Tri recepta za brzu i ukusnu večeru

Na blog Hleb & Lale naišli smo sasvim slučajno i odmah ostali oduševljeni fantastičnim receptima i fotografijama. Blogerica Nevena svestrana je kuharica, koja ujedno drži kuharske radionice, a svojim receptima uvijek prenosi snažnu emociju i priču. Njene kulinarske avanture uvijek su popraćene onim životnim u kojima pronalazi inspiraciju za postove te kreira magičnu atmosferu kojom nas odvodi na svoja putovanja.

hleb i lale

U blogu koji donosi puno više od samih fotografija lako se izgubiti u lijepim pričama, ali ujedno pronaći inspiraciju za sljedeći obrok. Za sve koji nemaju inspiraciju za današnju večeru, a možda bi voljeli pozvati prijatelje na druženje, ili jednostavno uživati u toplom obroku i čaši finog vina nakon napornog dana, donosimo 3 jednostavna, a ukusna recepta.

Pasta sa špinatom i graškom

2 šake očišćenog mladog graška
2 šake mladog špinata
200 g tjestenine (kratkog oblika)
Parmezan ili pekorino (nariban)
100 ml vrhnja za kuhanje
Sol, hladno prešano maslinovo ulje
1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
1 žličica ulja od tartufa (ulje od tartufa se može kupiti u Metrou, ako nemate, nije neophodno, ali ulje doprinosi superiornom ukusu)

hleb i lale

Očistite grašak i špinat operite. Stavite vodu da proključa, stavite pastu u ključalu vodu, posolite. 5 minuta prije kraja kuhanja paste ubacite grašak. 2 minute prije kraja kuhanja paste ubacite špinat. Kad je pasta skuhana, procijedite sve kroz cjediljku. U tu istu zdjelu stavite malo maslinovog ulja i bijeli luk i zagrijte. Čim bijeli luk zamiriše, dodajte pastu i povrće. Promiješajte pa dodajte vrhnje za kuhanje. Dobro promiješajte i nakon minute sklonite s vatre. Naribajte parmezan ili pekorino, dodajte ulje od tartufa i poslužite toplo.

Pasta sa suhim vrganjima i svježom rajčicom

5-6 listića suhih vrganja (ako ste sretnik, šaka svježih)
1 manja rajčica ili nekoliko cherry rajčica (sjeckanog na kockice)
100 g tjestenine (kratkog oblika)
Parmezan (naribani)
Sol, hladno prešano maslinovo ulje
1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
3-4 listića kadulje (nije neophodno, ali je ljepše s njom)
Malo maslaca

hleb i lale

Operite vrganje i stavite u zdjelu s vodom da prokuhaju. Ako koristite svježe vrganje preskočite ovaj korak. Kad je voda prokuhala, izvadite ih i ostavite sa strane da se prosuše pa ih onda nasjeckajte na sitnije komade. Stavite vodu za pastu da proključa i dodajte u tu zdjelu i onu vodu od vrganja. Stavite pastu u ključalu vodu, posolite. Na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žličice maslinovog ulja i češnjak. Pecite uz miješanje 15 sekundi i onda dodajte rajčice. Posolite, promiješajte i dodajte vrganje. Ostavite da se malo kuha dok pasta nije gotova (7-8 minuta). Kada je pasta skuhana, procijedite sve kroz cjediljku. Dodajte u zdjelu s rajčicom i dobro izmješajte. Dobro promiješajte i nakon minute sklonite. Na tavici zagrijte malo maslaca i na njemu propržite kratko listiće kadulje da postanu hrskavi pa ih pomiješajte sa pastom. Pospite parmezanom, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i poslužite toplo.

hleb i lale

Njoki s ovčjim sirom

300 ml mlijeka
50 grama maslaca
150 grama brašna + 2 žlice brašna + brašno za posipanje
1 jaje
1 žumanjak
120 grama punomasnog ovčjeg sira (domaći sir u kriškama)
½ žličice soli
Papar
¼ žličice muškatnog oraščića

Maslinovo ulje (hladno prešano)
Ulje od tartufa
Svježi bosiljak

hleb i lale

Zagrijte mlijeko da proključa pa smanjite temperaturu na srednju i dodajte maslac. Kad se maslac otopi dodati naribani muškatni oraščić, sol i papar. Polako dodajte brašno, sve vrijeme miješajući. Zatim sklonite s vatre, umješajte jaje i žumanjak. Vratiti na vatru pa dodavati i jednu po jednu žlicu brašna. Sve vrijeme miješati mutilicom. Kada smjesa bude izgledala poput jako gustog umaka, skloniti s vatre, dodajte drobljeni sir i nastavite s miješanje dok se sir ne sjedini sa smjesom. Ukoliko je ostalo par grudvica sira, ne brinite, to neće utje cati na izradu njoka.

Ohlađenu smjesu premjestite u frižider na minimalno sat vremena. Na dobro pobrašnjenu površinu stavite hladnu smjesu, pospite brašnom i oblikujte u loptu. Budite pažljivi da ne pretjerate s brašnom jer će njoki onda biti tvrdi. Čim se tijesto počne lijepo oblikovati bez lijepljenja i raspadanja, prestanite s posipanjem brašna. Loptu podijelite na manje dijelove i od njih razvaljajte dugačke valjke debljine palca. Valjke nožem izrežite na komadiće. Komadiće brašnjavim prstima oblikujte u lopticu pa palcem prevucite preko viljuške kako bi se napravile brazde. Ovaj korak možete preskočiti ukoliko nemate vremena.

hleb i lale

Vodu zagrijte u velikoj zdjeli do ključanja, pa posolite. Ubacite po 10 njoki odjednom, ne više, da se ne bi zalijepili u toku kuhanja. Kad isplivaju na površinu, njoki su skuhani. Izvadite iz zdjele, ocijedite i stavite na tanjur za posluživanje. Dodajte maslinovo ulje, ulje od tartufa i naribani pekorino ili parmezan. Ukrasite s listićima svježeg bosiljka i poslužite odmah.

Sve recepte možete pronaći na blogu Hleb & Lale.

0