Razgovarali smo s nutricionisticama o tome kako djeca usvajaju zdrave navike

Razgovarali smo s nutricionisticama o tome
kako djeca usvajaju zdrave navike

Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020

Naše svakodnevne životne navike primjer su našoj djeci, koja poput malih spužvi upijaju sve što radimo. Uče primjerom – ono što kuhamo i što im serviramo, kako s njima razgovaramo o namirnicama, uključujemo li ih u aktivnosti u kuhinji, sudjeluju li s nama u pripremi popisa za kupovinu – sve je to iznimno važno već od najranije dobi. Kad krenu u školu, užurbani način života donosi brojne izazove, pa je nekad jednostavnije preskočiti doručak i brzinski pojesti pekarski proizvod ili poslije nastave večerati u lancu restorana brze prehrane. Važnost pravilne prehrane tada nerijetko pada u drugi plan. Kako onda osnovnoškolce zainteresirati za usvajanje zdravih prehrambenih navika? Dobile smo odgovore od poznatih hrvatskih nutricionistica –  Darije Vranešić Bender,  Sare Cobal i Koraljke Novine Brkić.

Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020

Sve počinje kod kuće

Razgovor, sigurnost i povjerenje – to su temelji svakog dobrog odnosa roditelja i djece. Ulaskom u adolescentsko doba, djeca su posebno osjetljiva na vlastite promjene, ali i promjene okoline. Podrška roditelja tada je iznimno važna. Pokušajte od malih nogu izgraditi kvalitetan odnos s djecom, prvenstveno kroz razgovor, ali i kroz razumijevanje i podršku koja im je itekako potrebna kako bi se nosili sa svime što odrastanje nosi.

Koraljka Novina Brkić, Foto: Siniša Sunara

Prehrambene navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život i imaju značajan utjecaj na zdravlje i eventualni razvoj kroničnih bolesti u odrasloj dobi. Zato je sad idealno vrijeme da djeca usvoje zdrave navike. „Djeca nauče prihvaćati ili odbijati hranu jer ih nismo s njom upoznali na njima prihvatljiv način, a to može potrajati do odrasle dobi. Mislim da svatko od nas ima neko jelo ili namirnicu koju nije obožavao kao dijete, a sada tu namirnicu jede bez problema. Djeca doživljavaju hranu drugačije od nas odraslih, mora im biti zanimljiva i privlačna, servirana na zabavan način

Obratite pozornost na:

  • oblik hrane i način serviranja
  • boje na tanjuru – odvojite pojedine grupe namirnica i dozvolite da se upoznaju s hranom kroz njenu različitost i bogatstvo već od kasne dohrane
  • dozvolite im da dotaknu sirove namirnice (povrće, žitarice i sl.), opipaju teksturu
  • narežite namirnice u prepoznatljive oblike ili složite zgodne slike na tanjuru, a neka djeca sama gule i rezuckaju namirnice
  • pričajte o hrani, gdje raste, koje je boje, zašto je zdrava

Roditelji ali i drugi članovi obitelji imaju utjecaja i trebaju navoditi dijete u smjeru prihvaćanja različite hrane. Ne možemo očekivati da dijete jede zeleno povrće ako ga mi sami ne jedemo, ne kuhamo niti serviramo u redovitim obrocima” – objašnjava Koraljka Novina Brkić, regionalna Nestlé nutricionistica.

Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020

Mali i veliki zajedno u kuhinji

Kuhanje unaprijed, brzi i zdravi recepti i svježe zamrzavanje hrane, mogu uvelike pomoći u organizaciji.
„Znanstveno je dokazano da su djeca koja kuhaju s roditeljima ili bakama/djedovima sklonija zdravijoj i raznolikoj prehrani, jedu više povrća, vole probati novu hranu, okuse i teksture, gradeći svoj odnos s hranom, namirnicama i jelima te cijene uloženi rad oko pripreme jela. Kuhanje je važna cjeloživotna vještina, a kroz taj proces učite dijete i osnovne stvari oko sigurnosti i potičete im spretnost, odgovornost i koncentraciju“ – kaže nam Koraljka Novina Brkić.

