4 stvari koje učimo na putovanjima, a bitne su nam kroz život

4 stvari koje učimo na putovanjima, a
bitne su nam kroz život

 

View this post on Instagram

 

A post shared by My name is Anna (@paris.with.me) on

Do nedavno putovanja su predstavljala pravi luksuz. Planirala su se mjesecima unaprijed, a obiteljski odmor je bio događaj godine koji se nestrpljivo čekao. Izvan toga nije bilo tako jednostavno rezervirati kartu, sjesti u auto s koferima i zaputiti se u nepoznato. Život kreiramo i obogaćuje uspomenama. Putovanja nam mijenjaju pogled na svijet, proširuju razumijevanje drugih kultura i načina života. Sve to kroz vrijeme unosi promijene u naše obrasce ponašanja i naš život u cijelosti. Daleko od kuće dok putujemo nepoznatim mjestima, učimo se prilagođavati. Ta vještina nam olakšava i životne promijene u radnoj sredini i osobnim odnosima, a da to često i ne primjetimo. Dok pakiramo kofere i ograničeni smo dozvoljenom količinom, često shvatimo koliko nam malo stvari u životu zaista treba. U nastavku priče pročitajte koje 4  stvari učimo dok putujemo, a utječu na naš život.

Postajemo fleksibilniji kroz život

 

View this post on Instagram

 

A post shared by huda (@hudalahdal) on

Putovanja nas uče brojne lekcije koje po dolasku kući primjenjujemo na dnevnoj razini. Razmislite o osjećaju koji vas obuzme kad dođete na odmor. Vrijeme teče opuštenije, lakše je biti prisutan u sadašnjem trenutku i promijene planova ne padaju nam teško. Odlazak iz poznate, sigurne sredine zahtjeva od nas da se prilagođavamo situaciji i snalazimo u trenutku. Otkazivanje leta, kašnjenja, zastoji i radovi na cesti, poteškoće sa smještajem ne možemo planirati. Baš nas te promjene planova primoraju na fleksibilnost i guraju izvan ‘comfort’ zone. Vještina ležernog pristupa i prilagođavanja itekako su nam potrebni u privatno-poslovnim situacijama.

Mijenjamo perspektivu gledanja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M A R G O H U P E R T (@margo.hupert.art) on

Zamislite situaciju u kojoj  kupujete novi stan ili auto. Prije konačne odluke o kupnji, razmotrit ćete sve strane, prednosti i mane. Najvažnije, slijedit ćete ‘onaj osjećaj’ koji je za promjenu kuta gledanja važno slušati. Putovati znači neprestano mijenjati perspektivu. Na putu kroz nepoznato susrećemo se sa strancima čiji su životi obilježeni drukčijim životnim iskustvima. Odgojeni su u drugačijim sredinama, možda čak i pripadaju drugoj kulturi i pričaju drugim jezikom. Kroz promijenu kuta gledanja shvaćamo da postoje brojni načini za nešto napraviti. Možda se vaš način uvelike razlikuje od onog koji vaš sugovornik ima po pitanju običaja, gesti, rituala i slično. Neprimjetno, ali sigurno ovakvi susreti mijenjati će perspektivu vašeg gledanja na život i stvari koje ga čine.

Učimo živjeti s neophodnim

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carola Pojer (@viennawedekind) on

Pakiranje putne torbe i kofera prvi su korak koji nam pomaže u razlučivanju neophodnog od viška. Ovo nipošto ne znači da morate postati minimalist i odbaciti stvari koje volite. No, na putovanjima smo nekako zadovoljniji sa svime što imamo u trenutku. Nemamo posebnih prohtjeva kao što je to običaj kod kuće. Prisjetite se nekih od situacija s posljednjeg putovanja. Možda ste kod kuće naučeni na upotrebu vlastitog prijevoznog sredstva svakodnevno. Na putovanju koristimo taksi i javni prijevoz češće, ali to nam i ne smeta. Ustaljena rutina kućnih obroka, mijenja se u hotelima i apartmanima gdje ne možemo uvijek dobiti iste namirnice koje bi inače kupovali. Promjena okolnosti uči nas da budemo zadovoljni s onim što imamo i da se ne zamaramo previše s onim što nemamo. S vremenom se i kod kuće počinjemo rješavati nepotrebnog i raditi racionalnije, ali funkcionalne izbore za život.

Brže donosimo odluke

 

View this post on Instagram

 

A post shared by carina ☽ norway ☽ bookworm (@thefictionfaery) on

Putovanja su dinamična, promjena u nepoznatom ima daleko veći intenzitet nego u dobro uhodanoj okolini. Brzina naše reakcije često ovisi o daljnjem razvoju situacije. Na putovanju uvijek težimo da atmosfera bude što manje stresna. To nipošto ne znači donošenje ishitrenih odluka bez promišljanja. Ipak, pod određenom dozom adrenalina um je sposoban donositi odluku mnogo brže. Donošenje poslovnih odluka, odgovaranje na pitanja u testu ili neka situacija na cesti uglavnom traže brzu reakciju. Putovanja nas uče upravo tome, da slijedimo vlastiti refleks i na život odgovaramo u skladu s vremenskim okvirom koji imamo.

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori