Pomalo nestvarna atmosfera umjetnice Lene Kramarić

Radovi Lene Kramarić od nedavno se mogu pronaći u prodajno-izložbenom prostoru MasterCard® Design in Croatia Expo + Shop u dubrovačkoj Luži. Zahvaljujući projektu kompanije MasterCard koji na jednom mjestu okuplja najbolje Hrvatske dizajnere, fotografe i umjetnike Dubrovčani i njihovi gosti imaju priliku još bolje upoznati dijela ove senzibilne umjetnice koja kroz svoje slike prikazuje jedan ljepši, romantični svijet oko nas.

lena kramaric

Vaši radovi nose poseban senzibilitet. Kojim tehnikama postižete snenu i romantičnu atmosferu vidljivu na platnu?
Slike stvaram slojevito. Imam viziju atmosfere koju želim dočarati, osjećaje koje želim da slika izrazi i pobudi u promatraču. Sve je u toj početnoj fazi riječima neopisivo i teško je konkretizirati na koji način stvoriti ono zamišljeno. Polako gradim sliku u slojevima – naslikane dijelove s kojima sam zadovoljna ostavljam ili samo djelomično prekrivam prozirnim slojevima boje na kojima nastaju novi motivi. Čak i dijelovi s kojima nisam zadovoljna imaju ulogu u stvaranju djela, pridonose tom završnom efektu, pomoću njih slika dobiva reljefni karakter, sve faze nastanka prisutne su, proces je vidljiv…. Možda zato moji zadnji radovi nose snenu i pomalo nestvarnu atmosferu ili se možda samo ja tako osjećam pa je to u slikama neizbježno prisutno.

lena kramaric

Pronalazite li inspiraciju za svoje radove u emociji ili opipljivim događajima?
Mislim da su opipljivi događaji okidač za emociju na podsvjesnoj razini, ali odgovorit ću da inspiraciju pronalazim u emociji. Slike kao osjećaji koji ne mogu biti zadržavani niti drugim sredstvom izraženi.

Imate li uvijek stvarni model prema kojem oblikujete slikane likove?
Stvarni model sam imala jedino tokom školovanja.

lenakramaric3

Što planirate za budućnost, što se tiče novih tematskih ciklusa i eksperimentiranja s likovnim tehnikama?
Gledajući unazad, kroz zadnjih par godina vidim da su se svi naoko nepovezani ciklusi spojili u jednu priču. Kod mene eksperimenti i novi tematski ciklusi nastaju po nekoj prirodnoj potrebi za promjenom i razvojem, napretkom. Nemam velike promjene u radu, više postupne, možda i nesvijesne. Ali zato uvijek imam puno puno planova!

lenakramaric4

0