Kako zaštititi svog ljubimca od zaraznih bolesti koje napadaju u proljeće

Kako zaštititi svog ljubimca od zaraznih
bolesti koje napadaju u proljeće

Iako se proljeću i vlasnici i ljubimci jednako vesele, s toplim vremenom dolaze i zarazne bolesti koje je lako pokupiti u parkovima. Neke od najučestalijih su definitivno piroplazmoza i virusne bradavice. Zaštita ljubimca uvijek mora biti na prvom mjestu, složit će se svi oni koji ih imaju. No ponekad je uz svu prevenciju, bolest ipak neizbježna.

Što učiniti? Nakon povratka kući poželjno je detaljno pregledati mezimca, pogotovo na dijelovima kao što su leđa, prepone ili ispod pazuha, jer tamo se krpelji najviše vole ‘ugnijezditi’. U slučaju neobičnih simptoma, brza reakcija je od ključne važnosti za pravovremeni početak terapije i naravno, dijagnoze od strane veterinara.

Zaštita ljubimaca u parkovima

Piroplazmoza nije samo opasna već i smrtonosna bolest koja napada životinje čim zatopli, a spada u krpeljne bolest. Krpelji postaju stanari gradskih parkova u toplo i vlažno vrijeme, no važno je spomenuti da mačke ne obolijevaju od piroplazmoze. Inkubacija traje od pet do sedam dana,a bolest nastupa naglo. Posebnu pažnju posvetite ako primijetite slabost, temperaturu iznad 40, promjenu boje urina, povraćanje, gubitak apetita ili ubrzano disanje. Nakon uboda krpelja, što se točno događa u tijelu vašeg mezimca?

Unutar eritrocita razmnožavaju se paraziti koji pucaju i raspadaju se te dolazi do anemije. Najčešće će se javiti ‘krvava’ boja urina, a u toj fazi, na žalost, bolest je već jako uznapredovala. Ne ignorirajte simptome i odmah posjetite veterinara kako bi na vrijeme počeli s terapijom. Naizgled bezazleni simptomi mogu biti početak teške bolesti koju svakako želite ustanoviti na vrijeme.

Liječenje i prevencija piroplazmoze

Cilj je prvenstveno uništavanje parazita u krvnim stanicama, a to se postiže antibioticima i vitaminima. U težim slučajevima potrebna je i transfuzija krvi kako bi se obnovili eritrociti. S razlogom kažu da je bolje ‘spriječiti nego liječiti’ Zaštita ljubimaca moguća je jednostavnim apliciranjem preparata koji odbija i uništava krpelje. Danas su dostupni u obliku tableta, krema i ogrlica.

Virusne bradavice su zarazne samo za pse

Virusne bradavice, najčešće one oralne, javljaju se kod pasa, a razlog je najčešće pad imuniteta gotovo kod starijih pasa. Pojedinačno ili u grupi, osim u usnoj šupljini pojavljuju se i na koži, ali i očnim kapcima. Kod pojave izraslina na koži može biti više mogućih uzroka poput upalnog procesa, tumora, cisti, madeža ili pak bradavica. Veterinar će najbolje utvrditi o čemu se zapravo radi. Najčešće su one virusne,
a nažalost zbog smanjenog imuniteta životinje odmah se pojavljuju, uzrokovane su papiloma virusom.Uglavnom se povlače spontano kroz mjesec dana, a ako se prošire moraju se odstraniti kirurškim putem ili krioterapijom. Zaštita ljubimaca od ove vrste bradavica najbolja je davanjem nekih od preparata za podizanje imuniteta uz naravno, kvalitetnu prehranu i fizičku aktivnost.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori