Tost od batata zamijenio popularni avokado

Tost od batata zamijenio popularni avokado

I dok je avokado tost manija tresla sve poklonike zdrave prehrane, u tišini je kroz posljednju polovicu 2016. stasao novi trend – tost od batata. Kao zamjena za kruh, ali s jednako ukusnim nadjevima, došao je kao naručen za sve koji su intolerantni na gluten i potpuno ga je jednostavno napraviti.

Batat je pun minerala i vitamina, posebice vitamina E koji štiti od začepljenja krvnih žila, ima antioksidantivna svojstva te sadrži veće količine beta-karotena. Niskog je glikemijskog indeksa i ima nizak udio masti, ali je bogat izvor vlakana.

Sama je ideja za ovaj recept stigla iz paleo kuharica, a odnosi se na ploške batata pečene u pećnici kao podlogu za razne fine otvorene sendviče. Sve što trebate je oprati i narezati ploške na debljinu koja vam odgovara te ih staviti na papirom za pečenje obložen lim. Po želji dodajte soli, papra i malo maslinovog ulja te pecite 15-20 minuta na 200 stupnjeva (uz okretanje kako bi batat dobio koricu, ali ne i postao gnjecav).

Na pečene ploške batata zatim možete slagati što god vam padne na pamet – slanu ili slatku verziju, baš kao što biste i na šnitu kruha. Popularne ideje uključuju avokado i poširano jaje, gorgonzolu sa začinima, sirni namaz i losos te one slatke – maslac od kikirikija i bananu, Nutellu, bobičasto voće… Činjenica da je batat slatkast i kremast dopušta ovakve eksperimente, usudite se probati sve.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori