Zadarska Canzona se nikako ne propušta

canzonazadar7

Pisali smo već o zagrebačkoj Canzoni, no jeste li znali da postoji i ona zadarska? U staroj jezgri poluotoka u poznatom kvartu Varoš, otvorena je još 2002. godine, a danas vjerojatno svi Zadrani znaju za ovu trattoriju koja spaja mediteransku i talijansku kuhinju u jedan neodoljivi miks. Potvrda za to je stalna potraga za jednim mjestom više u sezoni – zato u posjeti najboljoj europskoj destinaciji ove godine ne zaboravite rezervirati svoj stol u Canzoni.

canzonazadar11

Jednom kad posjetite Zadar godinama ćete mu se vraćati zbog njegovog šarma. Razvio se u pravu turističku destinaciju s preslatkim malim ulicama, gdje se navečer mogu poslušati klape, popiti čaša domaćeg vina i pojesti dobra pašta. I tome je potvrda prvo mjesto u izboru stranice European Best Destinations 2016. godine.

canzonazadar9

Zadar je idealna vikend destinacija, a za preporuku gdje fino pojesti tu je Canzona. Ova trattoria uređena je s mediteranskim štihom, s interijerom u kojem prevladava kamen i shabby chic detalji. Menu je sličan zagrebačkoj Canzoni, ali opet više dalmatinski. Za idealan ‘vikend ručak’ u Canzoni preporučuju salatu od hobotnice i čičvarde (slanutak) zbog svoje lakoće i svježine kao idealan uvod u ručak, a tu su i fine bruschette – uvijek dobar odabir kad su na raspolaganju svježi sastojci.

canzonazadar13

canzonazadar14

Uz čašu malvazije za glavno jelo savršeno idu crni rezanci s jadranskim kozicama i dagnjama. Njihova priprema je jednostavna – na maslinovom ulju popržimo kozice i dagnje. Nakon toga dodamo češnjak i peršin (po želji) i začinimo sa soli. Zalijemo sa vinom i pustimo da iskuha.

Podlijevamo s ribljim temeljcem. U međuvremenu u posoljenoj vodi skuhamo crne rezance na nama idealan način ‘al dente’. Kako bi završili umak dodamo pasiranu rajčicu i malo vrhnja za kuhanje kako bi jelo dobilo kremastu teksturu. Spojimo s crnim rezancima i imamo divan ručak na terasi Canzone.

canzonazadar2
Sve to zaokružimo sa čokoladnom tortom ili famoznim tiramisu desertom. No kako bi odabrali svoj savršeni ručak ili večeru u nekoliko slijedova – posjetite zadarsku Canzonu i sami isprobajte ove mediteranske delicije.

canzonazadar3

canzonazadar4

canzonazadar8

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

0