Zagrebački Dolac u poznatoj dokumentarnoj seriji

dolac-5

Gastronomske dokumentarne emisije nešto su što uvijek vrijedi pogledati, ponešto novo naučiti te definitivno poželjeti posjetiti lokaciju snimanja. Doku-serija ‘Food Markets: In the Belly of the City’ (u prijevodu ‘Tržnice: Trbuh grada’) nije ništa drugačija – radi se o zanimljivom konceptu koji je ušao sada već u drugu sezonu, koju sada imamo prilike gledati na programu HRT-a.

dolac-2

Njemačko-talijansko-francuske produkcije vodi nas kroz zanimljive tržnice gradova diljem Europe i pokazuje gastronomiju iz najiskrenijeg kuta kako bi je na najbolje približila gledateljima.

dolac-1

Svi koji putuju i obilaze različite gradove znaju da se na tržnicama najbolje jede, one nas privlače svojim bojama, mirisima, okusima, zvukovima i energijom. Na tržnicama je i najbliži kontakt s uistinu domaćim, svježim i autohtonim proizvodima regije koje možete, razgledati, pomirisati, kupiti, a nerijetko i isprobati na licu mjesta. Identična je situacija Barceloni, Firenci, Beču, Rigi i drugim gradovima koje je posjetio produkcijski tim televizijskog kanala Arte, a među svjetskim lokacijama našla se i ona omiljena zagrebačka – Dolac.

dolac-4

Ekipa serijala kroz 45 minuta epizode donosi ono najbolje sa zagrebačke tržnice: gdje se jede najbolji burek i tko ga priprema, otkuda stiže Paški sir i gdje ga probati, kao i kulen i pršut, tko je zadužen da svježa riba stigne do Zagreba, tko su ‘kumice’ i njihovi vjerni kupci te gdje raste ekološki uzgojeno povrće koje obitelj Sever doprema na tržnicu. Posjetili su i Anu Ugarković koja svakodnevno obilazi Dolac za svježim proizvodima koji se kasnije pripremaju u restoranu Mali Bar te smo pripremu kozica mogli vidjeti na djelu.

dolac-3

Epizodu posvećenu zagrebačkoj centralnoj tržnici Dolac gledat ćemo sljedeće subote (22. listopada) u popodnevnom terminu na prvom programu Hrvatske televizije. Ne propustite!

Prva sezona serije u kojoj su predstavljene tržnice Barcelone, Budimpešte, Torina, Lyona i Beča je emitirana 2014. i odmah je postigla veliku gledanost. Druga sezona s gradovima Firenzom, Rigom, Freibourgom, Toulouseom i Zagrebom bila je najgledaniji dokumentarni program na ZDF/Arteu u 2015. godini, a trenutačno se snima i novih pet epizoda koje predstavljaju Amsterdam, Helsinki, Lisabon, Munchen i Palermo.

Foto: Food Markets

0