Velški korgiji – priča o omiljenim psićima kraljice Elizabete II.

Velški korgiji – priča o omiljenim
psićima kraljice Elizabete II.

Govoreći o pasminama koje su danas toliko prepoznatljive da su postale vlastiti brend, nemoguće je ne dotaknuti se teme velških korgija koji su impresivne 74 godine bili vjerni životni suputnici kraljice Elizabete II. Upravo ih je to veliko prijateljstvo s ikonom britanske monarhije učinilo toliko vidljivima i popularnima u svijetu, a priča koja se krije iza vrata Buckinghamske palače podjednako je impresivna.

Velški korgiji inače su do 19. stoljeća imali status pasa za čuvanje i pratnju stoke ili lov te općenito nije postojala navika njihova držanja u svojstvu kućnih ljubimaca. 1934. godine dobili su svoj kinološki standard i klasificirali se u dvije različite pasmine; velške korgije Cardigan i velške korgije Pembroke. Potonjoj skupini pripadali su i ovi ljupki žuti psići kraljice Elizabete II, poznati po svojoj energiji, društvenosti i šarmu, zbog kojih su postali istinski mezimci u brojnim domovima, a ne samo na britanskom kraljevskom dvoru.

Prošle godine u listopadu, uginuo je i posljednji kraljičin korgi od njih 30 te je tako prestala postojati kraljičina dinastija preslatkih korgija, pokrenuta daleke 1944. godine, kada je Elizabeta II. dobila svog prvog korgija Susan kao poklon za svoj 18. rođendan.

Posljednji psić zvao se Whipser i bio je 12 godina star, a izvori navode kako je postao vjerni pratitelj kraljice po Buckinghamskoj palači, otkako ga je udomila u 2016. godini. Nešto ranije, u travnju 2018., Elizabeta II. zbog starosti i bolesti dala je uspavati svog pretposljednjeg korgija, Willow, pripadnicu 14. generacije kraljevskih korgija. Odlazak njenih posljednjih četveronožnih ljubimaca navodno ju je jako pogodio, no još 2015. odlučila je kako ih više neće pariti, kako ne bi ostali za njom nakon što umre.

Susan koju je dobila sa 18 bila je toliko omiljena članica obitelji, da je kraljicu pratila čak i na njenom medenom mjesecu s Vojvodom od Edinburgha, a zanimljiva je i anegdota da se ranije spomenuta Willow pojavila u James Bond sketchu koji je Elizabeta II. snimila s Danielom Craigom uoči otvorenja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Poznato je kako je su korgiji zajedno s kraljicom boravili vikendom u njenim privatnim apartmanima u Windsoru, gdje bi ih sama hranila i uživala u zajedničkim šetnjama s njima. Iako ponekad nestašni (voljeli su ‘napadati’ nogavice na hlačama i noge kraljičine posluge), s kraljicom su često bili vrlo disciplinirani; kada bi ušla noseći tijaru, mirno i pristojno bi ležali na tepihu, a kada bi ušla u prostoriju sa šalom na glavi, znali bi da je vrijeme za šetnju. Iako je njihovom prijateljstvu došao kraj, svejedno će ostati jedna neprocjenjiva uspomena u životu kraljice, njene obitelji, ali i ostatka svijeta.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori