Tradicionalna dubrovačka hrana kroz najljepše priče

Dubrovnik table naziv je kuharice u kojoj možemo osim fantastičnih recepata saznati još mnogo skrivenih tajni spremanja hrane dubrovačkih restorana i dubrovačkog kraja.

post 1

post EG0A6993

Osim sadržaja kuharica nas je osvojila i svojim izgledom. Dizajn potpisuje Joy in design dubrovački studio, dok su koautorice  kuharice Katija Živković i Mija Erak. Poseban je doživljaj i listanja kuharice – naime, mnogo se pažnje pridalo odabiru papira, fotografijama te prenošenju svega onoga što prethodi samom spremanju hrane – opisi uzgoja, komunikacija s proizvođačima namirnica, snimanja zanimljivosti i zanimljivih ljudi s kojima su autorice komunicirale oko recepata i pripreme.

post EG0A6071

post EG0A9847

Saznajemo da je kuharica zapravo trebala biti vodič kroz restorane, cilj je bio napraviti restoransku kuharicu. No tijekom skupljanja materijala, istraživanja, snimanja i sl. autorice su shvatile da je projekt zaživio u smjeru osvješćivanja o onom našem temeljnom, tradicionalnom shvaćanju hrane te su odlučile nastaviti u tom smjeru u nadi da će potaknuti restorane na kuhanje sezonskih i tradicionalnih jela te korištenja i posluživanja tradicionalnih dubrovačkih namirnica i jela koja su slabije poznata – npr. u kuharici saznajemo za ekološku proizvodnju vina i maslinovog ulja vinara Frana Miloša i samozatajnu proizvodnju dubrovačkih sireva.

post EG0A7009

post EG0A7010

Osim toga, u kuharici se detaljno opisuje tradicionalan ulov tune, autorice su imale priliku s jednim od rijetkih ribara koji imaju licencu ići u tradicionalan lov na tunu te upoznati se s uzgojem povrća na starinski način. Kuharica, iako ima tu svoju ‘brutalnu’ stranu originalnih i životopisnih priča, donosi najbolje recepte dubrovačkih restorana koje morate probati i u svojoj kuhinji.

post EG0A6077

post EG0A9837

post EG0A1136

post EG0A1215

post EG0A2491

0