Vikend u: Dubrovniku

Vikend u: Dubrovniku

dubrovnik1

Jedan od najeksponiranijih hrvatskih gradova svakako je Dubrovnik. I prije serije Igra prijestolja bio je na listi najvećih svjetskih magazina kao mediteranski dragulj, ali kultna ga je serija katapultirala među top destinacije. Ujedno i privukla druge filmske produkcije da odaberu Dubrovnik kao set snimanja.

Iako pritužbe na cijene usluga u Dubrovniku neprestano pristižu, ništa ne može spriječiti horde turista da ljeti šeću šarmantnim kamenim uličicama. Ovaj je grad poznat i po plažama, luksuznim hotelima, ali i okolnim arhipelagom – sve vrijedi istražiti i dugo se u okolici Dubrovnika zadržati. U nastavku su naši prijedlozi.

dubrovnik-1

ŠTO VIDJETI?

1. Zidine

Šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja – kantonate, tri predziđa s nizomtoreta, tri jarka, dvije predutvrde – tvrđave te valobran i dva gradska podizna mosta spojeni glavnim gradskim zidom dijelovi su impresivnog arhitektonskog kompleksa dubrovačkih zidina. Dok konačni opseg poprimaju u 13. stoljeću, njihova gradnja i osuvremenjivanje nastavlja se sve do 1660. godine. Tijekom stoljeća na dubrovačkim zidinama koje pričaju povijest Grada svoj su trag ostavili brojni graditelji među kojima se ističu poznata imena Juraja Dalmatinca, Marina Držića, Paskoja Miličevića, Nikifora Ranjanjina, Župana Bunića, ali i brojnih talijanskih graditelja.

Dubrovačke zidine unutar kojih se nalaze vrijedni spomenici poput Kneževog dvora, palače Sponze i Orlandovog stupa, prepoznate su kao još jedno od nacionalnih i svjetskih kulturnih dobara koje svakodnevno oduzimaju dah brojnim posjetiteljima Grada. Američki portal TripAdvisor je 2013. godine na temelju recenzija milijuna putnika sastavio popis deset spomenika koje treba posjetiti prije smrti, a Dubrovačkim zidinama zaluženo je pripalo jedno od počasnih mjesta.

dubrovnik-3

Otkrijte svakodnevni život građana koji žive unutar starih zidina dubrovačkog starog grada i doživite duh prošlosti kroz labirint uskih ulica i malih trgova u jedinstvenom obilasku zidina. Ova privatna tura namijenjena samo korisnicima Mastercard® kartica nadilazi uobičajene turističke rute. Otvorit će vam se fascinantni pogledi posve neočekivano, a otkrit ćete i skrivene dragulje koje ne možete pronaći u turističkim vodičima. Više o ponudi na platformi Priceless Croatia.

2. Žičara, dubrovnikcablecar.com

Nakon istraživanja dubrovačkih zidina i predivnog grada kojeg okružuju, u potrazi za pogledom koji će vam oduzeti dah uputite se na kratko putovanje žičarom. Nakon nekoliko minuta vožnje pronaći ćete se na brdu Srđ, savršeni vidikovac na Stari grad Dubrovnik, kristalno čisto Jadransko more i brojne otoke. Osim predivnog pogleda, na Gornjoj stanici žičare pronaći ćete mjesto za relaksaciju na kraju dana uz ukusan obrok i čašu najboljeg vina. Iz ohridske suvenirnice bisera ili trgovine kovanih novčića pronađite mali suvenir koji će dio dubrovačke idile unijeti u vaš dom.

dubrovnik-2

3. Crkva sv. Vlahe

Unutar starih zidina grada, ispred Vijećnice, od 14. stoljeća nalazi se crkva posvećena zaštitniku grada Dubrovnika, sv. Vlahi. Gradnja romaničke crkve sredinom 14. stoljeća nosila je želju Dubrovčana za stjecanjem neovisnosti o mletačkoj vlasti. Iako je preživjela potres 1667. godine, romanička crkva sv. Vlahe izgorjela je u požaru 1706. Iste godine na istom mjestu počinje gradnja nove crkve posvećene sv. Vlahi u baroknom stilu prema nacrtima mletačkog graditelja Marina Gropelija. I dok se njezin izgled bitno mijenja i prilagođava novim i raskošnijim trendovima u umjetnosti, na glavnom oltaru i danas stoji romanički kip sv. Vlahe koji je jedini dio koji prkosi vremenu i turbulentnoj povijesti koju nose temelji crkve.

