U Sloveniji postoji izvor tople vode u kojem se možete kupati besplatno u bilo koje doba godine
U Sloveniji postoji izvor tople vode u kojem se možete kupati besplatno u bilo koje doba godine

U Sloveniji postoji izvor tople vode u kojem se možete kupati besplatno u bilo koje doba godine

Bogatstvo termalnih voda i lječilišta jedna su od glavnih odlika susjedne Slovenije. Osim uređenih i modernih termi, slovenska brda kriju brojne termalne bazene i skrivene kutke u kojima možete uživati u ljekovitoj vodi. Najbolja stvar je što to možete besplatno i u bilo koje doba godine. Jedan takav lječilišni izvor nalazi se u blizini Novog Mesta, niti sat vremena od Zagreba, termalni izvor Klevevž.

Uređeno kupalište u kojem svi mogu uživati

Klevevški bazen, termalni izvor ili kako ga još nazivaju Klevevške toplice, nalazi se  doslovno u stijeni. Čista priroda, izvor okružen kamenom i stablima osvojiti će vas na prvu i pružiti posebno iskustvo. Bazen srednje veličine u kojem je temperatura vode uglavnom od 21°C do 25°C mještani su uredili i napravili pravo malo kupalište. Naime, dva-tri zamaha dosta su da preplivate cijeli bazen.

Zbog toplog izvora koji stalno na površinu pušta toplu vodu, izvor je pogodan za kupanje u svako doba godine. Ljeti će vas opustiti, a u hladnijim mjesecima ćete doživjeti posebno iskustvo kupanja dok je vani snijeg i led. Voda je zimi malo hladnija jer je i temperatura zraka niža, ali je ipak ugodno topla i omogućuje uživanje u prirodnoj termalnoj vodi, čak i kad zima pokaže zube.

Prekrasna priroda i slapovi oko samog izvora

Do ovog termalnog raja ćete doći tako da na autocesti izađete za Koronovo i poznate Šmarješke toplice, a zatim vozite do sela Grič pri Klevevžu i šumskom cestom do izvora. Pored samog bazena i cijelim putem kroz šumu teče rijeka Radulja. Kratki klanac rijeke krasi mnoštvo slapova i jezeraca. Čak i ako se ne idete kupati možete uživati u prekrasnoj prirodi i šetnji kroz šumu. Zbog velikog broja slapova, koje su se na njemačkom zvali Klingenfels, što znači raspjevani slapovi, bazen je dobio naziv Klevevž.

Sama okolica također nudi brojne aktivnosti kao što su predivni dvorac Otočec, Šmariješke toplice ili poznata fontana Cvička, vina po kojem je cijela regija poznata – idealno za kratki izlet.

Foto: Instagram (@hemptouch.si, @matic_intojeto)

Učitati još
Zatvori