Vikend u: Zagrebu

Vikend u: Zagrebu

Zagreb

Još samo koju godinu unazad vrijeme godišnjih odmora značilo je i bijeg iz Zagreba. Metropola je u srpnju i kolovozu naglo opustjela, sadržaja nije bilo, a i onih par zalutalih turista na glavnom trgu pitalo se zar je ovo zaista jedan glavni grad.

No to se itekako mijenja, svake godine još je bolje. Zagreb zahvaljujući brojnim festivalima na otvorenom, što gastro, što glazbenim, zaista pruža brojne mogućnosti za zabavu i opuštanje. Ljeto pred nama nije ništa drugačije – donosimo prijedloge što raditi, pogledati, gdje jesti i odsjesti nađete li se za vikend u Zagrebu.

Čak i ako živite u metropoli, jedan dan mogli bi se pretvarati da ste turist. Prošetati gradom i nanovo obići mjesta koja dugo niste vidjeli moglo bi unijeti novu živost u vašu svakodnevicu.

zagreb-eye-03082016-3

Što vidjeti?

1. Gornji grad

Uspinjačom se uspnite do Gradeca gdje vas čeka lijepa šetnja i brojne gradske znamenitosti. Preko Gričkog topa, Crkve sv. Marka, starih gradskih palača i muzeja, Gornji grad skirva zaista puno tajni. Spuštajući se dolje kroz Kamenita vrata, presijecite Radićevu i Tkalčićevu ulicu te kroz Skalinsku dođite na Opatovinu i Dolac. Tamo vas samo par koraka dijeli od Katedrale i šetnje Kaptolom.

Jedna od najpopularnijih znamenitosti od prošle je godine tunel Grič. Povezuje Mesničku i Radićevu ulicu, a okomito izlazi na tri mjesta u Ilici i jednom u Tomićevoj ulici prema jugu. Tunel je dugačak 350 metara, svojim većim dijelom širok je 3,2 metra dok je u središnjem dijelu širok 5,5 metara. Otvoren je za javnost u srpnju 2016. godine, iako je ranije bio otvoren kao sklonište za građane i mjesto kulturnih događanja tijekom Domovinskog rata.

Tunel Grič – novootvorena hit lokacija u samom centru

2. Muzeji

  • Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, gkd.hr

Galerija Klovićevi dvori najveća je galerijska institucija u Hrvatskoj. Na svoje četiri izložbene etaže godišnje priredi i do 30 izložbi koje redovito posjeti nekoliko stotina tisuća posjetitelja.

Doživite iluziju na nov i neobičan način… Eksponati zanimljivih naziva kao što su ‘Šuplje lice Alberta Einsteina’, ‘Glava na pladnju’, ‘Rupa bez dna’ i dr. dočarat će vam što sve naš mozak može kada se nađe u specifičnim situacijama gdje mu je iluzija jedina opcija. Iluziju ćete dođivjeti kroz instalacije, slike, no i kroz sobe.

muzej-iluzija-3

Muzej prekinutih veza je muzej posvećen neuspješnim ljubavnim vezama. U njemu su izloženi osobni predmeti koje su ostavili bivši ljubavnici, a popraćeni su kratkim opisima. U početku je ovo bila putujuća zbirka doniranih predmeta, da bi se nakon nekog vremena smjestio na trajnoj lokaciji u Zagrebu.

  • Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, msu.hr

Osim stalnog izložbenog postava, Muzej suvremene umjetnosti vrijedi posjetiti zbog programa Ljeto u MSU. Nakon tri uspješne sezone, u svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma. Uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke performanse.

Muzej suvremene umjetnosti

3. Zoološki vrt i Maksimir

Zoološki vrt grada Zagreba nalazi se u preko 200 godina starom parku Maksimiru, gotovo u središtu grada. Zbog toga su i jedan i drugi omiljeno mjesto za opuštanje i razonodu. Boraveći u prirodi, posjetitelji u ZOO vrtu mogu vidjeti brojne vrste životinja s gotovo svih kontinenata.

4. Botanički vrt, Trg Marka Marulića 9a

Botanički vrt u toploj sezoni zaista nudi bijeg od gradske vreve. Uživajte u zelenilu i saznajte nešto o očaravajućem svijetu biljaka.

Što raditi?

1. Ljeto na Strossu: ljetonastrosu.com

Ljeto na Strossu ili «Strossmartre» donosi nešto od duha onog pariškog kvarta. Pomno odabran glazbeni program, likovne instalacije uklopljene u prostor, neobične i zabavne akcije i nagradne igre, pomalo nostalgičan ugođaj otvorenog kina, slikari sa svojim platnima i čašica izvrsnog vina.To je ponuda kojoj već nekoliko godina teško odolijevaju Zagrepčani i gosti našeg grada.