vodič

5. Otok Lokrum

Na plovidbenom redu dubrovačke stare luke pronaći ćete liniju vodi na otok Lokrum. Idiličan otok udaljen tek 600 metara od dubrovačke obale obavijen je velom priča i legendi koje, jednako poput brojnih spomenika koji sežu sve do 915. godine, govore o njegovoj bogatoj povijesti. Skrivene u opuštajućem zelenilu mediteranskog bilja koje vas okružuje na svakom koraku, šetnjom Lokrumom pronađite prvi u nizu benediktanskih samostana na područuju Dubrovačke Republike koji skriva benediktinsku kletvu, ljetnikovac Maksimilijana Habsburškog, kompleks Lazareta i Tritonov križ. Početak i kraj svog putovanja na otok Lokrum vodi vas u staro lokrumsko pristanište uz kojeg se veže legenda o brodolomu Rikarda Lavljeg srca.

dubrovnik-lokrum

4. Nacionalni park Mljet

Nacionalni park Mljet prvo je morsko zaštićeno područje u Hrvatskoj koje  već 56 godina oduševljava svoje mnogobrojne posjetitelje bojama i mirisima netaknute prirode. Osnovan 11. studenog 1960. godine, posebnom statusu zaštite NP Mljeta uvelike je pridonio naš istaknuti znanstvenik i akademik Branimir Gušić. Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5400ha, uključujući i morski pojas 500m od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja i važan geološki i oceanografski fenomen.

Mljet, Saplunara

Mljet, Saplunara

ŠTO RADITI?

1. Dubrovačke ljetne igre, dubrovnik-festival.hr

Dubrovačke ljetne igre najznačajnija su kulturna manifestacija u zemlji koja već gotovo sedam desetljeća prekrasan grad Dubrovnik na 47 dana pretvara u jedinstvenu svjetsku pozornicu kulture i umjetnosti. Tako nas i tijekom 68. izdanja festivala, od 10. srpnja do 25. kolovoza, očekuju brojni dramski, glazbeni i plesni programi koje će izvoditi 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta na 20-ak ambijentalnih lokacija diljem Grada.

Prilikom kupnje ulaznica online preko sustava ulaznice.hr te, naknadno, u prodajnim urednima u Dubrovniku, korisnici Mastercard i Maestro® kartica ostvaruju popust od 10%. Uz to, kupnjom u iznosu od najmanje 500 kuna dobiva se voucher za 30% popusta na službene suvenire festivala. A jedan od najatraktivnijih događaja svakako je dio glazbenog programa ovogodišnjeg izdanja Igara – koncert hvaljene britanske pjevačice Zare McFarlane, 24. kolovoza, čija je nagrađivana glazba profinjena kombinacija jazza i soula.

2. Concept Store Kawa, facebook.com/KAWA

Suvenir u obliku komada odjeće, nakita, produkt dizajna, kozmetike, keramike, predmeta od drveta do gastrodelicija i pića s potpisom hrvatskih dizajnera potražite na 109 kvadrata Concept Stora Kawa. Od modnih imena se izdvaja Hippy Garden, od keramike riječki brend ‘Marinski Heartmades’ u vlasništvu Marine Marinski čije šalice za kavu obožavamo, ali i sve što Marina radi počevši od nakita, zdjelica, teglica za cvijeće do šalica. Na policama Kawe naći ćete i gotovo pa skulpturalne zdjele od drveta brenda ‘Woodoir’ zagrebačke produkt dizajnerice Sanje Rotter.