Nestlé pomaže roditeljima u tom procesu, stavljajući fokus na renovaciju i nove recepture proizvoda. Najznačajnije su renovacije u kategorijama Nestlé žitarica za doručak gdje je smanjen šećer preko 40 %, a glavni sastojak su cjelovite žitarice, kulinarski asortiman MAGGI sa sastojcima koje poznajemo i volimo, onih iz naših kuhinjskih ormarića, uz stalno smanjenje soli, kao i MAGGI Super Juhe obogaćene vitaminima B6 i B12 te C vitaminom, ali i sastojcima koji su poznati za jačanje imunološkog odgovora, poput kurkume i đumbira. 

Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020

Važno je da se roditelji, kojima su danas dostupne brojne informacije, inspiriraju i priču okrenu u korist raznolike i pravilne prehrane. 

„Sve to možemo postići pričama i zanimljivim načinima serviranja, bojanjem i crtanjem ili stvaranjem kreativnih likova na tanjuru. Našim aktivnostima u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film nastojimo pomoći roditeljima djece u dobi od 6 do 14 godina te im odgovoriti na pitanja kako i što kuhati s djecom i zašto ne bacati hranu. Odličan su primjer su digitalna Kuharica Vrtim zdravi film ili video materijali s poznatim chefovima“- zaključuje Nestlé nutricionistica.

Edukacija je najvažnija

Važno je od malih nogu sudjelovati u programima koji pomažu u educiranju djece o zdravoj prehrani. Hrvatski liječnički zbor 2014. godine pokrenuo je javnozdravstveni program PETICA-igrom do zdravljau zagrebačkim osnovnim školama kao odgovor na loše statističke podatke povezane uz učestalost debljine u djece. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 20,2% djece u dobi od 8 godina ima prekomjernu tjelesnu masu, a 14,8% debljinu.

Darija Vranešić Bender

Rezultati su poražavajući i na globalnoj razini. 

„Debljina se s razlogom naziva pandemijom modernog doba koja pogađa ne samo odrasle nego i djecu. Statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu nam pokazuju da u dobi od 5 do 19 godina imamo 340 milijuna djece i mladih s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Znamo da djeca s debljinom nerijetko postaju odrasli ljudi s istom bolešću“ – kaže nam Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja i znanstvena koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja.

Što se tiče samog programa, njegov je ciljpodići svijest, razinu znanja te promijeniti životne navike putem edukacije o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u djece, ali i njihovih roditelja. 

Zagreb 161219. Nestle for helthier kids u Enzita kitchen studiu

“Program se provodi od drugog do četvrtog razreda. Progovaramo o kritičnim točkama uočenim u životnim navikama djece, a povezanim s rizikom od razvoja debljine. U programu se na njih osvrćemo putem PET zdravih navika o kojima se kontinuirano progovara, a one su unos prvog jutarnjeg obroka, unos adekvatne količine voća i povrća, unos vode kao najzdravijeg pića, redovita tjelesna aktivnost i kvalitetna te dostatna količina sna”  – ispričala je nutricionistica Sara Cobal.

Sara Cobal

PETICA i Vrtim Zdravi Film prošle su godine udružili snage te su obuhvatili više od 18.000 djece u sklopu školskog programa, a još se bolji rezultati očekuju ove godine. Usto, zahvaljujući ovim programima, hrvatske osnovne škole dobile su 2.000 sadnica za pripremu zdravih obroka, nekoliko škola dobilo je i kompostere za odvajanje biootpada, a u sklopu kuharice Vrtim Zdravi Film, našli su se i savjeti za kuhanje sa što manje ostataka od hrane.

Do zdravih navika u 21 dan

Ovog su proljeća Vrtim Zdravi Film i PETICA nastavili suradnju, sudjelujući zajedno u edukativnoj kampanji Usvoji zdrave navike u 21 dan!

Cilj je osvijestiti roditelje i djecu da su za usvajanje zdravih navika važni ustrajnost i kontinuitet te da neke navike mogu postati ustaljen dio naše svakodnevice već za oko tri tjedna. Za neke je navike, dakako, potrebno i više vremena, no važno je ne odustati u tom dinamičnom procesu. Kako biste što lakše savladali izazove usvajanja zdravih prehrambenih navika, predlažemo da pratite aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film i programa PETICA – igrom do zdravlja. Svakako se uključite i u digitalni natječaj koji je trenutno aktivan na Nestlé Hrvatska Facebooku. Možete osvojiti obiteljski izlet u jedan od hrvatskih nacionalnih parkova! 

Učitati još
Zatvori