2. Art Park: facebook.com/ArtParkZagreb

Prošlo ljeto u Zagrebu je otvoren Art Park – glavna street art, glazbena, cjelodnevna i večernja atrakcija koja je sa svim manifestacijama koje su se odvijale na lokaciji Zagrebu donijela toliko zanimljivog sadržaja i za Zagrepčane i za turiste da ne očekujemo ništa manje i ovog ljeta. Art Park se nalazi podno Strossmayerovog šetališta, a jedan od ulaza/izlaza tunela Grič nalazi se baš u parku.

art-park-jff-27052017-21

3. Dvorišta: dvorista.in

Tijekom deset nezaboravnih dana posjetitelji imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših zagrebačkih palača i doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora. No čeka ih tu i puno dobre urbane zabave, jer se u dvorištima mogu osvježiti slasnim zalogajima, osvježavajućim gutljajima i dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza i klasike do popa.

Gdje jesti?

1. Dubravkin put, Dubravkin put 2, dubravkin-put.com

Rijetko tko ne zna za zagrebački restoran Dubravkin put, smješten na idiličnoj lokaciji tuškanačke šume, okružen zelenilom i kao takav pomalo izdvojen iz buke velegrada. Nakon njegovog preuređenja 2010. godine, restoran je postao i moderno mjesto za ručak ili večeru prema idejama chefice Priske Thuring. Uz klasičan menu, ideja kod preuređenja bila je ponuditi gostima Dubravkinog puta i da opušteno svrate samo na čašu vina i koji zalogaj, stvoriti koncept koji danas prepoznajemo kao wine bar, a koji je restoran uveo u svoju ponudu među prvima u gradu.

dubravkinput-velika2

2. Barbieri’s, Tkalčićeva 90, facebook.com/barbierichef

Zajedničkim snagama u projekt restorana Barbieri’s otvorenog u ožujku ušli su Frane i Andrej Barbieri. Promišljanja i razgovor o brojnim idejama, istraživanja što nedostaje i što bi se na gastro sceni Zagreba moglo ponuditi, dovela su do zaključka da se Barbieri’s treba okrenuti u smjeru bistroa koji će unutar estetski lijepo uređenog, ‘cozy’ interijera, imati menu pristupačan široj publici.

barbieris-9

3. Xató, Petrinjska 2, facebook.com/xato.hr

Novi koncept koji je chef Tvrtko Šakota uveo nešto je posve drugačije na hrvatskoj gastro sceni i do sada je naišao samo na pohvale i odobravanja. O restoranu Xató, odsutstvu klasičnog fiksnog menija i cjelokupnoj zanimljivoj ponudi pisali smo ovdje.

Untitled_0101

Gdje odsjesti?

1. Swanky Mint Hostel, Ilica 50, swanky-hostel.com

Hostel zanimljivog unutrašnjeg uređenja i još boljom terasom. Jedini s bazenom tijekom ljeta i igluom tijekom zime, osim što donosi odličnu atmosferu i mnogo zanimljivog sadržaja, od svojeg otvorenja kontinuirano osvaja nagrade. To je samo dokaz vrhunske usluge koja je zaista na razini svjetske – zato se odlazak u Swanky ne propušta.

Korisnici Mastercard® kartica u Swankyju mogu dobiti 5% popusta na smještaj i besplatnu kavu, 10% popusta na turistička razgledavanja grada, a uz rezervaciju grupne ture nudi se besplatan obilazak Zagreba.

 

zagreb-swanky-mint

2. ZigZag apartmani, zigzag.hr

ZigZag apartmani nalaze se u najužem centru grada, udaljeni svega nekoliko minuta hoda od najvažnijih povijesnih, kulturnih i zabavnih sadržaja, što gostima omogućuje brz pristup svemu što požele. Osim toga, odlikuje ih ugodan interijer te tim koji ispunjava sve želje.

3. Palace Hotel, Strossmayerov trg 10, palace.hr

Palace Hotel Zagreb, smješten u centru grada u palači podignutoj neposredno uz stari gradski park, s radom je započeo još 1907. godine kao prvi profesionalno organizirani hotel u Zagrebu. Hotel danas objedinjuje udobnost suvremenog načina stanovanja s toplim retro chic ugođajem kojeg stvaraju njegov stilski namještaj i secesijski interijer.

zagreb-palace-hotel

4. Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1, esplanade.hr

Otvoren davne 1925. godine kako bi pružao luksuzni smještaj putnicima poznatog Orient Expressa, iznimno elegantan, Esplanade Zagreb Hotel pravi je arhitektonski dragulj. Smješten u srcu ovog povijesnog grada, ikona je art decoa, poštovan diljem regije i hvaljen zbog svojeg besprijekornog standarda usluge.

Foto: Sanja Jagatić, Rajna Raguž, Ivan Klindić, Zoran Jelača (HTZ), Hotel Palace, Swanky Mint Hostel, INmusic, MSU, Muzej Iluzija, Instagram @_kaleyann_ 

Učitati još
Zatvori