Concept Store Kawa

Concept Store Kawa

3. Klub Revelin, clubrevelin.com

Noćni život jedne od najpopularnijih svjetskih destinacija nalazi se u klubu Revelin. Smješten unutar stare jezgre, Revelin donosi spoj antičkog eksterijera s modernim interijerom i listom poznatih DJ imena koje će se izmjenjivati na njegovoj pozornici tijekom čitavog ljeta. Nakon otkrivanja bogate povijesti Dubrovnika i njegovih prirodnih ljepota, večer završite sa stilom i uživajte u odličnom noćnom provodu s jedinstvenim daškom povijesti.

4. Privatna tura rijekom Neretvom

Istražite kulturno-gastronomsku baštinu južne Dalmacije i plovite na rijeci Neretvi isto onako kako su to činili srednjovjekovni Hrvati prije nekoliko stoljeća. Jednim dijelom helensko, jednim rimsko, a najvećim hrvatsko, kulturno nasljeđe neretvanskog kraja apsolutno je čudesno. Uživajte u ovom izvanrednom iskustvu dok istražujete očaravajuću prirodu i kušate autentične kulinarske poslastice na privatnoj turi ekskluzivno namijenjenoj korisnicima Mastercard kartica. Više informacija za sve korisnike Mastercard kartica koji se žele prijaviti na platformu Priceless Croatia i ostvariti pogodnosti nalaze se ovdje.

Dolina Neretve

Dolina Neretve

GDJE JESTI?

1. Takenoko, Hvarska 2, www.takenoko.hr

Kultno zagrebačko okupljalište zaljubljenika u japansku kuhinju prošle je godine svojom jedinstvenom gastronomskom ponudom obogatilo i prekrasni Mediteran. Na samom ulazu u Grad, na čak 200 kvadrata unutarnjeg prostora te 300 kvadrata terase, Takenoko se smjestio na najljepšoj mogućoj dubrovačkoj lokaciji, s koje se pruža pogled na cijelu luku, zidine te Lokrum.

Posebno za Dubrovčane i njihove brojne goste, Mario Starman, glavni kuhar Takenoka, pripremio je specijalni menu ovog japanskog restorana. Kamenice, školjke, svježe mediteranske ribe i tune samo su dio  ponude dubrovačkog Takenoka, koja će zadovoljiti i nepca najvećih gurmana. Za vruće ljetne dane barmen Krunoslav Miler proširio je ponudu piće i stvorio listu koktela u kombinaciji s mediteranskim biljkama, poput lavande i ružmarina.

takenokodbk5

Takenoko

2. Restoran 360, Sv. Dominika bb, 360dubrovnik.com

Od svog otvorenja, restoran 360 u vlasništvu  ruskog milijardera Viktora Vekselberga na samom je vrhu liste najluksuznijih dubrovačkih i hrvatskih restorana. Moderan je, relaksirajući i vrlo trendi, restoran skrivaju visoke zidine koje donose i jedan od najljepših pogleda na staru gradsku luku i tvrđavu Sv. Ivana. Chef restorana Marijo Curić priprema vrlo profinjenu fuziju mediteranske kuhinje u kojoj su već uživali Beyoncé i Jay-Z i drugi brojni svjetski poznati gosti.

3. Panorama, Gornja postaja žičare (Srđ), nautikarestaurants.com

Put kroz malo pitoreskno mjesto Bosanka ili vožnja žičarom iz Ulice kralja Petra Krešimira IV, na dubrovačkim Pločama vode do restorana & bara Panorama na brdu Srđ poviše Dubrovnika. Nakon kratkog putovanja s brda Srđ pruža se zadivljujući pogled na Dubrovnik i cijeli dubrovački akvatorij uključujući i Elafitske otoke. Delicije bogate mediteranske, ali i dubrovačke kuhinje te bogata lista vina sa svih strana svijeta i brojni kokteli začinit će predivan pogled u kojem možete uživati tijekom svakog zalogaja. Na tragu svega što nude je i njihov moto ‘Awake all your senses’.

dubrovnik-restorani-panorama3

Panorama

GDJE ODSJESTI?

