrtićkom programu, a nudi lakši i prilagođeniji period privikavanja na samostalni ostanak u kolektivu koji čine njihovi vršnjaci. Maštaona se provodi tri puta tjedno po tri sata, zamišljena kao prilagodba za vrtić kroz kreativne radionice i senzoričke vježbe i naravno neizostavni sportski dio.

Zekaona

Zekaonini Baby rođendani

U Zekaoni djeca do 4 godine mogu proslaviti i baby rođendan uz stručno vodstvo iskusnih animatora. Aktivnosti, sadržaji, hrana i rekviziti prilagođeni su najmlađima i upravo su zbog toga Zekaonini Baby rođendani jedinstveni.

Ideje im ne nedostaje. Kako kažu, htjele bi otvoriti prostor Zekaone za igru i druženja dok ne provode programe, kako bi se iskoristio cijeli potencijal Zekaone. Još nemaju naziv za to, a radni naziv je “Družiona”. No za realiziralizaciju ideje će još malo pričekati.

Zekaona

Omiljen odabir djece i roditelja

Strukturirane aktivnosti, rutina koju one formiraju potrebne su svakom djetetu. Bitno je na koji način ih mi ‘veliki’ nudimo, kako im ih prezentiramo, jesmo li im dovoljno zabavni, kreativni i zanimljivi. Kombinacija treninga u dvorani, treninga u bazenu i aktivnosti koje potiču pravilan razvoj, upakirane u šarene špagete, pjenu za brijanje, vulkane od sode, recept su zašto je Zekaona omiljeni odabir roditeljima i djeci. Ako svemu tome dodate male grupe, posvećenost stručnog kadra koji vas kroz sve navedeno vodi, prednosti i benefiti su nebrojivi.

Zekaona
Zekaona
Zekaona

Prednosti plivanja za djecu i mame

Pokazalo se da je Plivaona, program koji upisuju bebe do godinu dana starosti , jednako korisna za mame kao i za bebe. Često se mame u tom periodu kada su na porodiljnom znaju osjećati usamljeno i dobro im dođe neka aktivnost, ritam, razlog za izlazak, pogotovo na mjesto gdje mogu upoznati druge mame i podijeliti svoja iskustva i probleme. 

Iz dosadašnjeg iskustva s mamama možemo reći da nakon Plivaone slijedi neizostavna kavica (makar i beskofeinska) i druženje, jer bebe nakon treninga obično dugo spavaju, pa mame dobiju malo dragocjenog vremena za sebe. 😊

  • Po čemu se razlikujete od klasičnih dječjih igraonica?

Zekaona niti nije klasična igraonica za djecu jer trenutno nema programa gdje dijete možete ostaviti da se igra samo, nego su svi programi strukturirani i provode se uz prisutnost trenera i roditelja/pratnje. 

Primijetile smo da je malo centara u Zagrebu koji nude sve navedene programe, nego većinom roditelji moraju kombinirati plivanje pa onda eventualno još neku aktivnost s djecom negdje drugdje.

Zekaona

Kvalitetno provedeno vrijeme

Sat u Zekaoninoj dvorani traje 45 minuta, odnosno 40 u bazenu. Od listopada imaju i program na koji roditelji mogu povesti dvoje djece (ako im djeca imaju između 1,5 i 3,5 godine) što se pokazalo kao odličan projekt. Njihov sat traje 60 minuta.

Starije sestre i braća super reagiraju s mlađima, vodeći ih kroz igru i aktivnosti. Roditelji minimalno asistiraju, a maksimalno uživaju u tih sat vremena u sportu i kreativnim sadržajima za oboje djece istovremeno. Program koji je još u začetku, radnog naziva Družiona, trajat će i duže. Do 3h moći ćete provoditi vrijeme u Zekaoni.

Zekaona
  • Što na sve to kažu roditelji?

S obzirom na to da smo startale u rujnu, a već u listopadu otvarale nove grupe, možemo reći kako se mamama sviđa i koncept i programi te za sada dobivamo stvarno samo pozitivan feedback. Nekoliko mama nam je doniralo predmete u prostoru te im se ovim putem još jednom zahvaljujemo. Također, moramo napomenuti da na programe dolazi i dosta tata (koje ne smijemo izostaviti). 😊

  • Kako reagiraju djeca? 

Djeca se svaki put iznova razvesele novim i starim aktivnostima i to nam je velika motivacija da se i dalje trudimo u osmišljavanju novih izazova. Drago nam je što barem na kratko možemo sudjelovati u tom važnom periodu njihovog odrastanja, koji bi trebao biti što veseliji, aktivniji i ispunjeniji, a da se uz sve to dobro zabavimo i zekamo!

Uz potrebnu tjelesnu aktivnost i igru djeca predškolske dobi uče važne socijalne vještine koje će im uvelike olakšati snalaženje u školi. Iskoristite slobodno vrijeme i provedite ga aktivno sa svojim mališanima i usmjerite ga na stjecanje dobrih navika. Imajte na umu da što se nauči u djetinjstvu nikad se ne zaboravlja. Stoga zavirite u  Zekaoninu dvoranu koja se nalazi na 1. katu u Vodnikovoj ulici 10.

Učitati još
Zatvori