Vrući vikend u Zagrebu idealan je za izlet na Sljeme
Vrući vikend u Zagrebu idealan je za izlet na Sljeme

Vrući vikend u Zagrebu idealan je
za izlet na Sljeme

Osim što radite na kondiciji, pješačenje i planinarenje su odličan način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i napuniti baterije. Boravak u prirodi na svježem zraku dobar je na naše fizičko i mentalno zdravlje, a dok nas sunce još uvijek dovoljno grije, iskoristite svaki slobodan trenutak za šetnju šumom. Kako će i ovoga vikenda u gradu temperature rasti preko trideset, izlet na Sljeme je super ideja.

Sljeme_Topolčić_6

Medvednica kao super izbor za rekreaciju

Medvednica je Zagrepčanima uvijek prvi i omiljeni izbor kad je u pitanju odlazak na planinarenje. Idealno je odredište za aktivan odmor i opuštanje, a s koje god strane da se uputite gore, uživat ćete u ljepoti šume koja vas okružuje. Na Medvednicu vode tri ceste i oko 80 pješačkih staza, a postoji i devet međusobno povezanih kružnih biciklističkih staza. Vrh Medvednice, odnosno Sljeme iznimno je lako dostupan sa svih strana, i za planinare i za izletnike.

Kako doći na Sljeme

Na Sljeme možete doći iz mnogo različitih pravaca. Preko Šestina, gdje nakon restorana Šestinski lagvić kreće šuma, zatim s Mihaljevca gdje možete hvatati sljemenski autobus, ali i novu žičaru, iz Vrapča, Dubrave, Mikulića, Bikčevićevom stazom iz smjera Gračana, sa zagorske strane, itd. Staza je mnogo, a variraju po težini. Najlakša i zato idealna za izlet s djecom je ona preko Mikulića, do planinarskog doma Risnjak. Odvažite se I svaki vikend isprobajte drugu. Ne morate doći ni do samog vrha. Već samo jedan planinarski dom i sat vremena šetnje po Medvednici učinit će mnogo za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Sljeme_Topolčić__2
Sljeme_Topolčić_3
Sljeme_Topolčić_7

Gdje jesti na Sljemenu

Na sljemenu postoji nekoliko odličnih restorana i planinarskih domova gdje se možete okrijepiti domaćom kuhinjom nakon napornog i teškog uspona. Stara lugarnica, Grofica, Runolist, bistro Pilana, Puntijarka, Risnjak i Grafičar. Za koji god da se odlučite ne možete pogriješiti jer je hrana svugdje vrhunska, porcije odlične, a cijena prihvatljiva s predivnim pogledom na Zagreb. Dobro je poznata ona stara “da grah nigdje nije finiji od onog na Sljemenu”. Obavezno se zasladite domaćim štrudlama.

Sljeme_Topolčić_1
Sljeme_Topolčić
Sljeme_Topolčić_4

Dobro došli u sljedeće poglavlje, dobrodošli u Journal Impact!

Pridružite nam se i budite dio znatiželjne zajednice. Pište nam što vas muči, gdje vas žulja i na koja biste važna pitanja htjeli dobiti odgovore, a mi ćemo odabrane teme za vas sagledati iz širokog kuta i istražiti. Svoje prijedloge šaljite na impact@journal.hr

Foto: Ana-Marija Topolčić, Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori