Vipavska dolina: slovenska Toskana za gastronomski užitak

Vipavska dolina: slovenska Toskana
za gastronomski užitak

Između planina na jednoj i grebena na drugoj strani smjestila se Vipavska dolina. Svojom prirodnom ljepotom, Vipavska dolina privući će svakog putnika koji se iz središnje Slovenije zaputio prema njezinoj obali ili zapadnoj granici. Kroz dolinu teče rijeka Vipava koju prema rijeci Soči prate bure i sunce. Između predivnog meditarana i impoznatnih Alpa, Vipavska dolina je oaza koja donosi nezaboravno iskustvo, aktivni odmor i uživanje u njezinim gastornomskim specijalitetima.

VIPAVSKA DOLINA: SLOVENSKA TOSKANA

Šarmatna slovenska pokrajina ističe se kao jedan od najljepših dijelova Slovenije.Predivni krajolik satkan je od brežuljaka na kojima se prostiru plodni vinogradi. Specifičan izgled krajolika razlog je zbog kojeg Vipavskom dolinom nerijetko puše bura. U predivnom krajoliku koji neodoljivo podsjeća na talijansku Toskanu smještena su mala pitoreskna mjesta među kojima se ističu Vipava, Ajdovščina i Sv. Križ, mali gradić na vrhu brda. Iako mala, mjesta Vipavske doline skrivaju brojne razloge zašto ih posjetiti. Od vinarija u kojima se proizvode vrhunska vina, odličnih restorana koji moderne gastronomske trendove spajaju s tradicionalnim jelima do panoramnske vožnje oldtimerima u Ajdovščini. Vipavska dolina savršeno je mjesto za bijeg od gradske vreve i vikend odmor u idili zelenila i relaksirajuće atmosfere.

Iako će vas ova Toskana u malom kako je nerijetko nazivaju oduševiti na svakom koraku, u istraživanju njezinih brežuljaka uputite se prema njezinom poznatom prirodnom vidikovcu, Otliškom oknu. Ovaj “prozor” smješten na sjeveru Vipavske doline, iznad mjesta Ajdovščina, otvara pogled na dolinu koji će vam oduzeti dah.

VRHUNSKA GASTRONOMIJA

Vipavska dolina mjesto je na kojem se Mediteran spaja s kontinentom. U njezinim plodnim dolinama proljeće traje dva mjeseca duže nego u ostatku kontinentalne Slovenija zbog čega ne čudi da baš u suncem okupanim, toplim dolinama odlično uspijeva sredozemno voće. Dok doline krase plodni voćnjaci, njezine brežuljke krase izdržljiva vinova loza. Na terasastim obroncima obilježenim suncem i burom Vipavci uspješno uzgajaju čak 25 različitih vrsta vinove loze koje pretvaraju u vrhunsko vino. Od bijelih sorta poput malvazije, laškog rizling, sauvignona i chardonnaya do crvenog merlota, barbere i cabernet sauvignona. Osim poznatih vrsta, ovdje rastu i domaće sorte vinove loze zelen, pinela, klarnica, poljšakica, glera, pergulin, vitovska grganja i pikolit in. Vrhunska vina Vipovske doline možete kušati u poznatoj vinoteci Vipava. Tijekom degustacije ovdje vas pobliže upoznaju s tradicijom i načinom proizvodnje ovih vrhunskih vina s brežuljaka Vipovske doline. Osim vinoteke Vipava, uživanje u domaćem vinu možete nastaviti u vinskom baru B’tega.

Vipavska dolina

B’tega vinski bar

Osim u vinotekama i baru posvećenom najpoznatijem proizvodu Vipovske doline, odlična vina naći ćete u i vrhunskim restoranima. Uz njih, tamo se poslužuju specijaliti koji spajaju moderne gastronomske trendove i bogatu gastronomsku tradiciju ovog kraja koji će oduševiti i najveće gurmane. Restoran Pri Lojzetu popularnog slovenskog chefa Tomaža Kavčića i kmetija Matevžuc nezaobilazan su dio posjeta Vipavskoj dolini koji vašem putovanju donosi dozu istinskog gastronomskog užitka.

Vipavska dolina

Gostilna pri Lojzetu

Vipavska dolina

Gostilna pri Lojzetu

AKTIVNI TURIZAM

Slovenija je poznata po aktivnom turizmu, a Vipavska dolina nija drugačija. Biciklizam je najbolji način da istražite njezin bogati krajolik i upoznate mala, topla mjesta. Osim rekreativne vožnje, iskusnim biciklistima Vipavska dolina nudi priliku za adrenalinsku vožnju niz Vipavske brežuljke. U takozvanom downhill bikingu možete se iskušati u biciklističkom klubu Črn trn. Osim biciklizma, Vipavska dolina poznata je i po paraglajdingu. Ova aktivnost s dozom adrenalina pružit će vam ne samo nezaboravnu avanturu, već i nezaboravni pogled na predivan krajolik.

GDJE ODSJESTI?

Odlučite li posjetiti malu Toskanu na zapadu Slovenije, savršeni smještaj pronaći ćete u kampu Vrhpolje i hostelu Ajdovščina. Okruženi predivnim zelenilom, kamp Vrhpolje i hostel Ajdovščine donose dva različita tipa smještaja koji će vam ponuditi mjesto za relaksaciju na kraju dana.

Smješten u prostranoj dolini između vipovskih brežuljaka, kamp Vrhpolje osigurava mjesto na kojem svi ljubitelji kampiranja mogu dovesti svoju kamp kućicu ili postaviti svoj šator pod zvjezdanim nebom iznad Vipovske doline, podalje od bure koja puše njezinim brežuljcima. Osim prostora za odmor, kamp je odlično mjesto za upoznavanje s ostalim posjetiteljima Vipovske doline.

Vipavska dolina

Hostel Ajdovščina

Jednako poput kampa Vrhovlje, hostel Ajdovščina nudi vam mjesto za odmor i druženje u zelenilu Vipovske doline, u mjestu Ajdovščina, Hostel je uređen u minimalističkom stilu, u svijetlim, neutralnim tonovima koji mu donose prozračnost, prostranost i moderan izgled. Osim višekrevetnih soba s prostorom za sjedenje i kupaonica, unutra hostela nalaze se i luksuzno opremljeni zajednički prostori.

Vipavska dolina

Hostel Ajdovščina

Foto: Instagram, B’tega vinski bar Facebook, Hostel Ajdovščina

Učitati još
Zatvori