Uvijek fine knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Knedle su jedan od najklasičnijih recepata s ovih prostora, jedan od najboljih deserata u svako doba godine, a posebno u jesen i zimu kad se temperature spuste i s guštom zagrizemo u toplo tijesto. Svatko njeguje svoju varijantu recepta, nekad se tijesto radi s krumpirom, nekad samo s brašnom, pune se sa šljivama, a ponekad i marelicama. Mogu biti posipane s krušnim mrvicama, cimetom i šećerom, a znaju biti servirane i s umakom od vrhnja.

Knedle sa šljivama

Niste li za zimi mega popularne germknedle, definitivno isprobajte ovaj recept s bloga Travelling Oven. I zavirite na blog u potrazi za drugim finim idejama!

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Sastojci (za 10 knedli)

Za tijesto:
1 kg krumpira, skuhanog
2 šalice (400 g) brašna (primjerice, pirovo brašno)
2 jaja
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli
Za punjenje:
10 šljiva, očišćenih, bez koštica
1-2 žlice šećera (ja sam koristila kokosov šećer)
Za posipanje:
1 šalica krušnih mrvica
3 žlice šećera (ja sam koristila kokosov šećer)
3 žlice kokosovog ulja ili maslaca (za prženje)

Knedle sa šljivama

Priprema:
Ogulite krumpir i izrežite na četvrtine. Kuhajte u uzavreloj vodi dok ne omekša. Kad je krumpir skuhan i još uvijek vruć, zgnječite ga i dodajte maslinovo ulje. Ostavite sa strane da se ohladi. Kad je ohlađen, dodajte brašno, jaja i sol i povežite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, možete dodati još malo brašna dok mijesite. Također, možete staviti tijesto 1 sat u frižider jer je onda lakše raditi s njim. Podijelite tijesto na manje komade, oblikujte u kugle i u svaku utisnite jednu, prethodno očišćenu, šljivu.

Knedle sa šljivama

Napunite veliku posudu vodom, zakuhajte i oprezno stavljajte jednu po jednu knedlu u uzavrelu vodu. Kuhajte ih na laganoj vatri oko 15 minuta dok ne isplivaju na površinu. Oprezno izvadite knedle iz vode i prebacite na veliki tanjur. Pripremite krušne mrvice za posipanje tako što ih dodate kokosovom ulju ili maslacu na tavu za prženje, dodajte šećer i lagano pržite par minuta miješajući dok ne dobiju blago smeđu boju. Dodajte kuhane knedle i lagano ih uvaljajte u krušne mrvice. Servirajte posipane šećerom i cimetom. Dobar tek!

Knedle sa šljivama

Foto: Lili Basic Capaccetti

0