Top 5 stranih jezika koje bi bilo korisno znati

Poslovica kaže da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika poznaje i govori. Naravno, materinji jezik govornika se ne broji. No, u današnje vrijeme je i engleski jezik  postao ‘lingua franca’ – jezik čije se poznavanje gotovo podrazumijeva što nas navodi na zaključak da odmah možemo eliminirati dva jezika. No, ne očajavajte, predlažemo koje još jezike naučiti, svaladati i zašto ih koristiti kao komunikacijski kanal.

post1

Naš prvi prijedlog je portugalski jezik. Razlog tomu je jako brazilsko gospodarstvo, šesto najjače i rastuće na svijetu, no nije nevažan ni podatak da ova zemlja u samo dvije godine ugošćuje dva natjecanja, prošle godine Svjetsko nogometno prvenstvo te 2016. Olimpijske igre.

Japanski jezik je drugi prijedlog. Ova dalekoistočna zemlja je vodeća u svijetu na području automobilske i informatičke industrije. Nije na odmet istaknuti da su pioniri u mnogim inovativnim pothvatima različitih industrija.

post2

Kineski jezik je najviše govoreni jezik, zemlje s najvećim brojem stanovnika. Procjenjuje se da mandarinski govori oko 1,1 milijarda ljudi. Činjenica da je kinesko gospodarstvo, još uvijek u skupini najbrže rastućih, također je referentna da razmislite o studiranju ovog jezika. Konfucijev institut pri Sveučilištu u Zagrebu to vam omogućava.

Jedina zemlja EU koja je izbjegla recesiju jest Poljska. S oko 40 milijuna stanovnika predstavlja ogromno tržište te se nalazi među top pet preporučenih jezika menadžera Ujedinjenog Kraljevstva.

Obzirom na bliske gospodarske veze Hrvatske i Njemačke, njemački jezik je naša zadnja preporuka za učenje jezika. To dokazuje i mnoštvo radnih mjesta za koja se ovaj jezik traži, ponuđenih u lijepoj našoj.

0