Ovaj točkasti Caladium jedna je od najposebnijih biljaka koje smo ikad vidjeli
Ovaj točkasti Caladium jedna je od najposebnijih biljaka koje smo ikad vidjeli

Ovaj točkasti Caladium jedna je od
najposebnijih biljaka koje smo ikad vidjeli

Caladium je ukrasna biljka koja plijeni pažnju svojim šarenim, širokim lišćem. Poznata i kao anđeoska krila ili slonovo uho, ova biljka je popularna među vrtlarima zbog svoje atraktivnosti i relativne jednostavnosti njege. Podrijetlom je iz tropskih područja Južne Amerike, ali udomaćena je u mnogim drugim dijelovima svijeta pa tako i kod nas. Ova vrsta s točkastim listovima posebno nam plijeni pažnju jer je baš kao pravo umjetničko djelo. Kad ju gledamo imamo dojam da je poprskana bojom što je definitivno rijetko i neuobičajeno.

Točkasti Caladium

Caladium ima karakteristične velike listove koji dolaze u različitim oblicima, veličinama i šarama. Njihova šarena lišća mogu biti u nijansama zelene, crvene, ružičaste, bijele ili žute boje, često s mramornim ili šarenim uzorcima koji dodaju dramatičnost. Neki hibridi imaju listove koji kao da su poprskani bojom, kakav je slučaj kod ovog točkastog caladiuma, nazvanog Florida Clown.

Njega i uzgoj

Caladium je tropska biljka, pomalo otrovnih listova tako da bi ju definitivno trebali držati podalje od djece i kućnih ljubimaca, te dobro prati ruke nakon diranja listova ili stabljiki. Vole slabo osvijetljena mjesta ili čak ona u sjeni, a važno je da ju zaštitite od propuha ili jakog vjetra. Zasadite ju u bogato organsko tlo koje ćete uvijek održavati vlažnim. Ako se tlo potpuno osuši listovi bi mogli požutjeti i otpasti, a to nikako ne želite. Previše gnojiva može spaliti lišće pa svakako nemojte pretjerivati. Caladiumi će dobro rasti i u vlažnim prostorijama pa su zato recimo idealne i za kupaonice.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori