Mi znamo kako uzgojiti avokado iz koštice, a vi isprobajte
Mi znamo kako uzgojiti avokado iz koštice, a vi isprobajte

Mi znamo kako uzgojiti avokado iz
koštice, a vi isprobajte

Njegovo veličanstvo avokado – osim što ga obožavamo u raznim slasnim receptima koje možemo pripremati u gotovo bilo koje doba godine, ako smo dovoljno strpljivi često može postati savršena sobna biljka koja će plijeniti pažnju svih okupljenih. U startu ćemo biti iskreni, uzgoj avokada iz koštice nije nimalo lak i često ovisi o pukoj sreći i kvaliteti samoga ploda, ali upornim pokušajima zna se dogoditi pravo zeleno čudo. Krenimo od početka.

Izaberite dobar avokado

Avokado potječe iz prašuma Srednje i Južne Amerike, no globalizacijom je postao dostupan svima širom svijeta. Pamtimo vrijeme kada je to bila rijetkost, no danas ga doista možemo pronaći u svakom supermarketu. Ako ste ljubitelji onda znate i koliko je teško pronaći onaj pravi. Često upravo zbog dugih putovanja i zamrzavanja, avokado koji stigne na police naših trgovina nije mekan, a time i slabo ukusan, pa je uvijek dobar savjet da potražite one organske i koji koliko toliko dolaze iz slobodnoga uzgoja. Možete ih pronaći u raznim organskim trgovinama, a iako su skuplji okus i kvaliteta daleko su bolji. Kako bi odabrali onaj pravi – pipanje je jedina metoda i ako je dovoljno zreo, savršeno ćete ga moći pripremiti. Nakon pripreme izvadite košticu i dobru ju operite.

Uzgoj avokada iz koštice

Za uzgoj avokada iz koštice potrebno je znati nekoliko stvari. Prva je ta da ćete vjerojatno pokušati mnogo puta prije nego što se dogodi čudo (iako kruže priče o ljudima kojima to uvijek uspije iz prve). Nemojte da vas to obeshrabri, strpljenjem i pokušavanjem te uz nekoliko savjeta sigurno će vam se posrećiti. Neki savjetuju da se nakon pranja koštice, njezina ljuskica treba oguliti, no on zna proklijati i kada ostavite ljuskicu na njemu. Probate i jedno i drugo. Sljedeći korak je da šiljasti dio okrenete prema gore jer će iz donjeg dijela izrasti korjenčići. Avokado probušite čačkalicama s tri strane tako da pod blagim kutem stoje u čašici u koju ćete do pola natočiti vode.

Pozicija je ključna

Ono što se najčešće pokazalo kao savjet za potencijalan uspjeh je dobro osunčana prozorska daska. Ostavite ga ondje i provjeravajte svaki dan treba li mu nadolijevati vode. Svaki tjedan promijenite staru vodu i dodajte novu kako se ne bi razmnožile gljivice. Kada ste sve to napravili – čekajte. Strpljenje je majka uzgoja avokada, i ponekad doista treba i do 6 tjedana da bi se nešto počelo događati. U principu kada proklija ili krene puštati korjenčiće stvari se kreću ubrzavati. Njegov korijen trebao bi se poprilično razgranati, a s gornje strane trebala bi početi rasti stabljika s listovima kada ćete odlučiti da je vrijeme da ga posadite u zemlju.

Zemlja i zalijevanje

Prije nego avokado posadite u zemlju skratite mu grančicu i otkinite dva lista s vrha. Tako će on početi rasti u širinu. Kada ga stavljate u zemlju, pripazite da ona bude dobro drenirana i ostavite polovicu koštice iznad zemlje. Voli da mu je tlo uvijek vlažno, ali nemojte pretjerivati i natopljavati ga. Važno mu je da ima sunca pa je prozorska daska i dalje idealna pozicija. Avokado možete posaditi i vani (u teglicu ili zemlju), samo morate paziti da temperatura ne pada ispod 8 stupnjeva. Dok avokado raste s vremenom mu trgajte po dva listića s vrha kako ne bi rastao samo u visinu bez listova.

Uzgoj avokada

Možda sad malo pretjerujemo, no kada vam jednom uspije i dobijete preslatko avokado drvce možda ćete početi razmišljati i o tome da sami uzgojite plodove. Za to će vam trebati nekoliko ovakvih stabala avokada kako bi se oni međusobno oprašivali. Ipak većina avokada uzgojena iz koštice ne urodi plodom, no uvijek možete pokušati s pravom sadnicom iz rasadnog centra. Avokado je jedna od onih biljaka s kojom bi se mogli namučiti da ju uzgojite, ali kada se to dogodi sreća je neopisiva.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori