Vikend u: Rovinju

Vikend u: Rovinju

rovinj-3

Rovinj, prepoznatljiv po svojem brežuljkastom centru spletenom od starih uličica i kuća, jedna je od najpopularnijih destinacija u Istri, ne samo ljeti već i u drugim godišnjim dobima. Više puta je proglašavan najboljim mjestom za odmor, što zbog skupa vrhunskih hotela kojima se može pohvaliti, što zbog lokacije iz koje se lako stigne do bilo kojeg mjesta u Istri.

Donosimo kratki vodič za vikend u Rovinju.

Što vidjeti?

1. Crkva sv. Eufemije 

U uličicama koje se granaju od glavnog trga nalaze se barokne i renesansne građevine koje kulminiraju crkvom sv. Eufemije na brežuljku. Crkva je izvorno iz ranokršćanskog razdoblja, no obnovljena je u 18. stoljeću, a s platoa na kojem nadvisuje grad pruža se jedan od najljepših pogleda u Rovinju.

Znana i kao Sveta Fuma najpoznatiji je spomenik u Rovinju. Crkva je rekonstruirana između 1725. i 1736. godine, u baroknom venecijanskom stilu, po projektu venecijanskog arhitekta Giovannija Scalfarotta, čiji projekt nije u potpunosti zadovoljio građane pa ga je dopunio Giovanni Dozzi. Unutar crkve nalazi se sarkofag kršćanske mučenice Sv. Eufemije, koji je u grad dopremljen 800. godine.

rovinj-2

2. Rovinjski arhipelag

Iznajmite brodicu u marini i krenite u obilazak rovinjskog arhipelaga – nećete biti razočarani. Definitivno odlična prilika za cjelodnevni izlet. Među najpopularnijima su otok Sv. Katarine te Crveni otok koji su, osim za odsjedanje u hotelima, i popularne gradske destinacije za kupanje.

rovinj-1

3. Limski kanal

Limski zaljev (Limski kanal) je zaljev na zapadnoj obali Istre između Vrsara i Rovinja. Dugačak je skoro 13 kilometara, značajno je uzgajalište školjaka i pruža neke od najljepših vizura u Istri.

Što raditi?

1. Mulini beach, Rovinj, www.maistra.com

Cijelo područje uvale Lone, Mulini Beach plaža u sklopu koje se nalazi i nagrađen bar, te šetnica čiju arhitekturu potpisuje višestruko nagrađivan arhitektonski studio 3LHD, potpuno su obnovljeni 2014. godine i otada privlače uzdahe i pohvale svih prolaznika i gostiju. Nagrađen bar sa svojih pedesetak sjedećih mjesta nalazi se u samom središtu istoimene plaže u Rovinju, u uvali podno hotela Lone i Monte Mulini te pored bogate ponude pića i napitaka, nudi jela koje potpisuje šef kuhinje hotela Monte Mulini.

mulini-velika

 

2. Noć sv. Lovre, tzgrovinj.hr

Noć sv. Lovre je zabavna manifestacija kojom se naglašava romantični duh Rovinja kroz prigušena svjetla, romantičnu glazbu i gastronomsku ponudu. Održat će se o 12. kolovoza na svim gradskim trgovima i donijeti pregršt sadržaja, uključujući i koncert Marka Tolje i The Blondes od 22 sata.

3. Weekend Media Festival, weekendmediafestival.com

Počele su pripreme za jubilarno deseto izdanje Weekend Media Festivala. Najveći komunikacijski festival u jugoistočnoj Europi ove će se godine održati od 21. do 24. rujna u prostorima stare Tvornice duhana u Rovinju, pod generalnim pokroviteljstvom Adris grupe. Weekend Media Festival tijekom posljednjih deset godina postao je sinonim za opušteno mjesto na kojem se okupljaju brojni komunikacijski i marketinški stručnjaci, a također svi koji žele obnoviti poslovna poznanstva i steći nova, čuti o relevantnim trendovima u biznisu te se ujedno i odlično zabaviti.

weekend media cover

Gdje jesti?