1. Hotel Excelsior, adriaticluxuryhotels.com

Nakon višemjesečne obnove, početkom svibnja hotel Exclesior ponovno je otvorio svoja vrata.  Svaki dio hotela osmišljen je kao svojevrsni ‘revival’ zlatnog doba Excelsiora, jednog od simbola Dubrovnika koji je oduvijek bio mjesto susreta s dušom grada, ali i svjetskih zbivanja, unoseći dašak glamura, stila i posebnoga šarma kroz čitavo proteklo stoljeće. Hotel Excelsior raspolaže s 158 elegantnih smještajnih jedinica, uključujući 139 dvokrevetnih soba i 19 luksuznih apartmana razmještenih u dvije cjeline: Villu Odak iz 1913. godine i suvremeniji dio – The Tower.

Pažljiva obnova originalnog dijela hotela – Vila Odak – zadržala je aristokratske detalje dizajna zgrade iz 1913. godine, dok je interijer u novijem dijelu hotela moderniji i suvremeniji. Novost u gastronomskoj ponudi, osim postojećih restorana Salin i Prora, jest fine dining restoran Sensus, smješten kraj Abakus piano bara, a koji pod palicom iskusnog Chefa Petra Obada nudi modernu interpretaciju mediteranskih klasika što će vikend proveden u nezaboravnom Dubrovniku začiniti jednako nezaboravnim gastronomskim poslasticama

excelsior-5

Hotel Excelsior

2. Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel, starwoodhotels.com

U kolovozu 2015. godine turistička ponuda Dubrovnika dobila je pojačanje u obliku drugog Sheraton hotela u Hrvatskoj, Sheraton Dubrovnik Riviere koji je otvoren u mjestu Srebreno, 6 kilometara od samog Grada. Na direktnoj liniji od zračne luke, ovom je pozicijom dobivena idealna kombinacija za sve goste koji žele izbjeći uživati u miru, suncu i plaži daleko od gradske vreve te prema želji obilaziti dubrovačke znamenitosti.

Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel opremljen je s 250 soba i apartmana s pogledom na more ili opuštajuće zelenilo mediteranskog vrta, vrhunskim kongresnim i banketnim dvoranama, Sheraton Fitness by Core Performance i Shine Spa centrom. Opuštanju će pridonijeti i vrhunski gastro tretman restorana Leut koji nudi delicije svjetske i hrvatske kuhinje, i osvaja posebice autentičnim dalmatinskim jelima. U svako doba dana tu je Piano Bar u predvorju hotela za šalicu kave, čaja ili koktel, sve uz nezaobilazan pogled na Jadransko more i obalu. Pool Bar, Pinija, je savršen za ležerne trenutke opuštanja uz bazen.

sheratondbk-velika

Hotel Sheraton

3. Dubrovački Vrtovi Sunca, www.dubrovniksungardens.com

Probudite se uz prekrasan pogled u luksuznom hotelu nadomak Dubrovniku, u Dubrovačkim Vrtovima Sunca. Na raspolaganju su vam moderno opremljene Deluxe sobe s panoramskim pogledom na Elafitske otoke, nagrađivani Spa by OCCO centar, sportski centar, bogata ponuda restorana i barova, tri vanjska bazena (otvorena sezonski, podložno promjenama) te vanjski i unutarnji parking.

Ako ste korisnik Mastercard kartica, prijavite se na platformu Priceless Croatia i rezervirajte boravak u Dubrovačkim Vrtovima Sunca s posebnom ponudom.

Priceless Croatia

Sun Gardens, Dubrovnik

4. Royal Blue, hotelroyalblue.com

Proljeće je Dubrovniku donijelo još jedan prekrasan hotel. Royal Blue Hotelu grupacije Importanne Hotels & Resort smjestio se samo 4 kilometra od Starog grada i istaknuo kao jedna od poželjnijih destinacija koju krasi jedini otvoreni ‘rooftop’ bazen u cijelom Dubrovniku. Pet zvjezdica koje ga krase reflektiraju se u 81 luksuzno uređenoj sobo iz koje se pruža panoramski pogled na more i dubrovački arhipelag. U istom će pogledu uživati svi gosti čak tri restorana i jednog bara namijenjenog uživanju u zalasku sunca.

royal-blue-hotel-1

Royal Blue

Foto: Flickr, Royal Blue, Sheraton, Excelsior, Kawa, Takenoko, Sun Gardens, Goran Jović

Učitati još
Zatvori