

La Tourangelle Artisan Oil
U posljednjih nekoliko godina usvojili smo korištenje maslaca od kikirikija, badema, indijskih oraščića, sezama i drugih orašastih plodova i sjemenki u pripremi najrazličitijih jela. Postalo je gotovo nemoguće izbjeći jednu malu žlicu tih kremastih i ukusnih maslaca u jutarnjoj zobenoj kaši, curryju koji smo spremili za ručak, dresingu kojim smo začinili laganu salatu za večeru i u svakom međuobroku između jer i kriške jabuke postale su bolje sa slojem maslaca od kikirikija na njima.

La Tourangelle Artisan Oil
Iako su maslaci od orašastih plodova i sjemenki pronašli put od stalnog mjesta na našim kuhinjskim policama i na našem svakodnevnom meniju, u 2017. godini dio njihove popularnosti preuzet će ulja od orašastih plodova i sjemenki. Kakve tajne, okuse i pozitivne nutritivne vrijednosti kriju ulja avokada, pistacije, lješnjaka ili sezama?

La Tourangelle Artisan Oil
Korištenje masnoća u svakodnevnoj prehrani za mnoge predstavlja veliki izazov i povlači mnoga pitanja, a sve veći izbor različitih ulja na policama dućana definitivno ne olakšava taj odabir. Iako smo, zaneseni novim green trendovima u kuhinji, često u potrazi za čarobnim najzdravijim izborom, kad govorimo o uljima, najzdravije ulje ne postoji. Bilo da se radi o ulju od sjemenki poput suncokretovog ili uljima od orašastih plodova kao novom, trendi izboru, svako ulje na tanjur donosi različite prednosti. Dok će jedno ulje biti bolji izbor u kuhanim jelima, druga će biti savršeni početak ukusnog dresinga za salatu.

La Tourangelle Artisan Oil
Mnogi gastro insajderi predviđaju veliki porast popularnosti uljima od orašastih plodova u 2017. godini kao rezultat nastavka vladavine superhrana i zdravih trendova. Intenzitet i punoća njihovog okusa oduševit će vas na prvu i nekoliko kapljica ovih dragocjenih ulja bit će dovoljno da transformirate i najjednostavniju hranu i pretvorite ju u ukusnu deliciju. Iako će mnoga ulja od orašastih plodova izgubiti posebnost svog okusa i dio nutritivne vrijednosti koristite li ih prilikom kuhanja na visokim temperaturama, svako od njih, od bademovog do ulja od pistacija ili lješnjaka, bit će savršeni pečat na kraju svakog jela.

La Tourangelle Artisan Oil
Osim posebnog okusa koji unose jednako u slatka i slana jela, u jednostavne recepte od nekoliko sastojaka i one s podužim popisom namirnica za kojima ćete posegnuti u posebnim prilikama ili kako bi sasvim običnom danu dali nekoliko zalogaja luksuza, ulja od orašastih plodova u vašoj će prehrani postati jedan od najzdravijih izvora masti. Od izvora zdravih masnoća do omega 3 masnih kiselina i antioksidansa, ulja od orašastih plodova jedna su od superhrana koju ćete obožavati. S obzirom na to da ćete za većinu takvih ulja od morati izdvojiti nekoliko novčića više, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja kada se isplati posegnuti za ovim ukusnim uljima kako bi obogatili sadržaj svog tanjura.

@madeleine_shaw_
Najbolji i najjednostavniji način na koji možete koristiti ulja od orašastih plodova jest da ih na samom kraju dodate jednostavnim jelima. Nekoliko šara ulja od pistacije, oraha ili lješnjaka na humusu, omiljenoj krem juhi ili grčkom jogurtu s voćem i granolom promijenit će svaki doručak, ručak, večeru i snack i zamijeniti onu dosad omiljenu žlicu maslaca od kikirikija. Jednako jednostavan način uklapanja ovih ukusnih ulja u svakodnevnu prehranu je unutar zdravih dresinga za salatu. Pomiješajte ih s nekoliko prstohvata omiljenih začina i malo limunovog soka ili jabučnog octa i salata će odjednom postati mnogo privlačniji obrok. Jednako poput salata, ulja od orašastih plodova oplemenit će svima omiljenu tjesteninu s pestom ili parmezanom i jutarnju zobenu kašu što je i više no dovoljan razlog da se počastite jednom bočicom ovog ukusnog dodatka svakom jelu.

@minimalistbaker
Tekst: Ela Jarni
Foto: Instagram, La Tourangelle Artisan Oil