1. Monte, Montalbano 75, monte.hr

U veljači nas je oduševila vijest da je restoran Monte prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Smješten ispod crkve sv. Eufemije, okreće se od tradicije i priprema sasvim suvremena jela sa zanimljivim zaokretima.

rovinj-5

2. Wine Vault, A. Smareglia 3, winevault.com.hr

U Wine Vaultu, smještenom u hotelu Monte Mulini, bit ćete posluženi delikatnim paletama okusa koje vrhunski kuhari i sommelieri za vas isprepliću u jedinstvene, nezaboravne cjeline. No, ono u čemu Wine Vault zaista sjaji jest drukčiji odnos naspram vinu – pažnja koju posvećuju vinu tolika je da je prema vašem odabiru vina moguće pripremiti i jelo. A odabrati možete između 550 vrhunskih imena vinarstva, od čega 225 boca tvori izbor vrhunskih hrvatskih vina.

3. La Puntulina, Sv. Križa 8, puntulina.eu

U srcu starog grada Rovinja, s pogledom na more, stijene i otočić Sv. Katarine, ovo je jedno uistinu posebno mjesto za uživanje u gastronomskoj ponudi. Posjeti restoranima na obali obavezno bi trebali uključivati morske specijalitete, tako da ih nemojte zaobići ni ovdje.

Gdje odsjesti?

1. Boutique Hotel Adriatic, maistra.com

Boutique Hotel Adriatic u Rovinju jedan je od najljepših hotela u Hrvatskoj. I svakako pravo mjesto za sve one putnike koji traže moderni stil isprepleten sa stoljetnom baštinom hotela. Nalazi se u samom središtu starog grada u Rovinju. Svi suitevi nude pogled na luku, otok Sv. Katarine ili glavni trg. Hotel ima i dva bara te restoran u stilu francuske pivnice gdje se gosti mogu opustiti. Lokalni brodovi koji povezuju kopno s otocima Sv. Katarine i Sv. Andrije polaze odmah ispod hotela.

hotel adriatic 1

2. Lone, maistra.com

U Rovinju, u prekrasnoj stogodišnjoj park-šumi Punta Corrente, nalazi se dizajnerski hotel Lone. Hotel Lone najbolji je primjer spoja suvremenog luksuza i lokalne tradicije i baštine. Najbolji hrvatski arhitekti i produkt dizajneri su ga stvorili, a ukrasili su ga najbolji hrvatski umjetnici kako bi svaki gost doživio jedinstveno estetsko iskustvo.

Hotel Lone (3)

3. Hotel Spirito Santo, hotel-spiritosanto.it

Od prvog kolovoza u Rovinju za javnost je otvoren novi luksuzni hotel Spirito Santo. Zdanje je to koje odiše prošlošću, no donosi udobnost, kvalitetu i suvremeni dizajn. Novo zdanje čine tri zasebne kuće sada objedinjene pod zajedničkim krovom i s terasama s kojih puca nezaboravan pogled. Bračni par Špela i Janez Bidovec su nakon dulje potrage napokon našli lokaciju za idealan hotel. Kompleks kuća, tj. zdanje iz 18. stoljeća pokazalo se idealnim. No, trebalo ga je renovirati i urediti za potrebe gostiju današnjeg vremena.

Spirito Santo

4. Zig Zag Apartments, Vladimira Švalbe 13-14, zigzag.hr

Poznati zagrebački apartmani imaju i svoju podružnicu u Rovinju. Odsjednite na poluotoku, u starom dijelu grada, u jednom od 5 modernih apartmana i bit ćete na korak od svih zanimljivih točaka koje treba vidjeti. Platite li smještaj Mastercard® karticom od 1. srpnja do 31. kolovoza, na poklon ćete dobiti tradicionalno hrvatsko vino.

Foto: Creative Commons, Amarin, Boutique Hotel Adriatic, Lone, Monte, Monte Mulini

Učitati još
Zatvori